Używam raspbery Pi4, chłodzę oczywiście i nie lodem a w obudowie z dwoma wentylatorkami i jak sprawdzałem na wykresach to miała ok. 35*C średnio.
Mam gdzieś instrukcję do zdiagnozowania. Jestem w trakcie nagrywania obrazu na dysk WDigital-jak wyżej na zdjęciu- 2,5"? SD (chyba)-już udało mi się uruchomić malinę i domoticza z tego dysku 🙂 :).
Dysk pobiera 2,6W, malina nie wiem, a zasilacz mam 3W ...wypadało by zatem zwiększyć zasilacz- na jaką moc ?
Domoticz -zawieszał się-nic się nie włączało.
Malina ma dwa rodzaje wyjść USB- niebieskiec i czarne EDAC- pod które podłączyć dysk SATA ? Pod niebieskie ?
W ESP Easy jest możliwość numeracji kolejnych jednostek ESP.
Czyli jest możliwość wysłania jakiejś danej z jednej płytki do drugiej-komunikacja wzajemna.
No to chcę wyświetlić coś na LCD z innej jednostki- jak to zrobić:
tak nie działa: [cyrkulacja_9,gs#dt] -- gdzie cyrkulacja_9 to jest nazwa tej innnej jednostki , próbowałem też: [gs#dt]
https://espeasy.readthedocs.io/en/latest/Reference/Command.html#internal-commands
Co do zasilania Malinki to zasilacz powinien być:
- 5V DC via USB-C connector (minimum 3A*)
- 5V DC via GPIO header (minimum 3A*)
Co do dysku to może kup jakiś SSD a nie na zwykłym HDD stawiaj system.
Kiedyś czytałem, że w tej malinie USB3 nie jest takie szybkie jak powinno być.
Co do komunikacji między ESP to musisz poszukać w necie. Ja nigdy nie próbowałem używać ESPEasy w ten sposób.
Chyba mi się udało przez stworzenie nowego czujnika i tam wskazuję nr jednostki. Ale to chyba jest słabe, lepiej przez kontroler
Czyli jest możliwość wysłania jakiejś danej z jednej płytki do drugiej-komunikacja wzajemna.
oczywiście, że jest. Od tego masz ESPEasy P2P Networking. Poszukaj tu, opisywałem to.
Biorę się za diagnozę systemu Domoticza, bo po zrobieniu obrazu z karty SD na dysk i po uruchomieniu Domoticza z dysku - problem powrócił- czyli karta sama w sobie jest raczej ok, malina pracuje więc winny Domoticz.
Aktualizuję system : apt-get update && sudo apt-get upgrade -y
Jakoś dziwnie masz podzielone na partycje. Moze rozszerz dysk na cała kartę sd.
Znalazłem taką instrukcję:
https://forbot.pl/forum/topic/9176-rozszerzenie-partcji-na-karcie-sd/
Czyli trzeba zwiększyć ten dysk: dev/mmcblk0p1 ? z 512M do .........
Disk /dev/mmcblk0: 119,38 GiB, 128177930240 bytes, 250347520 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0xe961e264 Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/mmcblk0p1 8192 1056767 1048576 512M c W95 FAT32 (LBA) /dev/mmcblk0p2 1056768 250347519 249290752 118,9G 83 Linux root@legia:
malina pracuje więc winny Domoticz.
Ja obstawiam że winny użytkownik. Domoticz zainstalowany i zostawiony w spokoju nigdy się nie zawiesi. Może by tak sprawdzić logi w samym Domoticz? tam może być czerwono i to będzie przyczyna.
Nie. Obserwuję stale logi, nie ma nic na czerwono. Chyba, że zainstaluję watchdoga, żeby zobaczyć co się dzieje tuż przed zawieszeniem się.
Tylko to co pokazałeś to nie są logi.
Jest taka zakładka o ile pamiętam Konfiguracja i potem Logi
Tu masz przykład bardzo nieprawidłowych logów gdzie jedno urządzenie aktualizuje się co sekundę
U Ciebie jest podobnie 🙂 Domoticz jest jednowątkowy i tyle skryptów w jednej sekundzie nie wróży długiej bezawaryjnej pracy.
Wymiana dysku nic nie zmieni
Przeczytaj sobie to z translatorem https://forum.domoticz.com/viewtopic.php?t=42766
Tzn fakt-mam to w tyle głowy, że dużo urządzeń mam ustawionych z wysyłaniem np co 5 sekund.
Nie zgodzę się z tym, że karta SD a dysk 2,5" w moim przypadku to samo- mówię, o wieszaniu się Domoticza. Zwiesiło się na karcie SD, podpiąłem dysk 2,5" z obrazem karty SD i co ?? - działa, tyle, że pochodzi jeden dzień-potem zmieniam na kartę SD i znów pochodzi jeden dzień-czyli jakby -zmęczenie.
Ja w innym temacie dziś.
Esp32 ma dwa RX i TX. GPIO1,3 i 16,17.
Jednak w ustawieniach zaawansowanych można wskazać tylko jeden HW serial.
No to pytanie . Bo Chciałem podłączyć na tych dwóch osobnych portach: na jednym PZEM-a, a na drugim drugiego PZEM-a. JA wiem i mi nie tłumaczcie, że da się zaadresować na jednym porcie dwa, bo wam udowodnię, że jest taka opcja, że się nie da.
A ja pytam czy da się podłączyć na jednym UART jednego PZEMA, a na drugim drugiego PZEM-a? - w ESP-32.
1. nie mieszaj wątków, jak masz potrzebę to załóż nowy
bo wam udowodnię, że jest taka opcja, że się nie da.
2. jak chcesz coś tu udowadniać to najpierw wyjaśnij o co Ci chodzi.
@geoterm tym że domoticz działa 1 dzień na dysku, udowodniłeś że masz problem ze stabilnością pracy tego Domoticz.
Problem pewnie wynika z tego co już pokazałeś i potwierdziłeś, nie znam zasobników CWU w których temperatura wody jest w stanie się zmienić o 5 stopni w ciągu 5 sekund , więc udowodnij po co to 5 sekund. Sprawdzanie czy cały układ cyrkulacji osiągnął zadaną co 5 sekund też nie ma sensu, bo jak ruszy pompa to nawet najkrótszy układ nie zagrzeje się w 5 sekund.
Udowodnij też że nie da się ustawić indywidualnej adresacji dla dwóch pzem-04 , ale opisz to w nowym temacie, bo zrobiłeś taki miszmasz w tym wątku, że gdy ktoś będzie to czytał, o cyrkulacji dowie się mniej niż o twoich problemach.
Co do karty SD.
Chłopaki mi podpowiedzieli, żeby kupić sobie kartę SD przemysłową- Industrial i zapomnę na lata o problemach z Maliną.