HLK-LD2410B sesnor ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

ESP8266/ESP8285 HLK-LD2410B sesnor za 15 zł jako czujnik obecności

3 Wpisów
2 Użytkownicy
1 Reactions
3,547 Wyświetleń
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5319
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

[#5603]

Zakupiłem ostatnio u kolegów ze wschodu kilka sensorów HLK-LD2410B

4

Małe to jest i zgrabne 

5

Jest to czujnik obecności działający w paśmie 24Ghz, czyli radar o niewiekiej mocy, ale bardzo precyzyjny. Zakres działania to max 5m, ale do domowych zastosowań jest ok. Są dwie wersje w tym jedna z Bluetooth, ale do normalnej pracy polecam korzystać z komunikacji po UART, albo ostatecznie wykorzystać wyjscie cyfrowe jako czujnik binarny. Bluetooth nadaje się dobrze do kalibracji i tyle.

Jeden sensor zamontowałem w puszcze elektrycznej w garażu i po kalibracji, reaguje tylko w obrębie warsztatu - blatu roboczego i to mi bardzo odpowiada. Sensor wykrywa również ruch statyczny więc wystarczy, że oodychasz w zasięgu działania 🙂
Drugą sztukę postanowiłem na próbę wpakować do szklanego włącznika z ESP8285, podobnego do popularnego Sonoff TX 1.
Myślałem, że moc radaru i grube szkło + plastik, będzie problemem, ale okazuje się, że działa to nad wyraz dobrze.
Po ustawieniu zasięgu i czułości, mam świetny czujnik, którego nie widać, a spełnia swoją funkcję.
Jak ktoś ma trochę pojęcia o majsterkowaniu i podstawy elektroniki, to polecam taką zabawę.

minitiger

I tym sposobem Aqara motion sensor, który do tej pory uruchamiał oświetlenie w sypialni poszedł na urlop, a w jego miejsce mam czujnik, którego nie widać i nie trzeba pamiętać o baterii.

Firmware do obsługi, to Tasmota, albo ESPHome, przy tasmocie wymagana własna kompilacja, z AFE  też może współpracować, ale mamy wtedy tylko dwa stany jak w tradycyjnym czujniku ruchu. 

Najwięcej informacji można uzyskać przy ESPHome 

6

Dodane : 09/06/2023 11:09 am
pawell32 zareagował
 skom
(@skom)
Wpisów: 40
Kontrybutor
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Witam, mam podobne wyłączniki (oprócz "1 gang" mam również 2,3 i 4 gang - czyli 1, 2, 3 i 4 "przyciskowe"). Może pamiętasz jak podłączyłeś swoje LD2401B (bo chyba nie tylko zasilanie - widzę na zdjęciu więcej "kabelków")?

Pozdrawiam Skom

Dodane : 18/12/2024 5:56 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5319
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Nie muszę pamiętać bo napisałem to w swoim opisie  "UART" co znaczy port szeregowy RX, TX + zasilanie czyli cztery przewody.

Każdy z twoich włączników ma te porty, bo służą do wgrania firmware, jest to GPIO1 - TX i GPIO3 - RX.

Dodane : 20/12/2024 12:17 pm
Udostępnij: