Asystent AI
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Problem AFE Firmware Home Assistant 2026.9.0 – urządzenia AFE przez MQTT stają się Unavailable / problem z via_device

34 Wpisów
7 Użytkownicy
14 Reactions
556 Wyświetleń
adrian
Wpisów: 4099
Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
(@adrian)
Szefu

@loopinglooping with the recent (September) changes in the HA I need to incorporated the changes - I'm looking now at T5 (which is about supporting the gate kind of functionality) I can look at T1 next 

subscribe to this topic for update

cheers

Odpowiedz
adrian
(@adrian)
Szefu

cześć

- żeby przyspieszyć tutaj jest wersja T5, ale do weekend'u nie będę miał absolutnie chwili, żeby zainstalować i przetestować - dlatego wgrywam tutaj dla tych z Was którzy mają chwilę.

Nie zalecam instalację w Waszych sterownikach które macie podłączone w bramy, bo nie wiem czy działa, jak macie jakiegoś ESP na boku to do niego wgrajcie i ewentualnie później do bramy

pzdr.a

Odpowiedz
1 odpowiedź
(@appaloosa)

Praktykant
Wpisów: 25

@adrian Wstępnie potwierdzam działanie T5 na bramie. HA 2026.9.2

Odpowiedz
isom
Wpisów: 5324
 isom
Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
(@isom)
Szef wszystkich szefów

Tak jak wyżej, wersja T5-3.7.2.B4 naprawia problem z połączeniem w nowym HA. Śmiało można aktualizować.

Dzięki Szefu @adrain 🙂

Odpowiedz
Wpisów: 10
Donator 2K23
(@strazak)
Bywalec

Dobra robota. T0 i T5 działają bez zarzutu po aktualizacji do 2026.9.2

Odpowiedz
Wpisów: 214
Donator 2K22
(@bartolomeo)
Pomocny

Ja nie wiem dlaczego, ale nie mogę wejść w konfigurację tych urządzeń. Urządzenia (2 sztuki, które mi zostały na AFE) odpowiadają na poziom sieciowy (widać je na routerze, odpowiadają na ping i komendy HTTP api), ale nie można otworzyć strony WWW w przeglądarce. A jak się załaduje nawet to po chwili zawiesza, resetuje.... Wyłączyłem brokera MQTT w HA zakładając, że problemem może być odrzucenie przez serwer powodujące pętle / brak ramu, ale nadal nic. Nie mam tam wystawionych pinów UART, a w dzisiejszych czasach lutować się znowu bezpośrednio do pinów ESP byłoby dla mnie zbyt karkołomne 😉 Jakieś pomysły co zrobić, by puścić ten update OTA?

Odpowiedz
2 Odpowiedzi
adrian
(@adrian)

Szefu

@bartolomeo która wersja?

Odpowiedz
Donator 2K22
(@bartolomeo)

Pomocny
Wpisów: 214

@adrian tam będzie siedziało na 90% to: afe.firmware.t0.3.5.0.pl.esp8285.generic.1mb, ewentualnie wersja 3.3.3.

Odpowiedz
Strona 4 / 5
Udostępnij: