Stacja pogody - wem...
 
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Problem Stacja pogody - wemos D1 minu

6 Wpisów
2 Użytkownicy
0 Likes
417 Wyświetleń
Wenar
(@wenar)
Geek
Autor tematu
 

Witam.

Dość dawno temu kupiłem od @lukas stacje pogody wtedy jeszcze nie było pomiaru deszczu i wiatru.

Stacja po paru zmianach chodziła bez większych problemów, aż pół roku temu została zdjęta schowana do kartonu a potem poszła w nową lokalizację.

Następnie chcąc zainstalować najnowszą wersję softu okazało się że ESP zdechło.

Podłączyłem wszystko na stole pod wemos D1 mini i spotkałem się z dwoma problemami.

1. Brak raportu z wiatru

2. Brak tematu mqtt z odczytu pyłów

 

Znajdzie się dobra dusza, która pomoże?

 
Dodane : 28/01/2022 1:42 pm
lukas121
(@lukas121)
Kierownik Zasłużony dla Forum Donator 2K19
 

HPMA dobrze podłączone rx/tx, do czujnika wiatru potrzebujesz zasilanie masa sygnał podpięte ?

 
Dodane : 28/01/2022 2:32 pm
Wenar
(@wenar)
Geek
Autor tematu
 

Myślę że wszystko podpiąłem dobrze.

Przy czujniku wiatru Mogłem pomylic mase z gpio ale zamieniałem. Bez zmian.

Tx i RX sprawdzałem na dwóch różnych kompletach pinów.

 
Dodane : 28/01/2022 2:39 pm
Wenar
(@wenar)
Geek
Autor tematu
 

@lukas121 tak więc siedząc. Rozwiązałem problem tx RX.

Płytka prototypowa miała slot uszkodzony.

Ppmy działają.

Przy opadów i wiatru zamieniłem przewody na gpio miejscami opadów działa pod wiatrem i jest ok. Ale wiatr pod opadami już nie 

Dla pewności..

Żółty 3.3v, zielony masa, niebieski gpio??

Takim schematem mam opadów i działa.

 
Dodane : 28/01/2022 5:19 pm
lukas121
(@lukas121)
Kierownik Zasłużony dla Forum Donator 2K19
 

Nie pamiętam, musiałbym zobaczy złączkę albo napisz kolejność kolorów.

 
Dodane : 28/01/2022 5:56 pm
Wenar
(@wenar)
Geek
Autor tematu
 

Przyczynę znalazłem. Sprawdziłem ciągłość przewodów.

Uszkodzony przewód masy. Przy transporcie musiał się naciągnąć i strzelic w środku. Mufa i po problemie.

Zostaje mi tylko jego dostrojenie.

 
Dodane : 28/01/2022 5:59 pm
Udostępnij: