Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Rozwiązany] Różnice pomiędzy wsadami

Strona 2 / 3
maniolxm
(@maniolxm)
Stażysta Donator 2K20

Zmieniłem nazwę czujnika , lecz komunikat ten sam

{"device":{"type":"BMP180","name":"BM180"},"command":"get","data":"Urządzenie o takiej nazwie nie istnieje","status":"error"}
Autor tematu Dodane : 29/11/2020 4:46 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

 

Więcej info: https://afe.smartnydom.pl/pl/integracja-api/http#odczyt-danych-z-czujnika-bme680-bme280-bmp180-bmp085

Dodane : 29/11/2020 5:02 pm
maniolxm
(@maniolxm)
Stażysta Donator 2K20
{"device":{"type":"BMEX80","name":"BM180"},"command":"get","data":{"temperature":{"value":0,"unit":"C","correction":0},"pressure":{"value":0,"unit":"hPa","correction":0},"relativePressure":{"value":0,"unit":"hPa"}},"status":"success"}

Mam tak

 

Bez tytulu 5
Autor tematu Dodane : 29/11/2020 5:09 pm
maniolxm
(@maniolxm)
Stażysta Donator 2K20

Jednak czujnik jest dobry

 

 Bez tytulu 5
Autor tematu Dodane : 29/11/2020 6:01 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@maniolxm

Jaki masz konkretnie czujnik, czy ten pierwszy odczyt robisz po 60 sekundach?

Dodane : 29/11/2020 6:13 pm
maniolxm
(@maniolxm)
Stażysta Donator 2K20

@adrian

Zmieniłem już odczyt na 5 s

{"device":{"type":"BMEX80","name":"BM180"},"command":"KOMENDA","data":"Komeda nie jest zaimplementowana","status":"error"}

A czujnik dokładnie taki

 

Autor tematu Dodane : 29/11/2020 6:21 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Nazwa Komendy nie może być "KOMENDA" tylko get

Tak jak jest napisane tutaj

https://afe.smartnydom.pl/pl/integracja-api/http#odczyt-danych-z-czujnika-bme680-bme280-bmp180-bmp085

Dodane : 29/11/2020 6:42 pm
maniolxm
(@maniolxm)
Stażysta Donator 2K20

@adrian

{"device":{"type":"BMEX80","name":"BM180"},"command":"get","data":{"temperature":{"value":0,"unit":"C","correction":0},"pressure":{"value":0,"unit":"hPa","correction":0},"relativePressure":{"value":0,"unit":"hPa"}},"status":"success"}
Autor tematu Dodane : 29/11/2020 6:51 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@maniolxm podłączę u siebie BMP180 i przetestuje, pisząc wersjię 2.x testowałem tylko na wersji BME680 oraz BME280 

- spróbuję jutro 

Dodane : 29/11/2020 8:37 pm
maniolxm
(@maniolxm)
Stażysta Donator 2K20

Ok

Autor tematu Dodane : 29/11/2020 8:57 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

cześć @maniolxm , potwierdzam, że u mnie tez nie czyta danych z BMP180 - zaraz "rozkroję" pacjenta i go przenalizję do kości

https://github.com/tschaban/AFE-Firmware/issues/630

Dam znać

dzięki

Dodane : 30/11/2020 9:30 pm
maniolxm
(@maniolxm)
Stażysta Donator 2K20
Dodane przez: @adrian

cześć @maniolxm , potwierdzam, że u mnie tez nie czyta danych z BMP180 - zaraz "rozkroję" pacjenta i go przenalizję do kości

https://github.com/tschaban/AFE-Firmware/issues/630

Dam znać

dzięki

Cześć . Tylko żeby ci nie zszedł . 😀 

Autor tematu Dodane : 30/11/2020 10:43 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@maniolxm pacjent przeżył i jest do pobrania AFE Firmware T5 2.2.2

 

Dodane : 30/11/2020 11:13 pm
maniolxm
(@maniolxm)
Stażysta Donator 2K20

@adrian Dziękujemy za szybkość . Był jakiś poważniejszy problem jeżeli można zapytać .

Autor tematu Dodane : 30/11/2020 11:23 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@maniolxm pierdoła, nie dodałem jednej komendy w kodzie zaznaczonej na czerwono dla czujnika BMP180

switch (configuration.type) {
case AFE_BME680_SENSOR:
_initialized = s6.begin(&configuration, &I2C);
break;
case AFE_BME280_SENSOR:
_initialized = s2.begin(&configuration, &I2C);
break;
case AFE_BMP180_SENSOR:
_initialized = s1.begin(&configuration, &I2C);
break;
default:
_initialized = false;
break; 
}
Dodane : 30/11/2020 11:35 pm
maniolxm
(@maniolxm)
Stażysta Donator 2K20

@adrian

Czy zmieniłeś to w wersji 4MB ? bo mam nadal

{"device":{"type":"BMEX80","name":"BMEX80-1"},"command":"get","data":{"temperature":{"value":0,"unit":"C","correction":0},"pressure":{"value":0,"unit":"hPa","correction":0},"relativePressure":{"value":0,"unit":"hPa"}},"status":"success"}
Autor tematu Dodane : 30/11/2020 11:52 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@maniolxm tak, w T5 ten czujnik jest tylko w wersji 4Mb

- wgrana wersja T5 2.2.2 ? 

- sprawdziłes po czasie odczytów tego czujnika?

Ja już dzisiaj nie ma siły sprawdzać

Dodane : 01/12/2020 12:30 am
maniolxm
(@maniolxm)
Stażysta Donator 2K20

@adrianTak wgrałem "najnowsza wersja"  Mam ustawiony odczyt na 5 s , więc chyba nie muszę długo czekać na odczyt . Nie wiem czy to dobrze rozumiem , lecz w tej linijce co ci wkleiłem powinien pojawić się odczyt aktualnego ciśnienia i temperatury ?

Autor tematu Dodane : 01/12/2020 12:43 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Hey,

- sprawdziłem  i soft u mnie spisuje sie dobrze

- T5 v2.2.2 4MB

- wprwadzony klucz AFE PRO

- wybrany czujnik BM085/180

- czujnik podłączony do 3.3V, SDC,SDL

- czujnik wykrywany w konfiguracji czujnika BM.... (jest adres IIC)

 

 
Dodane : 01/12/2020 9:21 am
maniolxm
(@maniolxm)
Stażysta Donator 2K20

@adrianWitam . Powiem ci tak . Możesz wierzyć albo nie .Miałem dokładnie wszystko tak ustawione jak tu na zdjęciach pokazałeś i nie działało . Dzisiaj wyczyściłem flesha i jeszcze raz wgrałem firmware które ściągnąłem wczoraj .

Jedyne co zrobiłem inaczej to po wgraniu firmware nie bawiłem się już w konfigurację przekazników , tylko od razu czujnik ciśnienia . A i zmieniłem jeszcze jedno - ustawiłem na sztywno w module adres ip , lecz to na pewno nie mogło mieć wpływu na te odczyty .

Teraz odczyty są i przedstawiają się tak :

{"device":{"type":"BMEX80","name":"BMEX80-1"},"command":"get","data":{"temperature":{"value":20.6,"unit":"C","correcton":0},"pressure":{"value":989.73,"unit":"hPa","correction":0},"relativePressure":{"value":989.73,"unit":"hPa"}},"status":"success"}


 

Autor tematu Dodane : 01/12/2020 10:54 am
Strona 2 / 3
Udostępnij: