Gosund SP111 z tasm...
 
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Tasmota Gosund SP111 z tasmota

45 Wpisów
8 Użytkownicy
1 Likes
918 Wyświetleń
steel_rat
(@steel_rat)
Kierownik
 

To kup sobie taki zestaw przekaźnik + termostat i podłącz obwód przed lub po sp111. Będziesz miał zabezpieczenie.

 
Dodane : 22/05/2022 1:44 pm
Geminus
(@geminus)
Aktywny
Autor tematu
 

@steel_rat 

Jaki termostat zastosować do tego przekaźnika ,który ty poleciłeś? Czy y ma być jeden przekaźnik i 3 termostaty?

 
Dodane : 22/05/2022 2:46 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Kierownik
 

Uważam, że jedno urządzenie, które działa jako termostat wystarczy. Jak masz za wysoką temperaturę wody to ŻADNA grzałka nie może działać. Możesz zastosować trzy przekaźniki jednofazowe, sterowane równolegle, możesz zastosować jeden przekaźnik 3f to zależy od Ciebie. Byle był odcięty obwód. Jako termostat bardzo dobrze sprawuje się AFE T1 - łatwo skonfigurować.

Jak jednak nie chcesz dodatkowego przekaźnika to możesz użyć Tasmoty i skryptów, poleceń blokowania po np. MQTT lub HTTP. Ale jest to uzależnione od WIFI i czy jest połączenie z siecią. Przy nieszczęśliwym zbiegu okoliczności może nie zadziałać.

 
Dodane : 22/05/2022 3:56 pm
Geminus
(@geminus)
Aktywny
Autor tematu
 

@steel_rat 

Szukam tego termostatu AFE T1  i nigdzie go nie ma! 

 
Dodane : 22/05/2022 7:39 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Kierownik
 

To jest tylko soft. Wygrywasz zamiast Tasmoty 🙂 

Ja kiedyś jako termostatu używałem Sonoff TH10/16.

 

 
Dodane : 23/05/2022 5:45 am
Geminus
(@geminus)
Aktywny
Autor tematu
 

@steel_rat

Ok😀

 
Dodane : 23/05/2022 6:12 am
isom
 isom
(@isom)
Szefu Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

Jak to ma być robione na takim styczniku 3 fazy to można zamiast termostatu na module typu sonoff zastosować zwykły moduł termostatu za 20 zł https://allegro.pl/oferta/termostat-elektroniczny-regulator-temperatury-230v-11971577351

Zrobi to samo co taki sonoff , odetnie zasilanie grzałek gdy woda będzie gorąca

 
Dodane : 23/05/2022 6:31 am
Geminus
(@geminus)
Aktywny
Autor tematu
 

To z Tasmota może być?

Screenshot 2022 05 23 08 47 58 659 pl.allegro
 
Dodane : 23/05/2022 6:49 am
adrian
(@adrian)
Szefu Zasłużony dla Forum, Patron Strony
 
Dodane przez: @geminus

Szukam tego termostatu AFE T1  i nigdzie go nie ma! 

Jeśli skonfigurujesz choć jeden czujnik temperatury + przekaźnik + wybierzesz ile chcesz mieć regulatorów 

image
image
 
Dodane : 23/05/2022 9:28 am
Jan
 Jan
(@jan)
Aktywny
 

@isom 

W konsoli wpisałem dokładnie jak podałeś Rule i timery. Zmieniłem jedynie progi napięcia załączenia i wyłączenia. Pewno coś chrzanię bo system nie zadziałał mi.

Pozdrawiam

 

 
Dodane : 31/05/2022 3:24 pm
isom
 isom
(@isom)
Szefu Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@jan obejrzyj sobie to https://youtu.be/VwIba8WSzUI

Może to jakoś naprowadzi. Bez dokładnego opisu co się dzieje trudno coś doradzić 

 
Dodane : 31/05/2022 4:30 pm
Lukas2108
(@lukas2108)
Aktywny
 

@isom podłączę się do tematu. W sytuacji gdy włączymy regułę 3 przełącznikiem (lub innym urządzeniem websend'em za pośrednictwem przełącznika np termostatem) po godzinie ustawionej w timerze 2 to reguła będzie aktywna aż do timera 2 kolejnego dnia chyba że coś źle rozumiem.

Czy monitoring napięcia wywołany ustawieniem SetOption21 jest na tyle obciążający sterownik, że jego aktywacja w określonych godzinach dnia będzie zasadna?

 
Dodane : 29/06/2022 12:18 pm
isom
 isom
(@isom)
Szefu Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@lukas2108 jak włączysz Power 3 to trzecia reguła aktywuje regułę 1 i 2 a co za tym idzie aktywna będzie kontrola napięcia i nie ważne o której godzinie to zrobisz , dezaktywacja tej kontroli nastąpi po wyłączeniu Power 3 albo  w czasie Timer 2 w przypadku o którym piszesz będzie to następnego dnia.

AD 2 nie ma sensu aktywować i dezaktywować SO 21 

 
Dodane : 30/06/2022 12:02 pm
foger
(@foger)
Aktywny
 
Dodane przez: @isom

To ja opiszę moje podejście. Po pierwsze nie trzeba zmieniać wersji firmware , po drugie mamy możliwość w dowolnym momencie zatrzymać grzanie tego zasobnika.

Pierwsza rzecz, którą trzeba zrobić to tak jak wcześniej pisałem dodajemy drugi przekaźnik w tasmocie na dowolnym GPIO , bo on nie będzie niczego włączał, ma sobie po prostu zmieniać stan, ale o tym za chwilę.

Druga rzecz to aktywacja harmonogramów w tasmota , wystarczy kliknąć na załącz harmonogram tak jak na foto poniżej

1

 Trzecia rzecz to ustawienie strefy czasowej i wskazanie naszej lokalizacji a dokładnie szerokości i długości geograficznej. Pozwoli to tasmocie na kontrolę czasu letniego/ zimowego i pracy z aktualnym czasem. Robimy to wpisując w konsoli trzy polecenia

Timezone 99
Latitude 50.2415866
Longitude 18.4393411

Oczywiście szerokość i długość geograficzną trzeba wpisać swojej lokalizacji , ja wstawiłem przypadkowe parametry.

Czwarty punkt to dodajemy sobie dwa harmonogramy pierwszy będzie włączał kontrolę napięcia i tu ustawiamy np 9:00 rano, drugi będzie wyłączał tą kontrolę i tu ustawiamy godziny popołudniowe np 17:00. Można to zrobić na dwa sposoby, albo bezpośrednio w konfiguracji tasmoty, albo z poziomu konsoli wstawiamy sobie takie dwa Timery

Timer1 {"Enable":1,"Mode":0,"Time":"10:21","Days":"1111111","Repeat":1,"Action":3}
Timer2 {"Enable":1,"Mode":0,"Time":"16:23","Days":"1111111","Repeat":1,"Action":3}

W tym przykładzie kontrola będzie między 10:21 a 16:23

Na koniec dodajemy sobie trzy reguły

Rule1 ON clock#Timer=1 DO Backlog rule2 1; rule2 5 ENDON ON clock#Timer=2 DO Backlog rule2 0; Power1 0 ENDON
Rule2 on Energy#Voltage>251 do Power1 1 ENDON on energy#Voltage<249 do Power1 0 ENDON
Rule3 ON Power2#state = 0 DO Backlog Rule2 0;Rule1 0; Power1 0 ENDON ON Power2#state= 1 DO Backlog Rule2 1; Rule2 5; Rule1 1 ENDON

Rule3 1

Ostatni wpis aktywuje regułę trzecią i to wystarczy.

Krótki opis 

O wyznaczonej godzinie Timer 1 uruchomi regułę 2 , która ma za zadanie włączać lub wyłączać przekaźnik 1 - grzałkę na podstawie napięcia 

Timer 2 wyłączy regułę 2 i jednocześnie grzałkę jeśli była włączona.

Teraz o fikcyjnym przekaźniku , włączenie tego przekaźnika aktywuje regułę 1 i 2 , wyłączenie tego przekaźnika wyłącza grzanie wody i wyłącza reguły 1 i 2  czyli wyłącza kontrolę załączania grzałki.

To chyba tyle 

PS

Zapomniałem dodać. Jeśli chcemy żeby nie doszło do przegrzania zasobnika to dokładamy dowolny moduł z tasmotą i czujnikiem temp i z tego modułu wysyłamy polecenie wyłączenia przekaźnika fikcyjnego 2 gdy woda osiągnie zdaną temp.

W tym rozwiązaniu warto ustawić odczyt napięcia w tasmocie nie częściej niż 2 minuty, zapobiegnie to częstemu klepaniu przekaźnika od grzałki bo polecenie rule2 5 w regułach powoduje że tylko zmiana wartości tego napięcia będzie brana pod uwagę przy załączaniu grzałki, jeśli np przez 5 minut napięcie się nie zmieni to nic się nie wydarzy 

 

Witam chciałem zastosować tą regułe od kolegi @isom w swoich trzech gniazdkach plus dodać jeszcze harmonogram grzania wody w boilerze

Czyli reguła od 9 do 14 a od 14 do 16 harmonogram, ustawiłem wszystko tak jak kolega tutaj podał i dodałem jeszcze harmonogram załącz 14 wyłącz 16 ale harmonogram nie dziala wszystko mam pod wyjsciem 1

co robie żle czy mam dodać jeszcze jeden przekaznik albo coś innego???

 
Dodane : 19/07/2022 2:17 pm
isom
 isom
(@isom)
Szefu Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

Jak chcesz włączać ten sam przekaźnik to nie ma sensu dodawanie kolejnych przekaźników, Twoje pytanie pewnie zostanie bez odpowiedzi bo nie wstawiłeś takiego opisu harmonogramu jak ja. Kto ma wiedzieć jak to sobie wymyśliłeś, że nie działa ?

 
Dodane : 19/07/2022 6:05 pm
foger
(@foger)
Aktywny
 

Chodzi mi o to że chcę kontrolować napięcie do 251v żeby mi obniżało do  np 247 od 9 do 14 godziny a od 14 do 16 godziny normalnie grzało wodę bo mam panele ustawione na południe no i oczywiście w tych godzinach falownik się wyłącza.

A jak wkleje do konsoli twoje reguły to znowu mi nie grzeje wody od 14 do 16 chociaż mam ustawiony harmonogram ten twój no i mój pewnie reguła ma priorytet.

Można prosić jakąś linijkę do konsoli co by rozwiązało mój problem bo nie chce używać gniazdek tylko do kontrolowania napięcia ale jeszcze żeby mi o danej godzinie zagrzało wodę 

 
Dodane : 19/07/2022 8:23 pm
isom
 isom
(@isom)
Szefu Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@foger to, że chcesz grzać wodę od 14 do 16 pisałeś już wcześniej i to jest jasne , prosiłem żebyś wstawił opis albo fotkę harmonogramu, który ma tą funkcję realizować. Jeśli coś  zrobiłeś i nie działa to daj szansę zobaczyć jak to wygląda. Może dodałeś harmonogram, który może uruchomić tylko reguła i nic innego go nie wyzwoli. 

 
Dodane : 20/07/2022 6:59 am
foger
(@foger)
Aktywny
 

j@isom ok już podaje najpierw wkleilem twoje linijki w konsoli tylko zmienilem sobie godziny

Timer1 {"Enable":1,"Mode":0,"Time":"10:21","Days":"1111111","Repeat":1,"Action":3}
Timer2 {"Enable":1,"Mode":0,"Time":"16:23","Days":"1111111","Repeat":1,"Action":3}
Rule1 ON clock#Timer=1 DO Backlog rule2 1; rule2 5 ENDON ON clock#Timer=2 DO Backlog rule2 0; Power1 0 ENDON
Rule2 on Energy#Voltage>251 do Power1 1 ENDON on energy#Voltage<249 do Power1 0 ENDON
Rule3 ON Power2#state = 0 DO Backlog Rule2 0;Rule1 0; Power1 0 ENDON ON Power2#state= 1 DO Backlog Rule2 1; Rule2 5; Rule1 1 ENDON

Rule3 1

a pózniej ustawiłem sobie jeszcze ten  harmonogram który nie działa

tasmote 1
tasmote 2
 
Dodane : 20/07/2022 2:20 pm
isom
 isom
(@isom)
Szefu Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@foger a czy ustawiłeś strefę czasową ? Bo  w teorii te twoje ustawienia powinny działać . Trochę bez sensu jest wyłączanie 0 16:23 skoro już o równej 16 chcesz wyłączyć , ale mimo wszystko przy ustawionej prawidłowo strefie czasowej i poprawnych wskazaniach w tasmocie powinno to działać

 
Dodane : 21/07/2022 6:22 am
foger
(@foger)
Aktywny
 
Dodane przez: @isom

@foger a czy ustawiłeś strefę czasową ? Bo  w teorii te twoje ustawienia powinny działać . Trochę bez sensu jest wyłączanie 0 16:23 skoro już o równej 16 chcesz wyłączyć , ale mimo wszystko przy ustawionej prawidłowo strefie czasowej i poprawnych wskazaniach w tasmocie powinno to działać

Strefa czasowa ustawiona,ta 16:23 to jest przykład który podałeś ja zmieniłem godziny.

Czyli twoja reguła plus mój harmonogram powinny działać??

Ustawie strefę czasową jeszcze raz zobatrzymy co bedzie

 

 

 
Dodane : 21/07/2022 7:32 am
Strona 2 / 3
Udostępnij: