Asystent AI
Gosund SP111, ustaw...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Tasmota Gosund SP111, ustawienie na czas lub napięcie, ręczne włączenie

2 Wpisów
2 Użytkownicy
0 Reactions
3,950 Wyświetleń
(@mat5098)
Wpisów: 4
Bywalec
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

[#2956]

Witam
Kupiłem gniazdko Gosund SP111, chciałbym wgrać do niego Tasmote, lecz mam do tego pytania.
-Czy to oprogramowanie pozwala na ustawienie gniazda, żeby w danej godzinie włączało się o określonych godzinach, np 10;00-13;00, a w godzinach 8;00-10;00 i 13;00-18;00, gdy napięcie jest powyżej np 250v to uruchamia się na 10 min? Czy da się do tego jeszcze dołożyć manualne włączenie np. na 30min?
-Gdy da się ustawić włączanie gniazda czasowo to co się dzieje w sytuacji, gdy nie ma prądu, ustawienia czasowe się rozjeżdżają? (Podobno Tasmota działa offline, bez internetu)
-Rozumiem też (po przejrzeniu wielu tematów), że mogę ustawiać sterowanie za pomocą wizualnego języka programowania (chyba za pomocą domoticz'a) 
-W razie gdyby mi się tasmota nie spodobała, gdzie znajdę oprogramowanie, żeby wrócić spowrotem do Tuya?

Dodane : 14/06/2022 2:51 pm
(@edass)
Wpisów: 225
Weteran
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Cześć

Jak wygrasz Tasmote to możesz korzystać ze wszystkiego co jest w Tasmocie m.in. reguły więc możesz napisać regułę , która będzie robiła to co chcesz. Możesz również podłączyć się przez MQTT z OH, HA czy domoticz i używać reguł ze swojego serwera wysyłając tylko polecenia włącz / wyłącz do gniazdka. 

Co do powrotu do oryginalnego FW to można spróbować zgrać zawartość pamięci z gniazdka przed wgraniem Tasmoty. Rozkręć gniazdko( wystarczy wykręcić tą jedną śrubkę i da się go bez śladu rozebrać i złożyć) i będziesz miał dostęp do pinów gnd RX TX i coś tam jeszcze (dawno to robiłem i nie pamiętam dokładnie) . Jeśli mnie pamięć nie myli to postępujesz jak ze zwykłym esp8266. 

Dodane : 16/06/2022 8:23 pm
Udostępnij: