CC2531 sniffer zami...
 
Notifications
Clear all

CC2531 sniffer zamiast Bramek Zigbee  

Strona 4 / 4
  RSS
on6222
(@on6222)
Stażysta

dobra generalnie mi się udało czujnik drzwi dodany natomiast czujnik ruchu już nie w logach domoticza się pojawia ale jako nowe urządzenie już nie

...normalnie niemozliwe juz wcale nie dziala wywala blad

Error: Error while opening serialport 'Error: Error Resource temporarily unavailable Cannot lo ck port'

i wcale sie uruchomic nie chce

@isom czy moglbys napisac jak ty to robiles dzieki pozdrawiam

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/01/2020 3:13 pm
mirmil99
(@mirmil99)
Brygadzista

@on6222

wklep to

ls -l /dev/ttyACM0


i wklej odpowiedz z terminala
OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/01/2020 6:50 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@on6222 ja nic nadzwyczajnego nie robiłem, pierwsze po wgraniu oprogramowania sprawdziłem czy czy podłączony sniffer jest widziany

jak widać urządzenie jest wykrywane
potem zrobiłem aktualizację systemu i wszystko zgodnie z poradnikiem do którego link wstawiłem wcześniej . Po instalacji też dostałem kilka warningów , ale opis w poradniku o tym uprzedza więc nie specjalnie się przejmowałem.
Dalej to dodanie sprzętu w domoticz włączenie parowania urządzeń i debugera i po sparowaniu tego co mam po zigbee wyłączyłem parowanie i debugowanie.
OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/01/2020 8:34 pm
on6222
(@on6222)
Stażysta

@isom

Generalnie narazie mi działa nie wiem za bardzo o co chodzi ale kilkukrotnie pisałem komendę sudo npm start na przemian z npm start i w końcu ruszyło dziwne narazie działa

Dzieki za pomoc

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/01/2020 9:34 pm
on6222
(@on6222)
Stażysta

@mirmil99

Tutaj było ok robiłem i było ok

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/01/2020 9:57 pm
on6222
(@on6222)
Stażysta

a proszę mi powiedzieć czy jest możliwe ze przez instalacje tego zigbee2mqtt wywaliło mi zakładkę zdarzenia w domoticzu ...nie mogę zmienić skryptu a nawet napisać nowego ...wygląda jak na zdjęciu

OdpowiedzCytuj
Dodane : 25/01/2020 9:07 am
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@on6222 może sobie zaktualizowałeś domoticza i trzeba zacząć od wyczyszczenia pamięci podręcznej przeglądarki

OdpowiedzCytuj
Dodane : 25/01/2020 11:31 am
on6222
(@on6222)
Stażysta

@isom

Rzeczywiście robiłem aktualizacje później zobaczę dzięki za wskazówki pozdrawiam

OdpowiedzCytuj
Dodane : 25/01/2020 11:48 am
on6222
(@on6222)
Stażysta

@isom rzeczywiście wina leżała po stronie przeglądarki... Tak dawno już nie musiałem tego robić że zapomniałem

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/01/2020 3:54 pm
on6222
(@on6222)
Stażysta

Więc tak

Po testach chyba problem leży w raspberry 4... Pomimo przwyracania kopi karty i na nowo wgrywaniu zigbee2mqtt jest tak że czasem zadziała ale większości niestety nie jak już uda mi się uruchomić że śmiga i domoticz widzi i dziala to po restarcie maliny wszystko od nowa... Generalnie to zostało mi tylko na nowo zrobić flash w sticku i zobaczyć czy pomoze.... #isom a ty wgrywałes na rpi4 czy rpi3+

Błąd jaki mi wyskakuje to

Pozdrawiam

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/02/2020 7:52 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Majster

Jako, że mój sniffer zakupiłem bez seryjnej anteny, czego żałuję, pomyślałem że zrobię coś takiego jak @isom opisał kilka postów wyżej, czyli dolutuję antenę. Jako, ze zależy mi na wyglądzie pomyślałem, że wykorzystam do tego celu stary router, który będzie jednocześnie obudową dla Raspberry a jego antena posłuży jako zewnętrzna antena dla sniffera. Problem tylko w tym, że po otwarciu ukazał mi się tylko jeden kabelek, a spodziewałem się dwóch lub trzech. Czy ktoś mógłby doradzić czy i jeśli tak to w jaki sposób mógłbym te antene dolutować do CC2531? W załączniku fotka routera i zestawu Raspberry+sniffer, który by mi się idealnie w te obudowę wpasował... Ścieżka antenki wygląda jakby kończyła swój bieg w dolnej czesci. Czy wystarczy się wlutować w jej koniec?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 03/02/2020 6:13 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@bartolomeo ten kabelek anteny ma dwa końce jeden to oplot a drugi w środku to żyła gorąca przyjrzyj się dobrze

OdpowiedzCytuj
Dodane : 03/02/2020 9:42 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Majster

I znowu zaskoczenie 😀. Jak to interpretować? Uda się na tej antence? Przylutować oplot do tego wyjścia bliżej krawędzi, a żyła gorąca do tego od strony środka płytki + przecięcie ścieżek tak jak zaznaczałeś wcześniej? Pisałeś, że "ważne też jest solidne połączenie z masą". Co z tym w tym przypadku? 🤔

OdpowiedzCytuj
Dodane : 04/02/2020 11:01 am
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

Interpretuj to tak

Żyła gorąca czyli cienki drucik w środku tego przewodu anteny trzeba dolutować do początku oryginalnej anteny, to jest ta długa ścieżka , oczywiście za miejscem dolutowania resztę tej ścieżki trzeba przeciąć żeby nie było dwóch anten 🙂 , oplot czyli to jest zaznaczone jako masa musisz połączyć z masą sniffera
OdpowiedzCytuj
Dodane : 04/02/2020 6:36 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Majster

Dobra. Lutowałem to dwa razy i bez skutku. Powiedz proszę jeśli to widać na pierwszy rzut oka co jest źle. Sniffer jest widoczny w Domoticzu więc go raczej nie zwęglilem, ale "ogłuchł" -nie odbiera sygnałów. ... Prawdę mówiąc nie zrozumiałem po poprzedniej wypowiedzi gdzie niby jest ta masa sniffera, ale głupio było pytać.

Edit: zrobiłem jeszcze taką interpretacje "połączenia z masą"
OdpowiedzCytuj
Dodane : 04/02/2020 11:46 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@bartolomeo nie wiem jak to napisać, ale niech to będzie tak : Z lutownicą w ręku to Ty się nie urodziłeś . Musisz mieć świadomość że pracujesz przy częstotliwości 2,4 GHz i wszystkie połączenia , kabelki muszą być jak najkrótsze , ważne jest dopasowanie impedancji . Spróbuj zerwać lakier z całej powierzchni starej anteny zaznaczyłem to na fotce poniżej , zrób dwa połączenia zaznaczone na brązowo na fotce poniżej ( dość grubym i  możliwie jak najkrótszym przewodem ), przenieś oplot dobrze go przedtem polutuj korzystając z topnika ( cyna ma się na nim rozlać a nie stworzyć kluchę ) w miejsce zaznaczone strzałką.

A jak nie dasz sobie rady to proponuję moją samoróbkę z wgranym softem koordynatora , lub routera .  Przy routerze przywrócisz swoją antenę do stanu pierwotnego i będzie ok. Jak coś to pisz na PW

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/02/2020 1:04 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Majster

No niestety. Staram się jak mogę, ale.... Podejrzewam, że musiałem jednak coś w tym module przegrzać już przy pierwszym razie. Żadne z zalaczonych rozwiązań nie zdało egzaminu. Zgloszę się na priv po więcej informacji odnośnie Twoich samoróbek, albo rozejrzę za jakimś nowym 😥

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/02/2020 12:22 am
Krzysztofch
(@krzysztofch)
Ekspert Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

W sobote postawilem na nowo system plus uruchomilem snifer cc2531 . Fajnie dziala . A dzis patrze w historie i pusto. Nie mam wykresow w domoticzu. Ale jak zmienie pozycie czyjnika do pomieszczenia z inna temp to sie zmienia. Ale wykresu nie mam. Czy to normalne. Druga sprawa czy mam wplyw na odswierzanie.

Edit

ok mam wykres. Nie wiem co sie stalo przez sobote i niedziele ze nie mnialem danych. Wylaczylem zigbee i wlaczylem. Ale drugie pytanie aktualne.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/03/2020 9:27 pm
bandi
(@bandi)
Stażysta

A u mnie się popsuło 🙁

Mam min. 2 okrągłe czujniki temperatury xiaomi i dwa kwadratowe. Snifer zigbee cały czas działa.  Sparowane były wszystkie i działały. Z miesiąc temu jeden kwadratowy przestał mi działać. Ponieważ go upuściłem myślałem że się zepsuł i kupiłem drugi. Po sparowaniu ładnie zaczął działać do pewnego czasu. Ostatnio od nowa zainstalowałem smarticza i chodziły wszystkie 4 czujniki. Od trzech dni ponownie snifer ich nie widzi. Myślałem, że to problem z zasięgiem. Teraz leżą przy samym sniferze i  dalej zero odczytów. Restart nic nie daje. W logach zigbee pokazują się że są i żadnych odczytów.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/04/2020 6:08 pm
Strona 4 / 4
Udostępnij: