Forum Smart'ny Dom

Układ lukas121'a do kontrolowania sterownika bramy oraz AFE T5  

Strona 1 / 2 Następna
  RSS
lukas121
(@lukas121)
Majster

@isom poszły mi wszystkie płytki. Kończę projektować wersje 2 tego modułu która umożliwi sterowanie krańcówek jak do tej pory do masy, oraz podając napięcie 24V jak ma to miejsce w sterownikach Faac. Dodane zostaną dodatkowe wyjścia gpio na laminacie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/01/2019 8:50 pm adrian polubień
pucu
 pucu
(@pucu)
Młodzik

super, tak myślałem że o tym mówisz tylko że chyba urządzonko nie jest dostępne w sprzedaży.. czy jest ;>

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/01/2019 8:51 pm
lukas121
(@lukas121)
Majster

@pucu oczywiście że dostępne ale jak pisałem tego modelu brak będzie V2. Była to mała partia która szybko się rozeszła po forum. 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/01/2019 8:56 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator
Dodane przez: lukas121

@isom poszły mi wszystkie płytki. Kończę projektować wersje 2 tego modułu która umożliwi sterowanie krańcówek jak do tej pory do masy, oraz podając napięcie 24V jak ma to miejsce w sterownikach Faac. Dodane zostaną dodatkowe wyjścia gpio na laminacie.

 

Zapisuję się w kolejce na wersję 2 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/01/2019 8:58 pm
adrian
(@adrian)
Dyrektor

Jak będzie możliwość to ja piszę się na V2 - może mógłbyś wystawić na zewnątrz I2C?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/01/2019 8:58 pm
lukas121
(@lukas121)
Majster

@adrian taki był plan z dodatkowymi wyjściami że może kiedyś dodasz I2C :). Jak macie jakieś uwagi piszcie, jestem jeszcze w stanie zmodyfikować projekt.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/01/2019 9:03 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator
Dodane przez: pucu

@adrian heh co to jest urządzonko ?? 🙂

wiecie co rozwaliłem wszystko, wlutowałem 4,7k :D, poskładałem na nowo, niby tak samo,

ustawiłem wsio wg instrukcji @isom no i ZADZIAŁAŁO 😀 ale jestem szczęśliwy

teraz rozpoczynam nockę z próbą wpięcia tego do openhab oczywiście przez paperui ... oj jutro będe w pracy spał no ale nic, trzeba się bawić 🙂

 

Gratuluję sukcesu 🙂

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/01/2019 9:04 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator
Dodane przez: lukas121

@adrian taki był plan z dodatkowymi wyjściami że może kiedyś dodasz I2C :). Jak macie jakieś uwagi piszcie, jestem jeszcze w stanie zmodyfikować projekt.

@lukas121 jeżeli to jeszcze otwarty projekt to pomyśl o dodaniu drugiego kanału ( przekaźnik ) i czujnik do obsługi furtki.

Często ludzie maja obok bramy wjazdowej furtkę 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/01/2019 9:10 pm
lukas121
(@lukas121)
Majster

Pomyślimy, też mam furtkę koło bramy :). Cały czas zależało mi na jak najmniejszej płytce aby zmieścić bezproblemowo do większości sterowników.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/01/2019 9:28 pm
lukas121
(@lukas121)
Majster

@isom rozeznałem się odnośnie rozszerzenia modułu o sterowanie furtką. O ile przekaźnik smd 2A da radę wysterować rygiel (typowo pobór jest do 1A), to zostaje kwestia małej ilości gpio. Jedyny moduł z wystarczająca ilością to esp-12F ale on ma wbudowaną antenę (brak gniazda u.fl). Co do sterownika bramy może okazać się problemem. Tu pytanie do @Adrian czy planujesz rozbudowę T5 o dodatkową funkcję sterowania furtką i szynę I2C do czujników. Pozostaje też kwestia zrezygnowania z led od czujników. Może warto przenieść te posty, podpiąć pod mój temat odnośnie modułu do T5.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/01/2019 5:38 pm
adrian
(@adrian)
Dyrektor

zrobiony osobny wątek

- oczywiście mógłbym rozbudować AFE T5 - I2C dałoby możliwość podłączenia kilku czujników na 2 GPIO - można wtedy zrezygnować z GPIO na DHxx. LEDy fajne są - podoba mi się jak świeci, ale może nie są konieczne 🙂

Można też w zasadzie wykorzystać jeszcze RX,TX (GPIO1,3).

Układ podoba mi się bo jest mały. Dla mnie możliwośc podłączenia antenki to musowe - odległość od routera. 

Tak mi przyszło teraz do głowy,  a może zrobić/zaprojektować dla niego właśnie takiego shield'a jak na Wemos'ach wykorzysać właśnie port do wygrywania soft. 3.3v,RX,TX,GND - dodać jeszcze +5V - po wgraniu soft nałożyć takiego shield'a i nakładać na niego np. drugi przekaźnik????

Zamówiłem sobie jeszcze expandery do ESP8266 - ale nie wiem jak to jeszcze działa i jak wykorzystać 

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/01/2019 5:58 pm
lukas121
(@lukas121)
Majster

I2C to nie problem na to są piny wolne. Chodziło mi bardziej o rozbudowanie tak jak chciał @isom o sterowanie furtką/ drugą bramą. Na to rozwiązanie braknie gpio.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/01/2019 6:16 pm
adrian
(@adrian)
Dyrektor

na drugą bramę przydałby się GPIO do jednego przekaźnika + drugi do czujnika magnetycznego - jeśli dobrze rozumiem co chciałby @isom

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/01/2019 6:34 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator

Ja też jestem za rezygnacją z LED-ów ,które zamknięte w obudowie sterownika bramy niczemu nie będą służyć, DHT jeżli będzie możliwość zamontowania BME 280 też zbędny. Mamy  więc jedno GPIO po DHT+ GPIO po -LED-ach.

Ja do niczego nie namawiam , a tylko sugeruję , że taki moduł będzie bardziej atrakcyjny niż wersje komercyjne jak Blebox czy Fibaro . Dodatkowo nie ma problemu z upchaniem gdzieś modułu do obsługi rygla przy furtce 

PS Gdyby zmieścić w tym sofcie i module jeszcze jedno wejście (NO), to byłby wypas , bo można by podpiać się z przyciskiem dzwonka/domofonu i dostawać powiadomienia że ktoś dzwoni 🙂 o fotce z kamery nie wspomnę .

@adrian , @lukas121 co wy na to ?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/01/2019 6:35 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator

Wyszło by że ostateczna wersja softu T5 to 2x przekaźnik, 3x czujnik otwarcia, 1 czujnik NO ( taki jak otwarcia tylko NC zbędne) I2C pod czujnik-ki . Na ESP 07 spokojnie wyda jak się zrobi czujnik NO na RX

@adrian tu masz coś o expanderach  https://hackaday.io/project/10861-harifun132-sixteen-channel-wifi-remote

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/01/2019 7:42 pm
adrian
(@adrian)
Dyrektor

to jeszcze z jedną przynajmniej diodą LED

ale z góry uprzedzam, że nie wcześniej niż Q2 - realnie

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/01/2019 8:07 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator

Jeżeli lukas121 zaakceptuje pomysł to zejdzie się z projektem laminatu potem złożyć prototyp, zamówienie płytek, zejdzie się więc Q2 to spoko.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/01/2019 8:44 pm
lukas121
(@lukas121)
Majster

Postaram się to jakoś wszystko upchać na jak najmniejszej powierzchni :). Parę spraw do przemyślenia ale da się zrobić.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/01/2019 9:09 pm
lukas121
(@lukas121)
Majster

Panowie wyjście przekaźnika zostawić NC/NO czy wystarczy samo NO?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2019 11:38 am
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator

Ja proponuję zrobić jeden NC/NO i drugi wystarczy NO . Do sterowników bram w 99% wystarczy NO, ale furtka to może być rygiel rewersyjny lub zwora elektromagnetyczna i przy NO już trzeba kombinować.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2019 12:03 pm
Strona 1 / 2 Następna
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share
  
Pracuję

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj