Forum Smart'ny Dom

Problem z Sonoffem ...
 

Problem z Sonoffem 4CH / Domoticz  

Strona 1 / 2
  RSS
bartolomeo
(@bartolomeo)
Początkujący

Cześć,

zakupiłem sonoff 4CH (nie pro) z usługą wgrania AFE... i teraz mam generalnie problem z pożenieniem tego wszystkiego z routerem i z Domoticzem. Próbuje już któryś raz.... Czasem urządzenie jest widoczne w sieci, czasem nie.Jak już się uda uzyskać adres IP, próbuję to dodać do Domoticza, wpisać polecenia do obsługi w Domoticzu, - bez reakcji. Generalnie nie mogę znaleźć prawidłowej i kompleksowej ścieżki konfiguracyjnej tego układu.... Czy ktoś mógłby trochę poratować? Chociażby w punktach co po kolei i na co zwrócić uwagę, by przynajmniej zapaliła się "żarówka" na wybranym kanale? To moja pierwsza styczność z tym światem i generalnie robi się to już lekko demotywujące kiedy czytam, że coś powinno się zadziać, a u mnie efektu brak...

Cytuj
Dodane : 01/12/2019 8:28 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@bartolomeo przeczytaj to 

https://www.smartnydom.pl/afe-firmware-dla-4-obwodow/

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/12/2019 8:40 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Początkujący

Czytałem to i nie wiem gdzie robię błąd lub co jest nie tak. Jeśli nie ma jakiejś gotowej recepty, to jutro popróbuje jescze i jeśli nie podołam to opiszę konkretniej objawy... 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/12/2019 10:01 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony
  • Jakiej wersji AFE Firmware używasz?
  • Przyciski przełączają przekaźniki?
  • Pokaż konfigurację jednego z przekaźników
  • Ustawiasz IP przez DHCP, czy wpisujesz stałe w AFE?
  •  

PS. Rozdzieliłem Twój wpis od poprzedniego posta. Nie łączymy wielu wątków w jednym poście - zasady na forum

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/12/2019 10:21 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Początkujący

Jakiej wersji AFE Firmware używasz?

2.0.2 [T0]

Przyciski przełączają przekaźniki?

Raz mi się to w czasie wczorajszych prób udało i nigdy więcej

PS. Rozdzieliłem Twój wpis od poprzedniego posta. Nie łączymy wielu wątków w jednym poście

Dziękuję i przepraszam. Generalnie wątkiem wspólnym dla mnie była dokumentacja, którą @isom miał w planach zrobić 🙂

 

W załączniku podsyłam sporą liczbę screenów, którą poczyniłem w trakcie dzisiejszych prób i opisuję gdzie mam problem. Streszczając (na stan obecny) nie widzę urządzenia na liście urządzeń pod routerem + generalnie nie działa komunikacja z Domoticzem. Nie wykluczam, że problem jest wielowątkowy, ale sam mogę pewnie próbować jeszcze 2 tygodnie bez efektu.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/12/2019 6:49 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@bartolomeo naniosłem trochę poprawek do tego Twojego referatu , postaraj się zrobić tak jak napisałem i napisz czy możesz sterować przyciskami na module zanim dodasz przełączniki w domoticz . Zwróć też uwagę na poprawne komendy , wstawiłem przykład dla tego Pokój 1

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/12/2019 9:40 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@bartolomeo 

jedna poprawka do tego co wychwycił @isom Pokój1 bez "ó" czyli Pokoj1

http://192.168.0.110/?device=relay&name=Pokoj1&command=on&source=domoticz

http://192.168.0.110/?device=relay&name=Pokoj1&command=off&source=domoticz

 

możesz jeszcze z ciekawości sprawdzić czy przez przeglądarkę internetową przełącza Ci przekaźnik

http://192.168.0.110/?device=relay&name=Pokoj1&command=toggle

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/12/2019 10:14 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Początkujący

Hej,

dopiero teraz mogłem spróbować ponownie.

Generalnie nadal wszystko bez sensu.

Po wprowadzeniu adresu IP z ręki urządzenia nadal nie ma na liście.Pojawiło się dodatkowo jakieś "unknown" pod adresem 192.168.0.113, ale nie wiem co to (znika po odpięciu zasilania z sonoff, więc to pewnie to, ale po wpisaniu tego IP w przeglądarkę nie dzieje się nic). Co do wyboru Ilość Led'ów mam jedynie "brak" lub "1" na liście - chciałem tę czwórkę od razu tam wstawić, ale nie jestem w stanie.

Tych komend próbowałem wiele i takie jak podajecie powyżej też były wśród prób, ale prawdopodobnie z innych względów nie miały prawa zadziałać...

Czy ja mogłem to urządzenie/ soft zepsuć poprzez złą konfigurację? Mam jeszcze trzy te sonoffy. Kusi mnie by wziąć kolejny i zobaczyć czy zadziała, ale wolałbym go nie "rozprogramować".

Przyciskami na module mogę sterować ręcznie - działa po wyjściu z konfiguracji, w trakcie nie. Jakieś pomysły co jest nie tak?

 

 

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 03/12/2019 5:55 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@bartolomeo jak nie możesz zmienić ilości LED to coś z tym softem jest nie tak . Ty uszkodzić nic nie mogłeś , weź drugi i zobacz jak będzie . jak to samo to reklamuj u sprzedawcy , albo kup programator i wgraj sam . Możesz też spróbować pobrać aktualną wersję i jak uda się połączyć to zacząć od aktualizacji 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 03/12/2019 6:16 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@isom

diody LED w 4CH nie sa konfigurowalne. Jeśli wgrywa się AFE T0 pod 4CH wersje prekonfigurowaną to ustawialna jest tylko jedna dioda - ta niebieska lub czerwona z tego co pamiętam - pozostałe diody są fizycznie podpięte pod przekaźniki i załączają się automatycznie wraz z włączeniem przekaźnika.

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 03/12/2019 7:07 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@adrian fakt ! Przepraszam kolegę @bartolomeo za zamieszanie , mimo wszystko spróbował bym to aktualizować i zobaczyć jak wtedy będzie 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 03/12/2019 7:18 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

po wyjściu z konfiguracji - ta niebieska dioda jak się zachowuje?

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 03/12/2019 7:44 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Początkujący

[Przez to, że co chwilę włączałem i wyłączałem wifi nie odświeżyło mi się forum przed wysłaniem posta i nie doczytałem sprostowań, które pisaliście.]

Niebieska dioda po zakończeniu konfiguracji zazwyczaj gaśnie. Na tym sofcie WNwatcher który podesłałeś widzę (!) mojego Sonoffa. To podbudowuje. Niemniej jednak każda próba ma inne objawy. Jedno się udaje, drugie psuje (np. po wciśnięciu przycisku na urządzeniu zmienia status przełącznika w domoticzu ale nie włącza podpiętej żarówki). Sterowanie z Domoticza nie odpowiada.

Jedno z drugim próbuje się dogadywać, ale się nie dogaduje.... Masakra. Spodziewałem się trudności, ale nie takiego armageddonu.

 

----------------------------------
Na dodatek zamiast dodać nowy post, to przypadkowo edytowałem poprzedni. Sorry.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 03/12/2019 9:04 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@bartolomeo napisałem sprostowanie po uwadze @adrian , w tym sofcie dla 4 i 4ch-pro nie można dodać wiecej niż jedną diodę .

To co wyczytałeś na stronie Tasmoty dotyczy pinów RX i TX a one nie mają nic wspólnego z obsługą kanałów , tylko przy wgrywaniu firmware trzeba na to zwrócić uwagę . Ja osobiście wgrywałem ten soft do wersji PRO i działa , wersje 4 i 4ch nie róznią się układem GPIO a jak dobrze pamiętam to @adrain testował to na wersji bez pro . Dziwne żeby wszystkie były padnięte. jak zachowuje się ta niebieska dioda po wyjściu z konfiguracji , gdy nie widzisz modułu na liście ?

Pobierz i zainstaluj sobie https://wireless-network-watcher.softonic.pl/ to wykryje wszystko co jest podłączone do  Twojej sieci WIFI

OdpowiedzCytuj
Dodane : 03/12/2019 9:20 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony
  • jak wciskasz przycisk to słyszysz, ze przekaźnik się włącza / wyłacza? - przekaźnik słychać. 
  • jaką komendę (http) masz wpisaną w domoticz?

w 90% problemów to jest jakaś błahostka, brak uwagi itp

 

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 03/12/2019 10:23 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Początkujący

Z przekaźnikiem przerabiam naprzemiennie dwie wersje. Czasem wciskam na głucho i bez reakcji, czasem śmiga aż miło (zapalają się diody i podawane jest napiecie na wyjście przekaźnika)...

Komenda taka jaką zalecaleś np. do włączenia:

http://192.168.0.110/?device=relay&name=Pokoj1&command=on&source=domoticz

Wczoraj się w sumie trochę poddałem już i schowałem wszystko do szuflady. Czekam na aktualizację obrazu smarticza (zigbee2mqtt) i będę próbował wszystko od nowa. Może spróbuję na innym komputerze lub w ogóle na innym routerze/środowisku gdzieś u rodziny... Jeśli zrodzą się komuś w międzyczasie jakiekolwiek pomysły to będę wdzięczny za ich podsunięcie. Wierzę, że to jest do obejścia.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 04/12/2019 7:35 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Wciskając przycisk powinno działać zawsze - a nie czasami - zakładam że ta dioda niebieska nie miga - jest cały czas wyłączona lub włączona - w zależności jak została ustawiona.

komenda co podesłałeś jest okay pod warunkiem że adres IP się zgadza

Domoticza na ma co konfigurować dopóki ta komenda nie będze Ci działać przez przeglądarkę internetową

http://192.168.0.110/?device=relay&name=Pokoj1&command=toggle

  • masz możliwość przetestowania na innym routerze?
  • czy urządzenie nie jest jakoś daleko od routera WiFi

Spróbuj może go jeszcze zresetować - przycisk systemowy do wciśnięcia na 30 sek - mrugnie 3 x dioda 

po tym trzeba skonfigurować urządzenie ponownie łącząc się z nim po http://192.168.5.1

 

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 04/12/2019 8:32 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Początkujący

Cześć!

Jestem krok do przodu 🙂

Błąd leżał w konfiguracji GPIO. Albo wprowadzałem te same wartości na każdą parę przycisk+przekaźnik albo myliłem przycisk z przekaźnikiem.Po odpowiednim skonfigurowaniu GPIO 0+12, 9+5, 10+4 oraz 14+15 ruszyło...

Wybaczcie, zapamiętam na przyszłość.

Po takim ustawieniu sterowałem przez chwilę aż miło najpierw poprzez przeglądarkę, potem wprowadziłem komendy do domoticza i też śmigało. Jedyne czego mi brakowało to informacji zwrotnej (po naciśnięciu przycisku na urządzeniu nie aktualizował sie status w Domoticzu). Dodałem zatem opcję domoticz API, adres urządzenia, jego idx, zapisałem.... i znowu nastąpił brak komunikacji z urządzeniem, przyciski nie reagują, mruga niebieska dioda, koniec zabawy... Coś tutaj od samego początku muszę jeszcze knocić... Jeśli to coś oczywistego to z góry dzięki za słowo komentarza, jeśli nie to będę grzebał wieczorem jeszcze na forum i w konfiguracji.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/12/2019 12:12 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

dioda mruga jak jest w trybie konfiguracji, wyszedłeś z niej? wciskając zakończ konfigurację?

Co masz na myśli lub co zrobiłeś "Dodałem zatem (...) I, adres urządzenia, jego idx, zapisałem" - wyśłij screenshoty

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/12/2019 12:29 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Początkujący

MIałem na myśli adres IP i port Domoticza (nie urządzenia ), który podałem w konfiguracji AFE Firmware. Potem kliknąłem zakończ konfigurrację, urządzenie się zresetowało i zaczęła migać dioda...Już w sumie nieistotne.

Przeszedłem kolejny raz wszystko od początku. Tym razem obyło się bez zawiechy przy końćzeniu konfiguracji... Prawie wszystko działa poza możliwością wyłączania przekaźnika przyciskami na przekaźniku - z Domoticza włączam i wyłączam poprawnie. I w sumie to cel spełniony. 😎 

Nie jest to jednak do końca optymalne działanie. Dla zainteresowanych podysłam niewielki filmik pokazujący dziwne zachowanie sonoff przy przóbie wyłączenia go wbudowanymi przyciskami... Próbuje się wyłaczyć i pół sekundy później znowu się włącza. 🙄 

 

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/12/2019 3:09 pm
Strona 1 / 2
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj