CC2531 sniffer zami...
 
Notifications
Clear all

CC2531 sniffer zamiast Bramek Zigbee  

Strona 3 / 4
  RSS
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@krzysztofch wersja wiringPI zależy w dużej  mierze od wersji raspbiana , ja robiłem na raspbian Stretch z wiringPI  v2.50 , gość na tym filmiku poniżej też robi na v 2.50 , on co prawda trochę w inne miejsce przenosi plik HEX , ale to nie ma znaczenia

https://www.youtube.com/watch?v=RguRQUXWLCY

pod filmem masz link gdzie znajdziesz opis tego co robi , może to coś pomoże

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2020 9:24 am
bartolomeo
(@bartolomeo)
Majster

Odebrałem dziś pierwszy czujnik sieci Zigbee i próbuję sparować. Zakładając, że mam obraz smarticza z zigbee2mqtt + mosquitto + podpięty z sukcesem sniffer co muszę zrobić aby pobrać te informacje do Domoticza? Czujnik jest widoczny i wysyła komunikaty, co sprawdzam sobie tą komendą

sudo journalctl -u zigbee2mqtt.service -f

i otrzymuję np. wynik:

sty 05 15:08:51 smarticz npm[575]: zigbee2mqtt:info 2020-01-05T14:08:51: MQTT publish: topic 'zigbee 2mqtt/0x086bd7fffef3b24a', payload '{"battery":100,"voltage":3000,"linkquality":7,"temperature":22.75 ,"humidity":53}'

W Domoticzu mam dodane sprzęty MQTT Client Gateway with LAN interface oraz Zigbee2MQTT. W konfiguracji obu podaję adres ip (próbowałem routera i Domoticza) i port 1883, ale nie mam pojęcia czy to dobre ustawienia...

Teoretycznie czujniki powinny pojawić się 'same'... Ktoś wesprze? 🙂

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2020 4:30 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@bartolomeo adres IP we wtyczce Zigbee2MQTT to ma być adres maliny , sprawdz czy masz ten czujnik w zakładce Urządzenia bo trzeba je dodać , a jak nie masz to zrób aktualizację wtyczki z poziomu Sprzęt i potem szukaj w Urządzeniach do dodania

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2020 4:40 pm
abulec
(@abulec)
Stażysta Donator 2019

@bartolomeo Wtyczka w obrazie jest już skonfigurowana  i nie wymaga dodatkowych konfiguracji. Włącz w urządzeniu Zigbee2mqtt debugowanie i zobacz co pojawia się logach domoticza. Jeśli po dodaniu urządzeni nie zrestartowałem maliny to również to zrób.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2020 4:53 pm
Krzysztofch
(@krzysztofch)
Ekspert Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

Hej isom.

Przed chwila do maliny podpiolem sdd z innym obrazem z systemem i zrobilem cala operacje wgrywania sniferra i dalej wyskoczylo mi id=ffff i nie wiem.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2020 5:19 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Majster

Mam wrażenie, że jak komuś ma coś nie działać w zabawach w inteligentny dom to zawsze mi... 🙄

Zatem. Adres mam OK. Zrobiłem aktualizację zigbee2Mqtt z poziomu Maliny (o ile to miałeś na myśli), sprawdziłem co mogłem, ale w zakładce urządzenia nie dodało mi się nic nowego...

Wszędzie w logach widać, że urządzenie jest widoczne, ale nie ma go tam gdzie powinno. Logi z domoticza:

2020-01-05 17:16:19.392 (zigbee2mqtt) Connected to MQTT Server: XXX.XXX.X.XXX:1883
2020-01-05 17:16:19.492 (zigbee2mqtt) Zigbee2mqtt bridge is online
2020-01-05 17:16:19.493 (zigbee2mqtt) Joining new devices is enabled on the zigbee bridge
2020-01-05 17:16:19.543 (zigbee2mqtt) Received available devices list from bridge
2020-01-05 17:16:19.543 (zigbee2mqtt) Device TT001ZAV20 0x086bd7fffef3b24a (0x086bd7fffef3b24a)
2020-01-05 17:16:19.594 (zigbee2mqtt) Joining new devices is enabled on the zigbee bridge
2020-01-05 17:16:19.335 Status: (zigbee2mqtt) Entering work loop.
2020-01-05 17:16:19.335 Status: (zigbee2mqtt) Initialized version 0.0.19
OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2020 5:22 pm
abulec
(@abulec)
Stażysta Donator 2019

@bartolomeo Poczekaj aż urządzenie wyślę jakaś wartość. W logach póki co nic nie widać. Restart maliny zrobiłeś ?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2020 5:37 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Majster

Tak, w międzyczasie zrobiłem restart maliny, ale nadal cisza. Co masz konkretnie na myśli mówiąc: "Włącz w urządzeniu Zigbee2mqtt debugowanie" ? Może tego kroku mi brakuje?

W logach zigbee2mqtt jest tez taki wpis od czasu do czasu, mówiący, że brakuje jakiegoś konwertera.... Po czym bez trudu pojawiają się wartości przekazywane przez czujnik.

sty 05 18:11:39 smarticz npm[566]: zigbee2mqtt:warn 2020-01-05 18:11:39: No converter available for 'TT001ZAV20' with cluster 'genBasic' and type 'attributeReport' and data '{"appVersion":73}'
[......]
sty 05 18:11:39 smarticz npm[566]: zigbee2mqtt:info 2020-01-05 18:11:39: MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/0x086bd7fffef3b24a', payload '{"battery":100,"voltage":3000,"linkquality":39,"temperature":23.71,"humidity":52.86}'

Opis jak dodać taki konwerter opisany jest na tej stronie w punkcie 3. Wymaga on jednak większych umiejętności niż kopiuj-wklej, więc go nie przeszedłem... Może to by pomogło?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2020 6:22 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@bartolomeo żeby włączyć debugowanie wystarczy zrobić to co na fotce

Jeżeli prawidłowo sparowałeś czujnik to w logach domoticza musi on się przedstawiać co jakiś czas
OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2020 6:49 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20
Dodane przez: @krzysztofch

Hej isom.

Przed chwila do maliny podpiolem sdd z innym obrazem z systemem i zrobilem cala operacje wgrywania sniferra i dalej wyskoczylo mi id=ffff i nie wiem.

Nie wiem jak mogę jeszcze pomóc , ja podłączyłem tak jak opisałem i działa , może trafiłeś trefną sztukę . Chcesz to wyślij do mnie to sprawdzę i wgram to oprogramowanie

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2020 6:55 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Majster

Dzięki @isom, dzięki @abulec za dobry trop, niestety włączenie debugowania przesunęło tylko poziom widoczności logów do Domoticza. Widać, że urządzenie się łączy, ale wtyczka nie obrabia wiadomości MQTT... 🙁

020-01-05 19:22:28.208 (zigbee2mqtt) MqttClient::ping
2020-01-05 19:22:29.461 (zigbee2mqtt) MQTT message: zigbee2mqtt/bridge/log {'type': 'device_connected', 'message': {'friendly_name': '0x086bd7fffef3b24a'}}
2020-01-05 19:22:29.461 (zigbee2mqtt) MqttClient::publish zigbee2mqtt/bridge/config/devices ()
2020-01-05 19:22:29.461 (zigbee2mqtt) MQTT message: zigbee2mqtt/bridge/log {'type': 'pairing', 'message': 'interview_started', 'meta': {'friendly_name': '0x086bd7fffef3b24a'}}
2020-01-05 19:22:29.512 (zigbee2mqtt) MQTT message: zigbee2mqtt/bridge/config/devices
2020-01-05 19:22:29.512 (zigbee2mqtt) MQTT message: zigbee2mqtt/bridge/log {'type': 'devices', 'message': [{'ieeeAddr': '0x00124b0014b943ff', 'type': 'Coordinator', 'networkAddress': 0, 'friendly_name': 'Coordinator', 'softwareBuildID': 'zStack12', 'dateCode': '20180815', 'lastSeen': 1578248549464}, {'ieeeAddr': '0x086bd7fffef3b24a', 'networkAddress': 44684, 'friendly_name': '0x086bd7fffef3b24a', 'lastSeen': 1578248549439}]}
2020-01-05 19:22:29.512 (zigbee2mqtt) Received available devices list from bridge
2020-01-05 19:22:29.512 (zigbee2mqtt) Coordinator address is 0x00124b0014b943ff
2020-01-05 19:22:29.512 (zigbee2mqtt) Device 0x086bd7fffef3b24a (0x086bd7fffef3b24a) doesn't have "model" attribute, skipped
2020-01-05 19:22:31.417 (zigbee2mqtt) MQTT message: zigbee2mqtt/0x086bd7fffef3b24a {'battery': 100, 'voltage': 3000, 'linkquality': 34, 'temperature': 22.34, 'humidity': 54.28}
2020-01-05 19:22:31.417 (zigbee2mqtt) Unhandled message from zigbee2mqtt: zigbee2mqtt/0x086bd7fffef3b24a {'battery': 100, 'voltage': 3000, 'linkquality': 34, 'temperature': 22.34, 'humidity': 54.28}

EDIT: Porozglądałem się trochę 'w internetach' i wydaje mi się, że obsługa samego protokołu Zigbee to jedno, a obsługa urządzeń we wtyczce dla Domoticza to drugie i niestety nie idzie w parze. Zgłosiłem na GitHub prośbę o dodanie mojej czujki...

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/01/2020 7:30 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@krzysztofch Jak tam walka z cc2531? Do mnie dotarł nowy moduł i za pomocą opisanej metody wgrałem oprogramowanie korzystając z obrazu Smarticz + wiringPI , wszystko przebiegło bez problemu. Ponieważ zasięg mojego pierwszego cc2531 w zupełności mi wystarcza to ten mogę odstąpić Tobie , albo jak nie chcesz to mam na zbyciu dla chętnego. Jest to moduł bez anteny zewnętrznej .

OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/01/2020 8:31 pm
Krzysztofch
(@krzysztofch)
Ekspert Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@isom

He dzieki ze o mnie pamietales. Mozesz ja komus sprzedac poniewaz wole z antenka. Od tamtego czasu prawie sie nie bawilem tymi zabawkami z braku czasu. Chcialem wgrac obraz  ale zabraklo mi miejsca na laptopie. Przyszedl drugi dysk musze wszystko zkopiowac z laptopa na drugi dysk z wieksza iloscia pamieci. Nigdy tego nie robilem. I boje sie zeby czegos nie stracic na laptopie. Zkopiowac to bede wiedzial jak. Tylko potem cos bedzie trzeba zmienic w biosie. Tego akurat nie wiem.

Co do tego modulu. Tak jak powiedzialem wolalbym z antenka. I nawet takie trzy mam w domu. Poprostu chce sie nauczyc jak sie to robi. Ale moze byc tak ze gdyby mi cos nie poszlo to jak bys mogl zamowic teraz  na np aliexpres jedna taka i mi zflaszowac. Potem sie dogadamy jak przeslac. A z tymi moimi pobawie sie w miedzyczasie. Mam tez pare rzeczy zaczete i nie skonczone. Przez okres swiat troche je nadrobilem.

Dzieki dzieki. Za pamiec

OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/01/2020 9:06 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@krzysztofch Ok nie widzę problemu z modułem Jak nikt się się nie odezwie wystawię na jakimś portalu . Z dyskiem to nie taki diabeł straszny poczytaj sobie https://www.partitionwizard.com/help/migrate-os-to-ssd-hd.html?from-free102030.

Moduł z anteną zamówię jak nie weźmiesz to też sprzedam

OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/01/2020 10:32 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

Postanowiłem pobawić się modułem cc2531 w wersji z wbudowaną anteną i jak ktoś korzysta z takiego sniffera i ma problem z zasięgiem to polecam dołożyć zewnętrzną antenę. Różnica jest naprawdę duża. Ja nie miałem na stanie takiego gniazda https://allegro.pl/oferta/zlacze-gniazdo-sma-proste-8269287577    więc zrobiłem to tak jak na poniższych fotkach

A poniżej można zobaczyć jak zmienił się poziom sygnału bez zmiany lokalizacji
OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/01/2020 4:47 pm
adrian polubień
bartolomeo
(@bartolomeo)
Majster

@isom elegancko to zrobiłeś! Powiedz dla mniej zorientowanych jaką antenkę zastosowałeś 🙂 i czy to śmiga po prostu na tym zasilaczu i działa suwerennie  jako wzmacniacz bez podpinania pod Raspberry?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/01/2020 6:20 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@bartolomeo antenka taka https://pl.aliexpress.com/item/32221226175.html , żeby to działało trzeba odciąć wbudowaną antenę , słabo to widać na fotkach ale zaznaczyłem gdzie trzeba przeciąć ścieżki  fota poniżej

ważne też jest solidne połączenie z masą ( lutowanie na tylnej stronie modułu ) . Co do działania to tak, wgrałem wersję softu router co pozwala na niezależną pracę z dowolnym zasilaczem 5V USB ( stara ładowarka itp) , oprócz rozszerzenia zasięgu sieci pozwala na podpięcie większej ilości urządzeń niż sam sniffer- koordynator.
OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/01/2020 8:24 pm
on6222
(@on6222)
Stażysta

cześć

kupiłem sobie cc2531 udalo mi się flasha zrobić(chyba) ale mam problem z instalacja na malince otóż node.js zainstalowało mi się w wersji 10.x a npm w wersji 5.4.0 i przy uruchomieniu npm sypie błędami jak na screenie ....co robię źle ?...proszę o jakieś wskazówki z góry dzięki

OdpowiedzCytuj
Dodane : 23/01/2020 8:40 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@on6222 za niska wersja npm , pod tym linkiem masz opis instalacji https://www.zigbee2mqtt.io/getting_started/running_zigbee2mqtt.html

gdzie znajdziesz taki wpis

node --version # Should output v12.X or v10.X
npm --version # Should output 6.X

OdpowiedzCytuj
Dodane : 23/01/2020 10:19 pm
on6222
(@on6222)
Stażysta

@isom

wiem wiem ze niska tylko jakbym nie próbował to nie chciała sie zainstalować wyższa ale sie w końcu udało problem był z uprawnieniami musiałem napisać sudo przed komenda i poszło

a teraz kolejny problem

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/01/2020 6:01 am
Strona 3 / 4
Udostępnij: