Forum Smart'ny Dom

Stacja pomiarowa We...
 

Stacja pomiarowa Wemos D1 - GAZ, Czad, Płomień, LUX + buzer  

Strona 1 / 2
  RSS
wojtek_gtx
(@wojtek_gtx)
Majster Donator 2019

Witam 

Poinstruuje mnie mnie ktoś jak to wszystko spiąć na wemosie żeby robić odczyty na Domoticz-u. Chciałem wszystkie czujniki umieścić w jednej obudowie na jednym sterowniku jeżeli wemos tego nie udźwignie to zamówiłem już nodemcu v3 ale pewnie będzie za 2 miesiące... Soft jak już z kolegą isom wcześniej pisałem AFE T0 w wersji Pro - ale do tego pewnie dojdziemy później. Odczytywane mają być wartości z poszczególnych czujników.

 
 
Cytuj
Dodane : 09/07/2019 9:43 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@wojtek_gtx masz dwa  czujniki  ( czad i gaz) które mogą pokazywać procentowe wartości muszą być podłączone do ADC , a w prosty sposób do jednego ADC można podłączyć 1 czujnik i czytać wartości tylko z niego.

Czujnik płomienia i światła ( fotorezystor ) mają tylko wyjścia DO - cyfrowe więc luxów sobie nie pomierzysz tylko albo ciemno albo jasno 🙂

Chcesz wykorzystać soft AFE T0/T4 to trzy czujniki muszą być na zasadzie 0/1 czyli wyjście D0 i gaz albo czad z pomiarem wartości . Jak to Cię satysfakcjonuje to można myśleć dalej 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/07/2019 11:19 pm
wojtek_gtx
(@wojtek_gtx)
Majster Donator 2019

A powiedz mi isom czy jest jakąś płytka która ma więcej niż jedno ADC  i można do niej wgrać AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 10/07/2019 12:05 am
wojtek_gtx
(@wojtek_gtx)
Majster Donator 2019

Widzę ze wemos D1 ma chyba dwa wejścia A ... ? 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 10/07/2019 12:10 am
wojtek_gtx
(@wojtek_gtx)
Majster Donator 2019

https://www.instructables.com/id/IoT-Air-Quality-Sensor/

Tu gość zastosował multiplexer analogowy

OdpowiedzCytuj
Dodane : 10/07/2019 12:51 am
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@wojtek_gtx ja nie pisałem że nie da się podłączyć dwóch czujników do jednego ADC , trzeba tylko wiedzieć że do takiego multiplexa potrzebny jest odpowiedni kod ( soft), AFE takiego multiplexowania nie obsłuży. Jeżeli chcesz to zrobić w dość przyjazny sposób to poczytaj o Mysensors  - domoticz  https://www.domoticz.com/wiki/MySensors#Introduction

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 10/07/2019 10:32 am
adrian i wojtek_gtx polubień
wojtek_gtx
(@wojtek_gtx)
Majster Donator 2019

Tylko właśnie nie wiem co lepiej odczytywać z większą dokładnością czy gaz czy czad no i jak coś to jak to spiąć równolegle pozostałe czujniki po rezystorach  jak temperaturę w basicu czy jak ??

OdpowiedzCytuj
Dodane : 10/07/2019 11:05 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@wojtek_gtx zacznij może od zrobienia sobie jednego czujnika na tym wemosie + AFE a potem pójdzie łatwiej .

Moduł z fotorezystorem łączysz tak :

VCC modułu -----  3,3V Wemos

GNG         -------   GND Wemos

DO    --------- D2 Wemos 

W domoticzu robisz sobie wirtualny czujnik Dusk Sensor 

W AFE konfigurujesz , wszystko tak jak dla domofonu czyli czujnik będzie przyciskiem w AFE 

Oczywiście IDX wstawiasz taki jaki ma twój Dusk Sensor
Koniec roboty 
jak to zrobisz to na innym GPIO możesz podłączyć np czujnik płomienia itd
OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/07/2019 10:57 am
wojtek_gtx polubień
wojtek_gtx
(@wojtek_gtx)
Majster Donator 2019

A podpinając czujkę np gazu podpinam  A i D czy tylko A, w sobotę się wezmę . I jeszcze jak będę lutował to każdy czujnik do innego GPIO na wemosie ??

OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/07/2019 10:10 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Jak chcesz mieć odczyty wartości to podpinasz A0 do ADC , a DO zostaje swobodny , wszystkie czujniki podłączone za pomocą DO muszą być na oddzielnych GPIO

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/07/2019 11:00 am
wojtek_gtx
(@wojtek_gtx)
Majster Donator 2019

Więc jak napisałeś isom w innym wątku że trzeba do końca doprowadzać pomysły to doprowadzam.
Zmontowałem takiego pająka ale coś jak zwykle nie działa... 😉 he he he
Soft - AFE T0 2.0.2

Ustawiłem czujnik płomienia jak napisałeś wcześniej i jak zapalniczką klikam przed diodą to widzę że idzie jakiś sygnał na diodzie czujnika ale nic się w domoticzu nie zmienia.

 

 
Jak to teraz wszystko poustawiać żeby buzer działał, czujnik czadu pokazywał zmianę wartości no i ten płomień też nie działa
No i za bardzo nie wiem jak mam ustawić to wejście analogowe od czujnika GAZ-u
Nie wiem czy potrzebnie ale dopiąłem też czujnik gazu pod GPIO14
OdpowiedzCytuj
Dodane : 23/07/2019 5:31 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@wojtek_gtx a coś z tego pająka działa ? Pisałem żebyś zaczął od jednego czujnika i potem dodawał sobie kolejne. 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/07/2019 11:09 am
wojtek_gtx
(@wojtek_gtx)
Majster Donator 2019

@isom

Już działa czujnik płomienia co prawda mam tam dodany Dusk sensor ale działa, był babol w ustawieniach dostępu do Domoticza bo mam na innym porcie niż standard... to teraz dalej.

Został buzer, gaz, czad, tyle że gaz x2 bo z analogiem 😉  ten analog to całkiem nie wiem o co chodzi

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/07/2019 1:23 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@wojtek_gtx buzer czeka na sygnał na wejściu IN , czyli musisz go traktować jak przekaźnik , a w domoticzu robisz sobie blok który ten przekaźnik aktywuje . Pamietaj o komendach o których już rozmawialiśmy.

Jak masz gaz z podłączonym wyjściem cyfrowym i analogowym to będziesz miał zbędny moim zdaniem ten cyfrowy stan , co do analoga to tak naprawdę po robocie @adriana jest to bajka , nie ustawiasz GPIO bo jest na sztywno wpisane wpisujesz dla wemos wartość napięcia 3,3 i działa . Przeczytaj opis do softu masz tam wszystkie info . Analog działa tak że w zależności jakie napięcie pojawi się na ADC modułu taką wartość pokaże czujnik w domoticz 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/07/2019 3:10 pm
wojtek_gtx polubień
wojtek_gtx
(@wojtek_gtx)
Majster Donator 2019

@isom

A czujka od czadu jest na cyfrowym  ??
OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/07/2019 3:21 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Musi być na cyfrowym bo wemos ma jedno wejście Analogowo- Cyfrowe ( ADC) 

A ten buzer zasil z 5V a nie z 3,3 bedzie bardziej skuteczny 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/07/2019 3:24 pm
wojtek_gtx polubień
wojtek_gtx
(@wojtek_gtx)
Majster Donator 2019

@isom

Tylko na jakich to przełącznikach wirtualnych robić czy wszystko na on off  i ten analogowy to na jakim przełączniku ??

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/07/2019 4:47 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@wojtek_gtx a wybierz sobie to co pasuje , Custom Sensor zadziała ze wszystkim 🙂 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/07/2019 5:18 pm
wojtek_gtx
(@wojtek_gtx)
Majster Donator 2019

@isom

czujka Gazu zadziałała również ustawiłem ją na procenty, nie wiem tylko jak przetestować czujkę czadu i jak się takie czujki kalibruje 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/07/2019 5:50 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Czujka czadu jak jest z serii MQ zadziała na gaz z zapalniczki . Wszystkie podłaczone do DO kalibrujesz potencjometrem a analoga nie skalibrujesz chyba że ustawisz inny zakres napięcia w AFE . Tylko pytanie po co ? 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/07/2019 6:37 pm
wojtek_gtx polubień
Strona 1 / 2
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj