Asystent AI
połączenie Wemos D1...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Informacja połączenie Wemos D1 mini - Arduino UNO - działa i nie działa

2 Wpisów
1 Użytkownicy
0 Reactions
1,369 Wyświetleń
 zibi
(@zibi)
Wpisów: 159
Pomocny
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

[#5705]

Witam

Jest to waga wg mojego projektu która dokonuje całodobowo pomiar, który następnie jest przekazywany do układu ESP Wemos D1 mini i poprzez WiFi odczytywany w Domoticzu lub Home Asistant. Dodatkowo układ jest wyposażony w czujniki do pomiaru temperatury i wilgotności za pomocą dwóch układów SHT3X. To tak w skrócie łącznie z uproszczonym schematem poglądowym.

schemat

Wykonałem swój projekt w wersji testowego egzemplarza który działa prawidłowo zgodnie z moimi założeniami. Problem pojawił się jak zrobiłem kolejny egzemplarz docelowy, który jest dokładną kopią zamieszczonego schematu egzemplarza testowego i niestety nie działa, a dokładnie problem jest z prezentacją pomiaru w samym układzie ESP Wemos D1 który to pomiar wagi tam się nie pojawia. W samym arduino UNO działa poprawnie i z niego wychodzi, bo sprawdzałem tą część układu również na wersji testowej i jest ok. W monitorze Arduino pomiar leci, natomiast w logu ESP Wemosa już nie, lecą tylko odczyty z zerowymi wartościami

- oprogramowanie zarówno do ESP Wemosa D1 jak i do Arduino UNO jest wgrane identyczne jak w wersji testowej, czyli sprawdzonej i działającej

- układ elektroniczy i połączenia również są wykonane identycznie jak w wersji testowej działającej

Jedynym problemem jest sam układ ESP Wemos D1 który nie odczytuje danej o wadze na pinie RX wysyłanej z Arduino UNO z pinu TX (6) (zmieniony programowo). Taki sam układ w wersji testowej działa poprawnie i odczyt w Wemosie jest prezentowany.

Próby robiłem jeszcze na kilku innych układach ESP Wemos D1 z tej samej serii i od tego samego dostawcy co Wemos działający i również pomiar się nie pojawia, ten sam ESP Wemos D1 (z tej serii i dostawy) tylko ten jeden, w wersji testowej działa, natomiast podpięcie każdego innego już nie działa. Wemosy nie są też uszkodzone bo pomiary temp + wilg działają. Te inne Wemosy podłączone pod układ testowy działający też nie działają.

Historycznie jak prowadziłem prace nad wersją testową również miałem długo problemy żeby pomiar pojawił się w ESP Wemosie D1 ale ostatecznie udało się uruchomić i działa on już prawie 8 miesięcy testowo w tamtej konfiguracji, natomiast nie do końca jest jasne co spowodowało pojawienie się odczytu pomiaru, wydaje się że odpięcie na chwilę czujników SHT3X spowodowało zadziałanie i od tego czasu działa już poprawnie jednak nie udało mi się wrócić i sprawdzić czy faktycznie to było powodem, bo już cały czas działa poprawnie, podpięcie ponowne czujników już nie spowodowało wcześniejszych problemów. Jest to trochę niewytłumaczalne. Wydawało się że jest ok i problem został rozwiązany, a teraz przy próbie uruchomienia kolejnego egzemplarza sytuacja się powtórzyła i układ znowu nie działa w pełni, czyli pomiar nie jest przekazywany przez układ Wemos D1 oraz nie jest w nim samym prezentowany.

Ewidentnie problem jest na linii TX z Arduino i RX w Wemos D1 a dokładnie odczyt danych przez Wemos na tym pinie RX. W Wemosie te dane są kierowane na Generic Dummy Device.

Wcześniej temat był prowadzony w wątku:

https://www.smartnydom.pl/forum/domoticz/domoticz-wykresy-w-jednostkach-kg/

Sprawdziłem kilkakrotnie połączenia czy nie ma błędu, jest ok wszystko jest wykonane i zaprogramowane identycznie jak w wersji testowej działającej i zaczyna mi brakować pomysłów co może być nie tak dlatego zwracam się o pomoc lub jakieś niakierowanie przez bardziej doświadczonych forumowiczów.

Dodane : 20/10/2023 11:21 am
 zibi
(@zibi)
Wpisów: 159
Pomocny
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

nikt nic ?

żadnego pomysłu co może być problemem ?

może jest jakiś bug o którym nie wiem, skoro jeden układ działa poprawnie (a były z nim wcześniej takie same problemy) a drugi identyczny nie działa bo wychodzi mi na to że to Wemosy mają jakiś problem z prawidłowym odczytem danych kierowanych na we RX.

Może problem jest w nieprawidłowym skierowaniu danych do Wemosa, a może zupełnie gdzieś indziej, niestety na ten moment brak mi pomysłów co może być nie tak ? 

Dodane : 23/10/2023 1:22 pm
Udostępnij: