Forum Smart'ny Dom

TH10 gniazdko jack ...
 

TH10 gniazdko jack i pomiar temperatury i wilgotności  

Strona 1 / 3
  RSS
wiktor_m
(@wiktor_m)
Początkujący

Witam Wszystkich,

uprzedzam - jestem na początku walki o mój smartny dom 🙂 , od dłuższego czasu utknąłem przy TH10 v2 z wbudowanym gniazdem , wgrałem AFE, ale nie mogę uzyskać info  z czujników podłączonych do gniazda jack, nawet z DS18B20, sam przełącznik działa bez problemu w Domoticzu. Pewnie to jakaś drobna sprawa - więc pytam, gdzie tkwi haczyk

pozdrawiam

Cytuj
Dodane : 06/09/2019 8:11 am
Tagi tematu
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Cześć @wiktor_m

Może napisz albo wrzuć zrzuty z konfiguracji tego DS-a bo trudno zgadywać o co chodzi . Generalnie gniazdo jack to GPIO 14 , 3,3V i GND 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/09/2019 8:28 am
wiktor_m
(@wiktor_m)
Początkujący

Gniazdo ma 4 pola, zdjęcie w załączeniu, nie działa z oryginalnym czujnikiem, zrobiłem taką przejściówkę (na 4 pola) i oddzielnie czujnik z opornikiem pomiędzy zasilaniem a danymi. I nic 🙁

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/09/2019 9:13 am
wiktor_m
(@wiktor_m)
Początkujący

Nie mogę dodać zdjęcia niestety

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/09/2019 9:14 am
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

w oryginale gdzie czujnik jest na GPIO 14 rezystor podciągający już jest i drugi nie jest potrzebny patrz fotka rezystor zaznaczyłem na niebiesko , czwarte pole nie jest wykorzystane opisane jest jako RING 1 i wisi w powietrzu 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/09/2019 9:28 am
wiktor_m
(@wiktor_m)
Początkujący

@isom

OK, mam wyprowadzone pola z jacka, do kostki , zakładając że kolejność jest liczona od czubka jacka nr pól to 4,3,2,1 (jeden przy samej obudowie) , co jest czym wg takiej numeracji, i czy to znaczy że wystarczy podłączyć czujnik bezpośrednio do kostki? be opornika

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/09/2019 9:45 am
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@wiktor_m czubek jacka to GPIO 14 dwa pola najbliżej obudowy to 3,3V i GND nie powiem które bliżej obudowy bo nie mam i nie używam tych modułów  obstawiam że najbliżej obudowy jest GND, ale wystarczy sprawdzić najprostszym miernikiem lub diodą led z opornikiem .

Czujnik DS 18B20 czy DHT łączysz bez opornika 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/09/2019 9:52 am
wiktor_m
(@wiktor_m)
Początkujący

Jak zrozumiałem, wykorzystuje 3 pola z 4 , i tak 1 zasilanie - prawa skrajna w czujniku, 2 masa - lewa skrajna w czujniku, 4 dane środek w czujniku , tak zrobiłem - nie działa

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/09/2019 10:08 am
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Pisałem że nie mam pewności co do 1 i 2 ale raczej 1 to masa a 2 to 3,3V , podłącz na próbę tak jak na foto lutując przewody z kostki bezpośrednio do płytki sonoffa . Czytałem że te gniazda jack nie są najlepszej jakości 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/09/2019 10:30 am
wiktor_m
(@wiktor_m)
Początkujący

OK, sprawdzę i dam znać

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/09/2019 10:44 am
wiktor_m
(@wiktor_m)
Początkujący

@isom

sprawdzone, przejście z kabla przez gniazdo dochodzi do płytki, więc to raczej nie to

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/09/2019 6:21 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Jeżeli czujnik jest prawidłowo zasilony i konfiguracja w AFE jest prawidłowa patrz foto , to proponuję podmienić sam czujnik , bo odwrotnie podłączone zasilanie szybko powoduje uszkodzenie DS 18B20

Po prawidłowej konfiguracji trzeba  ją oczywiście zakończyć żeby działał przekaźnik i odczyty z czujnika
PS
Postaraj się nie powielać swoich wpisów . Jak go nie widzisz to poczekaj chwilę zanim zrobisz kolejny 🙂
OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/09/2019 6:47 pm
wiktor_m
(@wiktor_m)
Początkujący

Sprawdzone, dalej cisza, mam jeszcze drugi czujnik oryginalnie zarobiony - kupiony na Ali razem z sonoffem, i ten również nie działa.

Włącznik działa prawidłowo, a odczytów temperatury brak. Czy mogę je sprawdzić jakoś inaczej nie przez Domoticza ?

I tak sobie myślę czy może mieć wpływ fakt że domoticz pracuje na NAS Synology ?

Mogę też spróbować podłączyć do zwykłego sonoff basic - ale nie wiem gdzie w tej nowej wersji jest GPIO14 , gniazda na piny mam wlutowane do gnd,v3,tx,rx

Ehhh ...

OdpowiedzCytuj
Dodane : 07/09/2019 10:39 am
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Czujnik nie musi być na GPIO 14 możesz ustawić GPIO 3 czyli RX w tym sonoff basic , tylko pamiętaj ustawić to w konfiguracji . I w sonoff basic już rezystor jest potrzebny między 3,3V a RX 

Żeby sprawdzić bez domoticza to przy AFE będzie trudno , można wgrać espeasy  lub Tasmotę wtedy w panelu konfiguracyjnym widać wskazania czujnika . To że domoticz jest na NAS nie ma znaczenia

OdpowiedzCytuj
Dodane : 07/09/2019 7:54 pm
wiktor_m
(@wiktor_m)
Początkujący

Wgrałem tasmota i mam odczyt temperatury, czyli gniazdo i czujnik są ok, działam dalej

OdpowiedzCytuj
Dodane : 08/09/2019 9:31 am
wiktor_m
(@wiktor_m)
Początkujący

Mam już połączenie tasmota - domoticz przez MQTT (w synology jest z tym trochę kombinacji), i dostaje odczyty oraz mogę sterować. Nie mam połączenia z AFE, włącznik działał ponieważ miałem wpisany: http://adres/?device=relay&source=domoticz&name=przekaznik&command=on i to mnie zmyliło. Tak więc problem z połączeniem. Pytanie jak ma być zaznaczone: MQTT i domoticz jednocześnie w opcjach? (chyba tak bo inaczej nie mam gdzie wpisać idx czujnika), no i jak to ustawić bo dalej nie działa ... tyle informacji z frontu 🙂

OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/09/2019 8:37 am
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@wiktor_m AFE + Domoticz nie korzysta z MQTT tylko HTTP więc w konfiguracji musisz zaznaczyć tak jak na foto 

Potem konfigurujesz ustawienia Domoticza 
Przekaźnik miałeś dobrze ustawiony a czujnik temp ustawienia już wrzucałem 
OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/09/2019 1:50 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@wiktor_m

manual jakby co: https://afe.smartnydom.pl/pl/integracja-api/domoticz-api

OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/09/2019 6:32 pm
wiktor_m
(@wiktor_m)
Początkujący

Dzięki, wg tego właśnie robiłem, i nie mam problemu z przełącznikami (mam też uruchomione 4 kanałowe) i wszystko działa, nie mogę tylko dostać info o temperaturze (z inną wersją nie mogę dostać info z czujnika TH22) , wrzucę screeny

OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/09/2019 6:36 pm
wiktor_m
(@wiktor_m)
Początkujący

Zrobiłem zrzuty, i n-ty raz zrobiłem to samo, dalej przełącznik działa temperatury nie widzę ...

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/09/2019 2:51 pm
Strona 1 / 3
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj