Asystent AI
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Problem AFE Firmware Home Assistant 2026.9.0 – urządzenia AFE przez MQTT stają się Unavailable / problem z via_device

34 Wpisów
7 Użytkownicy
14 Reactions
553 Wyświetleń
adrian
Wpisów: 4099
Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
(@adrian)
Szefu

Odpowiedz
Wpisów: 214
Donator 2K22
(@bartolomeo)
Pomocny

Dzieki za chec pomocy. Próbowałem tego zanim napisałem. Niby dostaję info, że się powiodło, ale później i tak strona web się nie ładuje. 

{"device":{"type":"","name":""},"command":"reboot","data":"","status":"success"}

Z telefonu jeszcze udawało mi się dostać jakimś zbiegiem przypadku po restartach prądowych / przyciskowych na stronę logowania. Nawet na jednym wyłączyłem niby całą integrację MQTT i kliknąłem zapisz i zakończ konfigurację. Ale od tamtej pory już się nie udało. Z telefonu nie byłem w stanie ogarnąć updatu, a z kompa nie udaje się podłączyć. Najwyżej to wymontuję i będe flashował kablami, ale wtedy już niestety na pewno nie będzie to AFE. Szkoda, bo przez lata pracowało bez zarzutu.

Odpowiedz
1 odpowiedź
adrian
(@adrian)

Szefu

@bartolomeo jasne, jasne trudno mi zgadnąć co tam się u Ciebie wydarzyło. Soft tak sam z siebie się nie modyfikuje, żeby przestał ot tak działać (jeśli działał) - reset może pomóc jeśli długo chodził bez resetu - pamięć mogła się pofragmentować.

Sprawdź jak rozbierzesz - jak tam wyglądają kondensatory (jeśli to stare urządzenie) 

powodzenia z innymi softem, 3maj sie

Odpowiedz
Wpisów: 214
Donator 2K22
(@bartolomeo)
Pomocny
Dodane przez: @adrian
↑

trudno mi zgadnąć co tam się u Ciebie wydarzyło

Moja diagnoza jest taka, że zmiany w obsłudze MQTT po stronie Home Assistant spowodowały odrzucanie wiadomości lub problemy z połączeniem. Sterownik (ESP8285 - kopia sonoffa 4ch) wpadł w pętlę ciągłych prób ponawiania połączenia MQTT. Przez ograniczone zasoby pamięci RAM (Heap) i obciążenie procesora mikrokontrolera, serwer WWW w urządzeniu przestał odpowiadać – dlatego wejście na panel konfiguracyjny przez przeglądarkę graniczyło z cudem.

Po wielu próbach połączenia udało się jednak wbić do panelu WWW i podnieść soft urządzenia do wersji 3.7.2. Po updacie urządzenie znowu wysyłało poprawne pakiety Auto-Discovery, panel WWW sterownika znowu śmiga bez zwłoki (nie ma już pętli obciążającej RAM). Miałem jeszcze problemy z przywróceniem usuniętego wcześniej niepotrzebnie urządzenia, ale restart brokera chyba w końcu załatwił sprawę.
Z drugim bliźniaczym sterownikiem poszło sprawniej, bo nie usunąłem urządzenia z HA, więc największą trudnością było 'tylko' wbicie się do strony WEB.

Dzięki @adrian za update i wsparcie.

Odpowiedz
1 odpowiedź
adrian
(@adrian)

Szefu

@bartolomeo dzięki - ta HA aktualizacja, nie powinna być problem, bo AFE wyrzuca konfiguracje HA do MQTT Brokera i zapomina o tym to jest jednostronna komunikacja. Chyba że zrobiona została jakaś zmiana w soft od MQTT brokera np mqtt3 przyblokowany itp ??? albo gdzies router WiFi przeniesiony i daleko siedzi  - ale dobrze ze sie udalo. 😀

Dzisiaj w nocy wgrałem nową wersję T0 - 3.8.0 - do aktualizacji przez przeglądarkę - mam na niej wszystkie swoje T0 - nie pamietam w ktorej wersji dodałem, ale w 3.8.0 można wzmocnić moc anteny do nadawania sygnału. 

dla chętnych do aktualizacji 

image

3.7.x - nie bede juz poprawiał - jesli cos w niej jest nie tak

Odpowiedz
Wpisów: 15
Patron Strony Donator 2K24, Donator 2K25
Autor tematu
(@zorro2003)
Praktykant

Cześć @Adrian, próbuję zaktualizować T0 przez opcję „Uaktualnij przez Internet”, ale aktualizacja kończy się komunikatem:

„Aktualizacja nie powiodła się. Coś poszło nie tak [Błąd: 8]”.

Mam ESP32 38Pins, AFE T0 3.7.2 (Build: 2216), API HomeAssistant i aktywne AFE Pro. Panel wykrywa aktualizację do T0-3.8.0 ESP32/4Mb, ale po próbie nadal pozostaje wersja 3.7.2.

Co oznacza błąd 8? Czy można to naprawić albo pobrać odpowiedni plik T0 3.8.0 do ręcznej aktualizacji przez panel?

Odpowiedz
1 odpowiedź
adrian
(@adrian)

Szefu

@zorro2003 daj mi sprawdzić - nie aktualizuj jeszcze - pzdr.

Odpowiedz
Strona 5 / 5
Udostępnij: