Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Sonoff 4CHPRO R3 - jak zresetować AFE przyciskiem

17 Wpisów
3 Użytkownicy
0 Likes
783 Wyświetleń
Jacek Kaczmarczyk
Wpisów: 26
Autor tematu
(@jacekkaczmarczyk)
Profesjonalista
Dołączył: 1 rok temu

AFE-Device, sieć ok po zalogowaniu i ustawieniu SSID i hasła urządzenie znika i nie łączy się z docelową siecią.

1/ Dioda "wifi" szybkie miganie na niebiesko - parę razy na sekundę. Czyli teoretycznie połączone, ale router nic nie pokazuje. 

2/ Próba resetu przyciski R1 - po 30 sekundach nic się nie dzieje. Urzadzenie reaguje tylko na trzyanie 5 sekund i 10 (1 błysk diody, 2 błyski)

Drugi urządzenie takie samo ten sam problem - ssid i hasło na 100% ok. 

 

Jak je zresetować do hotposta, aby sprawdzić na innym routerze? p.s. mam jeszcze innego sonoffa 1 relay z AFE i on działał, ale po restarcie router również się już do niego nie łączy. 

 

16 Replies
adrian
Wpisów: 3599
Zasłużony dla Forum, Patron Strony
(@adrian)
Szefu
Dołączył: 8 lat temu

Hey, jaka konkretnie wersja AFE - to sprawdzę

te miganie jak w pkt 1 oznacza ze AFE jest w trybie konfiguracyjnym, albo podłączony do routera albo w trybie hotspot (192.168.5.1)

w pkt 2 jak napisałeś to rozumiem że po 30 sek led nie miga 3x

Jak zachowuje się dioda led podczas łączenia się do sieci? Napisz trochę więcej. 

Ustawiasz stałe IP w konfiguracji sieci, DHCP w AFE? może podeślij jakiś screenshot z konfiguracji sieci

pzdr.a

Odpowiedz
2 Odpowedzi
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Dołączył: 1 rok temu

Profesjonalista
Wpisów: 26

@adrian AFE 2.02 już wpadłem na to - klawisz jakieś 15 sekund, nadal jednak nie łączy do właściwego routera. Połączył się natomiast z hotspotem a telefonie bez problemu - czyli wina routera, co ciekawe poprzedni sonoff działał i przestał i już tak samo nie łączy. W routerze są inne połączone urządzenia 5ghz oraz także 2,4ghz więc dziwne

Jaka wersję firmware powinene tutaj mieć?

Odpowiedz
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Dołączył: 1 rok temu

Profesjonalista
Wpisów: 26

@adrian Aktualizacja do 3.0 w wersji T0 3.0 pomogła, ale nadal nie wiem jak zresetować a 2.x a pierwszym poszło, na drugim się męczę 🙂

Odpowiedz
_MarSs_
Wpisów: 172
Donator 2K21 Donator 2K18
(@_marss_)
Ekspert
Dołączył: 4 lata temu

@jacekkaczmarczyk

A może masz ustawiony kanał 13 w routerze? Miałem podobny problem z jakimś Sonofem. Telefony zwykle wystawiają kanał 1, 6 lub 11 dlatego działa.

Odpowiedz
adrian
Wpisów: 3599
Zasłużony dla Forum, Patron Strony
(@adrian)
Szefu
Dołączył: 8 lat temu

a jesteś w stanie wejść do konfiguracji AFE przez WWW?

masz w konfiguracji AFE stałe IP czy DHCP?

Odpowiedz
2 Odpowedzi
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Dołączył: 1 rok temu

Profesjonalista
Wpisów: 26

@adrian no właśnie nie, bo po skonfigurowaniu ssid/hasła i dhcp on się nie łączy. Jego stan : 

1/ niebieski miga 1 cykl sekunda

2/ Przycisk R1 reaguje i przełącza przekaźnik dioda / dźwięk przekaznika

3/ Trzymanie przytrzymanie przycisku 2 - 4: po 4-5 sekundach jeden błysk szybki diody led (wifi), po 7 sekundach 3 szybkie błyski, dłuższe trzymanie brak efektu zauważalnego

4/ Trzymanie przycisku 1 - efekt podobny z tym, że przekaźnik dodatkowo zmienia stan co chwilę na on/off

 

nie rozumiem tego 2 identyczne urządzenia taki sam AFE 2.0.2 jeden po trzymaniu 10 sekund się resetuje, drugi nie 🙂

Odpowiedz
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Dołączył: 1 rok temu

Profesjonalista
Wpisów: 26

@adrian czy AFE łączy się po SSID czy po macku SSIDa, który pobiera sobie w momencie wyboru SSID z dropdowna? Ustawię inny router o tym samym ssidzie i spróbuję połączyć urządzenie

Odpowiedz
adrian
Wpisów: 3599
Zasłużony dla Forum, Patron Strony
(@adrian)
Szefu
Dołączył: 8 lat temu

To wciśnij ze stoperem na 12 sek i puść

a później po ok 2-3 sek zobacz czy nie pojawiła się nowa sieć WiFI o nazwie może AFE-Device lub inna w zależności czy zmieniłeś nazwę urządzenia

Odpowiedz
1 Odpowiedz
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Dołączył: 1 rok temu

Profesjonalista
Wpisów: 26

@adrian po 12 sekundach nic - w poprzednim po 12 był trzask cewki i pojawialo się faktycznie hotspot. Jestem już bliżej udaje mi się zmieniać tryb a operacyjny (wciśięcie krótkie R1 odpala lub gasi przekaźnik) a tryb konfiguracji. Dioda led miga 2x sek a przycisk R1 nie steruje przekaznikiem. Zastawiam się jaką funkcję pełnią 3 i 5 sekundowe mignięca 1/3 krotne. W oryginalny sofice tak się paruje

Odpowiedz
Strona 1 / 2
Udostępnij: