Gniazda a'la Sonoff...
 
Notifications
Clear all

Gniazda a'la Sonoff - ewelink bez "N"  

Strona 1 / 2
  RSS
stefan1818
(@stefan1818)
Początkujący Donator 2K20

Witam drodzy koledzy, na początku chciałem się przywitać jako nowy na forum 🙂

Jestem początkujący jeśli chodzi o sprawy smart 🙂

Zakupiłem na aukcji takie oto przełączniki:

https://allegro.pl/oferta/przelacznik-dotykowy-1c-wifi-rf-sonoff-ewelink-8417460544

Musiały być bez N ze względu na starą instalację. Od razu chciałem zrobić sobie flasha na AFE z tego względu, że po wielu poszukiwaniach uważam, że jest to jedno z lepszych fw 🙂

Może opiszę kroki, które robiłem, liczę na to, że ktoś bardziej obeznany z tematem wpadnie na to co robię źle.

W załączeniu fotka gniazdka od środka (widać ESP 8285)

Rozebrałem gniazdko i próby robiłem na samej płytce nie podłączonej do reszty.

Programator, którego używam to FT232RL (sterowniki zainstalowane, system windows 8.1 widzi COM 3) - sterownik CDM v2.12.28 WHQL Certified

Kabelki przylutowałem tak: Podłączenie kabelków

Postępowałem w/g instrukcji czyli potem:

Pobrałem ESP8266Flasher.exe

Plik z fw: AFE.Firmware.T0.2.1.1.PL.ESP8285.SonoffTouchG1.1Mb.bin

Ustawienia advanced: 115200, 1MB, 40Mhz, DOUT

Config: tak jak w instrukcji

Przed podłączeniem zwieram Gpio0 z GND : Gpio0 z masą

Po podłączeniu do USB oczywiście z GND rozłączam

Rozpoczynam flashowanie: nic się nie dzieje AP MAC i STA MAC mają status Waiting MAC

Nie mam pojęcia co robię źle, w którym momencie popełniłem błąd.

Jest osoba, która podpowie co robię nie tak ?

Cytuj
Dodane : 29/01/2020 8:53 pm
Tagi tematu
steel_rat
(@steel_rat)
Brygadzista

Cóż jak masz dobrze przylutowane to powinno działać. Ja 2 takie włączniki niedawno przerobiłem. GPIO0 jest też zaraz obok TX. Tak możesz podpiąć kabelek z masą. U mnie tak zadziałało. Tylko to musi być pewne połączenie. Ja użyłem końcówki od multimetru. Może też za wcześnie rozłączasz GPIO0?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/01/2020 9:11 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@stefan1818 pobierz sobie z tej strony https://www.espressif.com/en/support/download/other-tools

Flash Download Tools V 3.6.8 dla windows , podłącz RX esp z TX konwertera i TX esp z RX konwertera , GND do GDN i 3,3V do 3,3 V, GPIO 0 do masy przed podaniem zasilania ( podłączeniem konwertera do USB ) .

Możesz obejrzeć film nagrany przez @adrian jak robi czyszczenie pamięci za pomocą tego programu ( przycisk ERASE) i wgraj z takimi ustawieniami jak na tym filmiku . Przy uruchamianiu flashera wybierz ESP 8285.

Tu znajdziesz filmik https://www.smartnydom.pl/forum/zglaszanie-problemow/afe-t0-obsluga-przyciskiem-gdy-brak-polaczenia-z-domoticzem/paged/2/

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/01/2020 9:49 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Brygadzista

Niedawno ja pobrałem ten program. Jak ustawie wgrywanie do ESP8285 To tak naprawdę nie da się wybrać tego samego co ma @adrian. Można tylko wybrać jak w załączniku.

Może dlategom, że to nowa wersja?
Dla ESP8266 można bez problemu ustawić to co @adrian.
OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/01/2020 9:58 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

Do wgrywania firmware do esp8285 to co jest w załączniku jest idealne 🙂 , program sam ustawia parametry do wybranego esp . @adrian wgrywał do starego sonoff basic gdzie siedzi 8266

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/01/2020 10:11 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Brygadzista

To dobrze. Wcześniej wgrywałem ESP8266Flasher i też działało. Ale pewnie się przerzucę na tego flashera. A mam jeszcze pytanie. Jak wgrywam do ESP8266 to na filmie jest ustawiony 32MBit, a jak nacisnę na opcje domyślnie to ustawia mi się 16MBit-C1 tak może zostać czy lepiej ustawić na 32MBit?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/01/2020 10:17 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

Źle oglądałeś ten film , program ma zaznaczone Spi Auto Set i 32 MBit jest tylko przy ERASE , potem automatycznie zmienia się na 8 MBit i przy wgrywaniu warto tak sobie to ustawić

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/01/2020 10:27 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Brygadzista

Ok. 🙂

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/01/2020 10:29 pm
stefan1818
(@stefan1818)
Początkujący Donator 2K20

@steel_rat

Dobrze rozumiem, gpio0 jest następne na prawo od TX -> obrazek

Bo ja próbowałem dojść do gnd od samej nóżki układu (masakra) może robiłem to niedokładnie nie wiem...

ps. dziękuję za pomoc, wskazówki i porady jutro powalczę z tym pinem gpio0 a jak to nie pomoże to spróbuję zmienić program na taki który radzicie. Na pewno napiszę o postępach

Pozdrawiam

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/01/2020 10:45 pm
stefan1818
(@stefan1818)
Początkujący Donator 2K20

ps2. @steel_rat

ile odczekałeś po włączeniu zasilania z odpięciem gpio0

ps3. nie wiem czemu nie mogę edytować poprzedniego posta jak coś proszę o scalenie

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/01/2020 10:49 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Brygadzista

W sumie krótka chwilkę. Tak na wyczucie, jak puszcze i diody się nie zapalą to jest ok. Tak GPIO 0 jest po prawej stronie od TX. Akurat to nie wina programu. Bo ja wgrywałem jeszcze tym starym i poszło bez problemu.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/01/2020 10:56 pm
stefan1818
(@stefan1818)
Początkujący Donator 2K20

@steel_rat

Dzięki za pomoc pomogło przejście na ten większy pin Gpio0 (ten na prawo od TX) ruszyło - pewnie mało dokładnie dokładałem do nóżki scalaka masę 🙂

Dziękuję wszystkim za pomoc.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/01/2020 9:20 am
steel_rat
(@steel_rat)
Brygadzista

Cieszę się, że sie udało.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/01/2020 9:38 am
stefan1818
(@stefan1818)
Początkujący Donator 2K20

Witam po raz kolejny. Wczoraj próbowałem podłączyć ten przełącznik do instalacji na korytarzu która wygląda tak:

1 przycisk 1gang bez N wymieniłem na dotykowy (z tematu)

- posiadam 4 plafony takie + 4 zasilacze  - 3 z nich są mocy ok 18 w ostatni jest trochę mniejszy i ma 10 w

- w zestawie z włącznikiem był tylko 1 kondensator

Teraz tak - wszystkie włącza się 1 przyciskiem i po wymianie na włącznik dotykowy mam w domu dyskotekę (mniej więcej 2 razy na sekundę wszystko włącza się i gaśnie. Próbowałem podpinać po kolei tuż przed samym zasilaczem do pierwszej lampy, później drugiej, trzeciej i ostatniej lampy kondensator niestety nic to nie daje, wpięcie w samym włączniku też nie pomaga. Macie jakieś pomysły ? Czy w przypadku takiej instalacji muszę zaopatrzyć się w 4 kondensatory i je wpiąć przed każdym zasilaczem ? Z instrukcji wynika, że wystarczy tylko 1, ale tam jest narysowana instalacja z 3 przyciskami - 1 lampa na każdy guzik...

OdpowiedzCytuj
Dodane : 31/01/2020 11:40 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Brygadzista

Rozumiem że połączyłeś równolegle do zasilacza ten kondensator? Ewentualnie narysuj jak to podłączyłeś. Powinien starczyć jeden kondensator który ma połączyć L1 (tu chyba jest tylko L2) do N. Obojętnie przy której lampie. Ale na 230V. Pamiętaj też że te przełączniki obsługują max 100W na kanał przy żarówkach led.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 31/01/2020 11:56 pm
stefan1818
(@stefan1818)
Początkujący Donator 2K20

Ok myślałem, że już z górki po programowaniu pójdzie - zrobiłem schemat 🙂

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/02/2020 9:56 am
stefan1818
(@stefan1818)
Początkujący Donator 2K20

Nie mogę dodać dwóch zdjęć więc dodam post po poście przepraszam za to 🙂

Tutaj mam zdjęcie tego zasilacza, kondensator był wpięty do kostki widocznej na górze fotki 🙂

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/02/2020 10:00 am
steel_rat
(@steel_rat)
Brygadzista

Sposób podłączenia kondensatora wygląda ok. Może źle założona szybka na przełączniku? Chyba że to się dzieje bez założenia tej szyby?

PS. A te migania są spowodowane restartem urządzenia? Jak to wygląda? Czy tylko zmienia się stan diód. Może to wina konfiguracji.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/02/2020 10:15 am
stefan1818
(@stefan1818)
Początkujący Donator 2K20

Witaj dzięki za odpowiedź 🙂

Zamieszczę może cały schemat jak mam to połączone (na szybko rysowałem)

1. Wszystkie połączenia są robione w kostkach na schemacie tylko w celu lepszej przejrzystości są trochę przesunięte za kostkami.

2. Mam tylko 1 kondensator

3. Czerwone strzałki sygnalizują w których miejscach był on podłączony.

4. Całość działa mniej więcej tak, że po włączeniu eski wszystko zaczyna migać - zauważyłem że po podłączeniu kondensatora to miganie jest ciut wolniejsze, dodatkowo w wyłączniku słychać takie delikatne cykliczne bzyczenie.

5. Całość raczej jest dobrze złożona mogę bez szybki sprawdzić jeszcze

6. jak przytrzymałem koło 10 sek przycisk to na chwilę wszystko zgasło i zapaliło się ale za kilka sekund znowu mruganie.

edit

7: całość jest świeżo po wgraniu softu AFE.Firmware.T0.2.1.1.PL.ESP8285.SonoffTouchG1.1Mb.bin - nic więcej nie robiłem.

8. Jak wszystko miga spojrzałem na wifi i pojawiło się AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/02/2020 1:33 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Brygadzista

Najpierw skonfiguruj AFE. Zaloguj się na AP. Podaj mu ustawienia swojej sieci. Potem zaloguj się na niego jak dostanie IP od routera. Zakończ konfigurację. I teraz zobacz co będzie. Własciwie kondensator możesz dać przy którejś lampie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/02/2020 2:30 pm
Strona 1 / 2
Udostępnij: