@pawelbaran a masz to podłączone tak jak na tym schemacie ?
@pawelbaran i tak powinno działać, te przewody "Do napędu" robią to samo co przycisk na ścianie i powinny być podłączone w to samo miejsce co ten przycisk. Blokada pracy pilota może nastąpić gdy wciśniesz przycisk na stałe, albo przekaźnik w shelly nie wyłączy się po sekundzie tylko będzie włączony do nastepnego użycia aplikacji. Jednym słowem zwarcie tych przewodów blokuje pozycję bramy i pilot nie działa. Oryginalnie producent sprzedaje takie stacyjnki z kluczykiem, które się podłącza do tych samych zacisków i wtedy przekręcasz kluczyk brama się otwiera i nikt jej nie zamknie pilotem dokąd tego kluczyka z powrotem nie przekręcisz. Takie zabezpieczenie gdy np chcesz zostawić bramę otwartą i nikt Ci pilotem psikusa nie zrobił
@mig41 to żebyś się upewnił przypomnij sobie co jest na masie shelly przy zasilaniu z 230V , jak sam nie raz wspominałeś, jest tam Faza czyli L a skoro L to masa to nie można na nią podłaczyć Plusa 🙂
Tak , tylko okazuje się ,że shelly 1 ma wersje v1 , v2 i v3.... Akurat pech chciał ,że znalazłem v2 jako pierwszą , a tam to jest odwrotnie...
https://forum.creationx.de/forum/index.php?thread/1225-anschlussplan-shelly-1-v2/
Ja dokładnie pamiętam ,co jest na masie shelly , ale ten sam potencjał jest również na plusie ( i to też dobrze pamiętam) , więc ta teoria też do mnie nie przemawia. Pytanie teraz , jak to Ty sobie teraz przetłumaczysz ,żebyś zapamiętał 😉
EDIT: Nie to chyba jednak wszystkie się tak samo podłącza , tylko jakiś schemat bł nie taki , i pech chciał ,że akurat go pierwszego znalazłem wg tego: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=3762&sid=a53a7760634d3b1f2215436f7ef82cac&start=60
@mig41 ja tego nie będę zapamiętywał, bo po co
Na stronie botlanda choćby tak jest https://botland.com.pl/shelly-automatyka-domowa/13941-shelly1-relay-switch-1x-przekaznik-12v24v-60v-dc-240vac-wifi-16a-aplikacja-android-ios-3800235262009.html
@mig41 na tej samej stronie, na etykiecie modułu są oznaczenia i tam jest prawidłowo. Przeszukasz cały Internet żeby coś udowodnić ? Ja nie zarzuciłem Ci że źle to opisałeś, tylko wstawiłem poprawny schemat i tyle. Nie ma co roztrząsać, szkoda czasu. Pozdrawiam.
Na tej stronie wiele rzeczy jest prawidłowych , tylko nie schemat...
Oryginalnie producent sprzedaje takie stacyjnki z kluczykiem, które się podłącza do tych samych zacisków i wtedy przekręcasz kluczyk brama się otwiera i nikt jej nie zamknie pilotem dokąd tego kluczyka z powrotem nie przekręcisz. Takie zabezpieczenie gdy np chcesz zostawić bramę otwartą i nikt Ci pilotem psikusa nie zrobił
Nie wiem jak teraz , ale Somfy to takie kluczyki sprzedawał asabilne , przekręcałeś ,załączał się styk , ale puściłeś kluczyk ,a on wracał ,na pewno nie miały takiej blokady ( przynajmniej ten ,który ja widziałem).
EDIT: jak choćby ten: somfy-przelacznik-kluczykowy-impulsowy-natynkowy
Wyraźnie napisany ,że impulsowy
Podłączone mam tak jak na zdjęciu wyżej chyba dobrze, ale przyczyną jest chyba przełącznik że nie działa ten pilot.
W aplikacji typ przycisku mam ustawione na chwilowy, może coś jeszcze trzeba zmienić.
Bo jak zresetuje bramę to pilot działa do czasu jak nie użyje przełącznika.
Ja już nie wiem
Ale po naciśnięciu tego przycisku słuszysz ,że przekaźnik w shelly zwiera i za chwilę rozwiera ?
A może inaczej , naciśnij przycisk dwa razy , i zobacz czy może wtedy będzie dobrze:)
Podłączone mam tak jak na zdjęciu wyżej chyba dobrze
Na zdjęciu wyjście przekaźnika ( dwa czarne przewody ) idą do 2 i 3 a tak nie powinno być Chyba, że ja źle widzę to mnie wyprowadz z błędu
Powinny iść do 1 i 3 , ale ,że pomiędzy 1 i 2 jest zwora (na zdjęciu ledwo widoczna) , więc bez znaczenia...
Tak idzie do 2 i 3, bo to nie ma znaczenia. Łatwiej było wspiąć. 1 i 2 jest zmostkowane. Jeszcze później spróbuje podłączyć przycisk z pominięciem shelly
Dlaczego jak podłączyłem wlacznik bezpośrednio pod silnik pod 1 i 3 to shelly jest w trybie offline? Pilot działa przełącznik też
Teraz zrobiłem tak jak było i w aplikacji jest napisane że kończy po czym wchodzi w tryb offline
Zawsze można zasilić shelly z 230V , wtedy się wyeliminuje za małą wydajność zasilania 24V , a jak naprawdę jest problem z tak prostym podłaczeniem to może lapiej to zlecić elektrykowi
Z mądrym to aż miło porozmawiać, dobra już nie będę pisał
I tak robiłeś po swojemu nie słuchając uwag , obaj z kolegą @mig41 pisaliśmy podłącz przycisk bezpośrednio pod sterownik , a na fotce skrętka od przycisku do SW podłączona , załaczałem schemat i też nie pomogło , skoro po podłączeniu przycisku jak należy moduł przechodzi w offline to wyraźnie brakuje prądu dla shelly. Zasilanie z 230V wyeliminuje problem i na tym należy skończyć ten wątek
Po podłączeniu pod 230V na krótko czy tak czy tak jest tak sama jak pod silnik mądry człowieku.
A jak bym chciał elektryka to bym tu nie pisał.