Notifications
Clear all

[Rozwiązany] AFE Firmware T5 - Sterowanie bramą - Domoticz 2020, MQTT, HTTP, I2C  

Strona 1 / 2
  RSS
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Temat poświęcony AFE Firmware T5 2.2.0

Najnowsza wersja do ściągnięcia. : AFE Firmware T5 v2.2.0

Szczegółowe informacje na temat wersji AFE Firmware T5 2.2.0


  • MQTT API dla domoticz - zrobione
  • HTTP API dla domoticz - zrobione
  • Standard API dla innych systemów automatyki - zrobione
  • LWT Domoticz MQTT - zrobione
  • Wsparcie Domoticz v4 oraz v2020 - zrobione
  • Ukryte hasło do panelu konfiguracyjnego - zrobione
  • Wysyłanie wartości początkowych podczas uruchomienia urządzenia do Domoticz - zrobione
  • Ustawianie timeout dla MQTT Brokera - zrobione
  • Czujnik temperatury, wilgotności, ciśnienia na szynie I2C: BMP180,BME280,BME680 - zrobione
  • Czujnik natężenia światła BH1750 - zrobione
  • Aktualizacja z wersji 1 - zrobione
  • Aktualizacja z wersji 2.0, 2.1 - zrobione
  • Automatyczne wylogowywanie się po 10 minutach braku aktywności w panelu konfiguracyjnym - zrobione

Defekty

  • Defekt: Stan bramy i kontaktronu był wysyłany dla IDX 0 - naprawiony
  • Defekt: Zwykły (nie-bramowy) przekaźnik nie załączał się - naprawiony
  • Defekt: Sterowanie bramą z domoticz nie działało - naprawiony
  • Defekt: Przekaźnik podłączony do GPIO 4,5 nie działa - naprawiony
  • Defekt: Konfiguracja przekaźnika po odłączeniu go od bramy - naprawiony
  • Defekt: automatyczne wylogowania nie działa - naprawiony

Temat zamknęty

Dodane : 05/04/2020 11:30 am
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@adrian testowałeś to na jakiejś wersji domoticza ? Nie wiem co jest, ale nie chce mi działać sterowanie przekaźnikiem z poziomu domoticza.

Czujnik działa , przycisk załącza przekaźnik. Po odpaleniu debugera widze jak zmienia się stan idx 8 po kliknięciu przełącznika w domoticz  ale nie uruchamia to GPIO przekaźnika . Coś robię nie tak ?

na tym zrzucie dwa razy próbowałem uruchomić przekaźnik , przełącznik w domo ma idx 8
Dodane : 05/04/2020 5:25 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

testuje na 2020 - nie jestem pewien czy testowałem uruchamianie bramy

aaaaaa właśnie - chyba nie będzie działać z domoticz jeszcze sterowani bramy. Po http wysyłałem komende toggle

Daj mi chwilę zaraz poprawię.  Dodałem już obsługę czujników BME, @lukas121 właśnie namówił mnie jeszcze na dodanie czujnika natężenia światła BH1750 - więc go dodam też.

Dodane : 05/04/2020 5:35 pm
lukas121 polubień
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

To bardzo dobra wiadomość  @lukas121 ma na Ciebie dobry wpływ . Przyda się na bank czujnik natężenia oświetlenia .

Dodane : 05/04/2020 5:40 pm
lukas121 polubień
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@isom radę potrzebuję, bo nie jest to oczywiste dla mnie przy MQTT jak to zrobić z Bramą

w wersji HTTP API w Domoticz miałeś dwa elementy

  • jeden start/stop bramy
  • drugi pokazywał czy brama jest otwarta

Żeby to tak działało w wersji MQTT to konieczne będzie w konfiguracji bramy (AFE Firmware) ustawiać 2 IDX

  • jeden do stanu bramy
  • drugi do start/stop bramy

Czy to ma sens z pkt widzenia domoticz tak to mieć działające?

Dodane : 05/04/2020 6:35 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@adrian nie wiem czy wiem o co kaman 🙂 ale jak możesz wstaw do tej knfiguracji ( rozumiem że dotyczy okna "brama/drzwi" ) możliwość ustawienia tych idx i zrobimy testy 

Dodane : 05/04/2020 7:01 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@isom jasne, namieszałem w tym wyjaśnieniu, tak robię właśnie

Dodane : 05/04/2020 7:02 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Wersja AFE T5 2.2.0 Beta 2 do ściągnięcia

  • Dodana obsługa czujników: BMP180, BME280, BME680 (temperatura, wilgotność, ciśnienie - wiele innych. Więcej info o czujnikach Bosch)
  • Dodana obsługa czujnika: BH1750 - natężenie światła. Więcej info o BH1750
  • Naprawione problemy zgłoszone przez @isom powyżej

Uwaga: Dodaję całkiem sporo dodatkowego kodu do AFE T5 => dodaje czujniki. W związku z tym to do ściągnięcia dostępne są dwie wersje.: 1Mb oraz 4Mb

  • Wersja 4Mb wymaga ESP z 4Mb flash
  • AFE T5 dalej działa na ESP 1Mb np ESP8285
  • AFE T5 wersja deweloperska, czyli z włączonym debugowanie, wymaga już ESP z 4Mb - ilość dodatkowego kodu do debugowania powiększa rozmiar firmware do takiego rozmiaru, że brakuje miejsca w ESP na aktualizację przez WiFi
  • Jeśli masz ESP 4Mb, z wgranym AFE Firmware to na 99% masz sformatowany flash tego ESP do 1Mb. Do tak sformatowanego ESP nie da się wgrać AFE T5 4Mb wersja deweloperska. Ale da się wgrać wersję 4Mb nie-deweloperską

Jeśli chcesz zainstalować wersję 4Mb (nie-deweloperska)

  • Możesz to bez problemu zrobić. Wgraj z panelu konfiguracyjnego aktualizację
  • Poczekaj około 1min, aż dioda w ESP zacznie regularnie migać
  • Po wgraniu konieczne będzie  skonfigurowanie urządzenia od początku.
    • Połącz się przez HotSpot do sieci AFE-Device, a następnie
    • wejdź na adres http://192.158.5.1 i dokończ konfigurację

Jeśli chcesz zainstalować wersje 4Mb wersja developerska z debugowaniem, przez przeglądarkę - bez użycia adaptera USB-TTL

  • wgraj do ESP AFE Firmware T5 Generic 4Mb - tak jak zostało to opisane w poprzednim punkcie
  • po wgraniu i skonfigurowaniu wgraj wersję: 4mb developerską / z debugowaniem

Jeśli nie będziesz przeglądać logi to możesz zainstalować wersję 1Mb

  • zaktualizuj w panelu konfiguracyjnym AFE
  • nic więcej nie musisz robić


Dzięki za pomoc w dalszym testowaniu.  Biorę się teraz za aktualizację AFE T5 ze standardowym API

Dodane : 05/04/2020 8:56 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

Domoticz v 4.10717 wersja AFE T5 4Mb bez debugera . Piszę to tylko informacyjnie bo zatrzymałem się przy sterowaniu przekaźnikiem -ami.

Jak ustawię przekaźnik na GPIO 4 lub 5 ( dedykowane do I2C) to nawet po zmianie ustawień dla I2C ( zmiana przypisanych GPIO) sterowanie przekaźnikiem nie działa . Jaki ma to związek z I2C, nie wiem . Przy ustawieniu innych GPIO dla przekaźników sterownie działa. Czy tak ma być ?

Dodane : 06/04/2020 10:32 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@isom powinny działac na 4,5 też, zapiszę sobie do sprawdzenia

Dodane : 06/04/2020 10:36 am
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@adrian w poprzedniej testowej gdzie jeszcze nie było dodane I2C działało przynajmniej z przycisku , teraz nie działa na tych GPIO wcale, dlatego podejrzewam związek z dodaniem obsługi czujników po I2C

Dodane : 06/04/2020 10:43 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@isom możliwe, przy czym jak zmieni się GPIO dla I2C na inne - to przekaźniki powinny działać. W ogóle to konfigurację I2C powinienem uzależnić, czy jest wybrany jakiś czujnik. Jeśli nie mam żadnego to konfiguracja i uruchamianie I2C powinna być zablokowana.

Dodane : 06/04/2020 11:14 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@isom naprawiłem, naprawdę dobre znalezisko. Ten sam problem jest w AFE T6 (stacja pogody) - poprawię tutaj jak puszę live wersję bramy.

Poprawiona wersja jest do ściągnięcia. Dzięki!

Dodane : 06/04/2020 8:34 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@adrian mam trochę więcej czasu z wiadomych względów dlatego testy są bardziej dokładne . Pobieram i będę drążył dalej 

Dodane : 06/04/2020 8:40 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@adrian małe podsumowanie :

LWT Domoticz MQTT działa w obu wersjach domoticz

Wsparcie Domoticz v4 oraz v2020 - dla obu wersji działa

Czujniki I2C działają

ADC działa

Cała reszta działa i ustawienie dwóch idx w oknie sterownik /brama przydaje się przy dwóch czujnikach magnetycznych

Jedno do czego można się przyczepić to fakt że jak dodasz drugi sterownik bramy i przypiszesz mu drugi przekaźnik a potem zrezygnujesz z funkcji drugiego sterownika  bramy to nie można już przekonfigurować drugiego przekaźnika do niezależnej pracy - nie można mu przypisać IDX i zostają tylko takie ustawienia jak dla sterownika bramy czyli GPIO i czas podtrzymania. Robiłem próby najpierw wyłączając przekaźnik dla sterownika a potem wyłączałem drugi sterownik bramy , drugi raz wyłączałem tylko drugi sterownik bramy. Pełną funkcjonalność drugiego przekaźnika można przywrócić dopiero po resecie oprogramowania do fabryki .

Nie wiem czy jasno to opisałem , w dużym skrócie jak ustawię jeden sterownik bramy + drugi przekaźnik do oświetlenia podjazdu jest ok , jak zmienię na dwa sterowniki bramy to już nie wrócę do funkcji oświetlenia podjazdu bez resetu do fabryki.

Mi to bardzo przeszkadzać nie będzie bo raczej nie będę zmieniał konfiguracji jak wgram do modułu przy bramie .

Teraz pytania

Czy jest możliwość bezkolizyjnej aktualizacji z wersji http ? Mam działający moduł od @lukas121 z wersją 2.0 . Nie stracę ustawień ?

Czekać na wersję produkcyjną czy mogę wgrać tą ?

Dodane : 07/04/2020 2:44 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@isom rozpocznę od końca

  • zaczekaj na produkcyjną
  • nie testowałem, ale jeśli wgrasz wersję 1mb na 2.0 http to konfiguracja zostaje. W przypadku wersji 4mb - stracisz konfigurację
  • jeśli chodzi o przekaźnik wiem na czym polega błąd - obejście na razie. Zanim zrezygnujesz z drugiej bramy to w jej konfiguracji usuń przekaźnik, który nią steruje - zapisz - wyłącz drugą bramę. Postaram się to jakoś zmienić, przed prodem
Dodane : 07/04/2020 2:50 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@adrian dzieki za info . Czekam na wersję prod. 

Dodane : 07/04/2020 2:57 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

To już raczej przedostatnia wersja beta przez wypuszczeniem wersji końcowej AFE T5 2.2.0 Beta 4

Dodane

  • Przerobione standardowe API: MQTT oraz HTTP
  • Automatyczne wyjście z panelu konfiguracyjnej po 10min braku akcji

Poprawione:

  • Konfiguracja przekaźnik, po wyłączeniu jednej z bram

Do sprawdzenia mam:

  • aktualizację z wersji 1 oraz 2

Dodane : 12/04/2020 12:26 am
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@adrian oprócz wylogowania ( 10 min ) co testować ? 

Dodane : 12/04/2020 12:39 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@adrian wersja 4 Mb Generic , aktywacja wylogowania nie działa . Połączyłem moduł z WIFI ustawiłem połączenie z brokerem zapisałem , zaznaczyłem że ma działać funkcja wyloguj , zapisałem i zminimalizowałem stronę nie wychodząc z konfiguracji po 15 minutach led na module miga nadal i moduł jest w trybie konfigu  

Dodane : 12/04/2020 8:09 pm
Strona 1 / 2
Udostępnij: