Forum Smart'ny Dom

Poszukuję cztero ka...
 

Poszukuję cztero kanałowy moduł przekaznikowy na ESP  

  RSS
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019, Donator 2K20

Witam

Poszukuję koledzy taniego czerto-przekaźnikowego modułu na ESP abym mógł załadować do niego AFE T4. Sonoff 4CH nie spełnia akurat wymagań ponieważ potrzebuje wszystkie bez potencjał-owe styki przekaznika NO NC COM. Czy coś takiego się nada i czy załaduję do tego AFE T4 ??

Dariusz G

Cytuj
Dodane : 30/12/2018 7:42 am
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@daro1003 Z tym co znalazłeś pewnie będzie problem , ale przecież masz tu 
https://www.smartnydom.pl/geekcreit-4ch-afe-firmware/

gotowiec 

a jak chcesz tanio to kupujesz Wemosa D1mini + moduł 4ch z opcją H/V np taki

https://pl.aliexpress.com/item/One-1-Channel-5V-Relay-Module-Board-Shield-with-Optocoupler-Support-High-and-Low-Level-Trigger/32742580606.html

Łączysz to do kupy i masz naprawdę tanio.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/12/2018 1:01 pm
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019, Donator 2K20

Mam dyspozycji Node MCU oraz listwę z przekaźnikami na 12V przetwornica na 5V i zasilacz na 12 tez się znajdzie więc mogę to wykorzystać ?

Dariusz G

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/12/2018 1:56 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Jak wyzwalane są cewki przekaźników na tej listwie ? Taki zestaw spokojnie można wykorzystać, tylko wszystko zależny od mojego pytania . Ale raczej potrzeba jeszcze cztery rezystory i tranzystory NPN .

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/12/2018 3:45 pm
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019, Donator 2K20

Tak tak listwy są zasilane stałym 12V i są ustawiane wejscia L lub H 

Zczyli jadę wg tego poradnika:

http://flytomcio.pl/raspberry-pi/sterowanie-przekaznikiem/

 

Dariusz G

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/12/2018 5:29 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Tylko w tym poradniku wykorzystano EspEasy więc pamiętaj że w AFE są inne komendy do akcji włącz wyłącz 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/12/2018 8:14 pm
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019, Donator 2K20

A ja mam do Node MCU właśnie załadowane EspEasy a co mogę jeszcze załadować do Node MCU coś innego np. AFE T4 ??

Dariusz G

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/12/2018 8:42 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Do Node Mcu możesz wgrać Tasmotę , Suplę , EspEasy, i oczywiście AFE . Pisałeś o T4 więc tylko zwracam uwagę , że komendy są inne niż w tym poradniku .

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/12/2018 9:41 pm
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019, Donator 2K20

Witam

1. Wgrałem do NodeMCU AFE T4 ustawiłem GPIO 12, 13 ,14, i 1TX

2. Podłączyłem listwę zasilaną 12V (z przekaźnikami 12V) z zasilacza 12V z tego samego zasilacza przez przetwornicę obniżyłem napięcie do 5,2V i zasiliłem NodeMCU

3. Jeśli ustawię przekaźnikową na H to node zapali mi tylko diodę na listwie przekaźnikowej a nie wyzwoli już przekaznika.

4. Jeśli ustawię na listwę przekaźnikową L przekaźnik jest ciągle wyzwolony niezależnie od tego w jakim stanie jest przełącznik od Node.

 Co jest grane ? Wszystko działa ponieważ klikając w Domoticzu i ustawiając listwę przekaźnikową na H zapala mi diode na listwie.

Dariusz G

OdpowiedzCytuj
Dodane : 31/12/2018 6:52 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Twoja listwa przekaźników wymaga wyższego napięcia sterującego niż 3,3V , pewnie minimum to 5V do 12V.

Odłącz GPIO od listwy zewrzyj +12 z zaciskiem sterującym i przekaźnik się załączy.

Pisałem wcześniej o rezystorach i tranzystorach, więc jak chcesz sterować plusem to tranzystory PNP 

Z GPIO przez rezystor 4,7k do Bazy , Emiter do +12V , Kolektor do wejścia listwy . Tranzystor np BC 557 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 31/12/2018 8:04 pm
adrian polubień
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019, Donator 2K20

Ok dzięki a listwa zasilana 5V z przekaźnikami 5V załatwi temat ? 

Na GPIO Node MCU pojawia się 3,3V czy masa po jego wyzwoleniu ?

Dariusz G

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/01/2019 11:42 am
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Ad 1 Tak

Ad 2 Na GPIO pojawia się 3,3V ( zaświecało Ci LED przecież )

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/01/2019 4:34 pm
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj