Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Pytanie AFE Firmware i Home assistant MQTT problem z tematami

9 Wpisów
3 Użytkownicy
1 Reactions
1,347 Wyświetleń
Wpisów: 6
Autor tematu
(@andrzejw)
Bywalec
Dołączył: 2 lata temu

Dzień dobry!

Jak w temacie AFE zainstalowany na minitiger 3 przyciski (wersja AFE 3.0 lub 3.3.3 dla sonoff 3 gang) i za nic nie umiem tego połączyć do HA, działa mi w domu kilka wyłączników na "tasmota" oraz jakoś przebrnąłem przez easy esp (zrobiłem na tym sterowanie przekażnikami) a tu nic pewno problem z tematem mqtt (jak daje nasłuchuj tematu kuchnia w mqtt to pisze connect więc chyba się łączy)

Moja konfiguracja:

nazwa urządzenia kuchniaswiatlo, 

MQTT jest po adresie ip (wcześniej miałem i nazwę i adres ale wyczytałem że może to powodować problemy)

Temat LWT: kuchnia, zaznaczone zapamiętaj LWT

Integracja z HA Kuchnia

Przekaźnik nr 1: P1 temat do mqtt KR1

mój wpis w HA

- platform: mqtt
name: "Swiatlo kuchnia 1"
state_topic: "kuchnia/KR1/stat"
command_topic: "kuchnia/KR1/cmd"
payload_on: "ON"
payload_off: "OFF"
retain: true

ewentualnie

#kuchnia

- platform: mqtt
name: "Swiatlo kuchnia 2"
state_topic: "stat/kuchnia/KR1"
command_topic: "cmnd/kuchnia/KR1"
payload_on: "ON"
payload_off: "OFF"
retain: true

Sprawdzałem też inne kombinacje i nic ("fizycznie" przyciski działają)

8 Odpowiedzi
adrian
Wpisów: 4006
Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
(@adrian)
Szefu
Dołączył: 10 lat temu

masz złe w HA wpisane tematy i literówki 
State topic ma być KR1/state

command topić : KR1/cmd

ale generalnie powinieneś zainstalować najnowsza wersje AFE dla HA wtedy konfiguracja w HA robi się automatycznie

Odpowiedz
Wpisów: 6
Autor tematu
(@andrzejw)
Bywalec
Dołączył: 2 lata temu

Dzięki za odpowiedź ale już nie sprawdzę.

Takie ustawienie też sprawdzałem.

(zrobiłem jeszcze jeden "downgreade" i włącznik nie wstał).

Chyba miałem za dużo czasu dzisiaj .

mruga sobie na niebiesko (nawet już go wykręciłem-na konsoli ets Jan 8 2013,rst cause:2 boot mode:(3,7) load 0x4010f00 itd i tak w koło). Pozdrawiam.

 

Odpowiedz
adrian
Wpisów: 4006
Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
(@adrian)
Szefu
Dołączył: 10 lat temu

No musisz wgrać najnowsza wersję adapterem

a jak chcesz z jakiegoś powodu starą to tak samo - adapterem ale trzeba wyczyścić wcześniej flash

Wyślij później sceeenshoty z konfiguracji Mqtt brokera, przekaźników, przycisków

To co wkleiłeś to jest złe, a do tego co próbowałeś to się nie odnoszę, generalnie nie potwierdzam, że wpisałeś dobrze, bo nie widziałem

pzdr

 

Odpowiedz
Wpisów: 6
Autor tematu
(@andrzejw)
Bywalec
Dołączył: 2 lata temu

Dzięki za info. Następnym razem myślę, że się uda.

Nie umiem już nic wgrać adapterem do mojego tigera, błędy w połączeniu (na konsoli ets Jan 8 2013,rst cause:2 boot mode:(3,7) load 0x4010f00 itd i tak w koło))

Tak ogólnie to zrobiłem błąd w konfiguracji mqtt. Zostawiłem wbudowanego użytkownika czyli "homeassistant", niektóre urządzenia się łączyły ale kilka nie, dopiero jak podpiąłem kolejne urządzenie z tasmotą i zerknąłem w logi to się okazało że nie loguje mi się do mqtt. Trzeba zrobić nowego użytkownika.... (pewno pan to wie) ale w jakimś poradniku który czytałem ten krok został pominięty z tego powodu błędy.... Teraz zrobiłem poprawkę i jest ok. Dzięki za szybkie odpowiedzi.

Przydała by się konsola w AFE było by może łatwiej.

Odpowiedz
1 Reply
adrian
Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
(@adrian)
Dołączył: 10 lat temu

Szefu
Wpisów: 4006
Dodane przez: @andrzejw

Nie umiem już nic wgrać adapterem do mojego tigera, błędy w połączeniu (na konsoli ets Jan 8 2013,rst cause:2 boot mode:(3,7) load 0x4010f00 itd i tak w koło))

Wygląda jakbyś nie wprowadzał w tryb flash'owania tego minitiger - GPIO-0 do masy przed podłączeniem adaptera do USB

Odpowiedz
Strona 1 / 2
Udostępnij: