Asystent AI
Inteligentny zamek

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Inspiracja Inteligentny zamek

1 Wpisów
1 Użytkownicy
2 Reactions
1,067 Wyświetleń
pawell32
(@pawell32)
Wpisów: 1476
Guru Moderator
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

[#5808]

Cześć,

znalazłem z Ikea produkt o nazwie ROTHULT

rothult

Dość ciekawe urządzenie, zasilany bateryjnie czytnik RFID wraz z mechanizmem. Mnie zainteresował w zasadzie tylko sam mechanizm. Wyłączyłem czytnik (zwora w miejsce kondesatora C2), do wnętrza wstawiłem ESP-01 z Esphome. Odnalazłem w sieci projekt, w którym autor wyposaża ów zamek w Wemos D1 mini z oprogramowaniem Espeasy. Wydaje mi się jednak, że to rozwiązanie jest mocno przekombinowane. Całość oparta jest na skrypcie kontrolującym pracę mechanizmu.

• poza układem czytnika kart mamy prozesor kontrolujący pracę mechanizmu. Sterowanie odbywa się poprzez układ tranzystorów pozwalając na pracę w obu kierunkach.
  • dwa czujniki krańcowe informujące o położeniu mechanizmu
  • mechanizm - silnik wraz przekładnią i zasuwa

We wspomnianym projekcie autor steruje pracą silnika z modułu ESP, przełączniki krańcowe podają zasilanie w skrajnym położeniu i te kieruje je również na ESP. Zatem praca mechanizmu uzależniona jest w całości od działania ESP.

Producent przewidział pracę silnika w obu kierunkach, choć mechanizm jest bezkolizyjny tj. swobodnie się obraca. Pracując w trybie ciągłym mechanizm wsuwa i wysuwa zasuwę. Można do sterowania użyć tylko jednego kierunku.

IMG 1628
  • podłączyłem przewody 1. zasilanie, 2. sterowanie silnikiem, 3. przełączniki krańcowe
  • w przełącznikach krańcowych odwróciłem logikę - podają zasilanie w położeniu "niekrańcowym" 
  • aby zabezpieczyć układ przed niekontrolowaną pracą do sterowania zastosowałem dwa transoptory. Transoptor zamyka obwód pomiędzy przełącznikiem krańcowym a tranzystorem sterującym. To zabezpiecza przed ciągłą pracą. Impuls z ESP otwiera transoptor i silnik pracuje tylko do momentu uzyskania położenia krańcowego, gdzie mikroprzełącznik odcina napięcie. Analogicznie w drugą stronę.
  • dwa transoptory by rozdzielić na zasterowanie OPEN - CLOSE
  • trzeci transoptor wykorzystałem do potwierdzania stanu CLOSE. 
  • zasilanie zewnętrzne 5V.
IMG 1686
IMG 1645
IMG 1688
IMG 1621
ehome

Dodane : 25/01/2024 10:36 am
isom i adrian zareagowali
Udostępnij: