Forum Smart'ny Dom

problem z siecią  

  RSS
tomils
(@tomils)
Stażysta

witam

 

Mam 2 sonoff 4ch pro, i 2 sonoff rf i 4 sonoff basic na wszystkich softy AFE, serwer to Domoticz postawiony na Windows, wszystkie sonoffy mają nadane stałe ip w routerze jak i w nich jest zapisane na stałe ip. Router mam Funbox3 i właśnie tu jest chyba problem.

 

Muszę codziennie restartować router żeby wszystkie sonoffy działały prawidłowo inaczej nie można się z nimi połączyć (raz z jednym innym razem z innym a kolejnego razu z wszystkimi), kiedy zrestartuje router wszystko wraca do normy. testowałem to teraz przez 7 dni i kiedy restartowałem router to wszytsko jest ok, gdzie może być problem?

Cytuj
Dodane : 22/10/2018 9:10 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

a gdybyś w sonoff'ach zostawił konfigurację przez DHCP? Jeśli masz w routerze tak ustwione do nie musisz już stałych wpisywać w sonoff'ach - ja tak mam, ale mam inny router. spróbuj i zobacz jaki efekt

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/10/2018 9:18 pm
tomils
(@tomils)
Stażysta

chodzi ci o to żeby odznaczyć DHCP w sonoff? tak jak na screen?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/10/2018 9:21 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Dokładnie o to chodzi . Nie wiem jak ogarniasz ten router, ale jeżeli ustawiasz stałe IP w samym module to najlepiej jest ustawiać z poza zakresu DHCP . Przykład router przydziela adresy urządzeniom od 192.168.1.100 do 192.168.1.254 , jak nadasz modułowi adres 192.168.1.99 , to żadne urządzenie które łączy się z routerem np TV , telefony, laptopy nie zajmie tego adresu nigdy.

Masz wtedy gwarancję że połączenie będzie stabilne i nie trzeba rezerwować takiego adresu w  routerze , wystarczy ustawić w samym module

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/10/2018 9:37 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

ja sugeruje zaznaczyć DHCP - jesli w routerze ustawiasz stałe IP pod jak rozumiem MAC adresy tych sonoffów

 

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/10/2018 9:50 pm
tomils
(@tomils)
Stażysta

@adrian no właśnie tak miałem ustawione. 

Pokombinuje różne ustawienia...

 

muszę jeszcze zainstalować ubuntu na tym kompie gdzie mam serwer z domoticz ale nie mam kiedy jak na razie...

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/10/2018 9:59 pm
Maciek
(@tribon)
Brygadzista Zasłużony dla Forum, Donator 2017

Ja mam funbox i ponad 30 urządzeń w sieci. Sonoff z AFE mam ustawione jak Adrian. DHCP zaznaczone. Pola poniżej jako 0. W routerze mam na stale IP przypisane do mać adresów.

Plus to co pisze isom. W routerze mam ustawione aby pula DHCP była przyznawana powyzej 192.168.0.100.

Dzięki temu sonoffy dostają zawsze to samo IP od routera. A nowe urzadzenia dostają w sieci IP automatycznie ponad 100.

Dodatkowo mam Acces Point na inne piętro z wyłączonym DHCP. Dzięki temu tylko funbox rozdaje numery IP.

Powodzenia.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/10/2018 10:06 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

no spróbuj w takim razie jak sugeruje @isom, ale wtedy daj rzeczywiście IP z poza zakresu DHCP w routerze

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/10/2018 10:06 pm
tomils
(@tomils)
Stażysta

hej 

zrobiłem tak jak pisaliście czyli wyłączyłem w urządzeniach DHCP i ustawiłem IP stałe poza pulą routera (DHCP w routerze nadaje od 10-150) i zobaczcie co się stało w routerze?! urządzenia działają bez problemu jednak z nazwami się coś podziało 😛 mam wrażenie że lepiej działają lecz przed chwilą zresetowałem router by zobaczyć czy nazwy się zmienią ale nie...

OdpowiedzCytuj
Dodane : 26/10/2018 4:41 pm
adrian polubień
Maciek
(@tribon)
Brygadzista Zasłużony dla Forum, Donator 2017

No i super.

Nazwami sie nie przejmuj. Funbox ma sporo tego typu błędów.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 27/10/2018 11:36 am
tomils
(@tomils)
Stażysta

i potestowałem  parę dni moje urządzenia i mam wrażenie że dalej jest to samo, jeśli zresetuje router to wszystko wraca do normy, gdzie indziej może być przyczyna?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/10/2018 6:50 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

wgraj może jeszcze najnowsze wersje AFE - z tego weekendu v1.3.0 - zawiera najnowsze biblioteki + kilka modyfikacji.

 

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/10/2018 7:17 pm
arek156
(@arek156)
Początkujący

Witam

Mam podobny problem, wgrywam AFE do sonoff-a, wszystko działa, steruje poprzez http i API Domoticz. Wszystko ustawiam, dhcp na wyłączone(sonoff), ustawiam stały adres IP na sonoff. Po pewnym czasie nie mogę się zalogować do sonoffa, tzn po 5-6 razie strona się ładuje, co najdziwniejsze sterowanie poprzez domoticz czyli http działa cały czas, tylko strona logowania do sonoffa nie działa. Czy ktoś ma podobny problem, czy zostaje mi wpisanie na sztywno mac sonoffa do routera?

Pozdr

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/11/2018 9:57 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

masz bramkę wpisaną, co wpisujesz? podeślij screenshota konfiguracji IP

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/11/2018 10:00 pm
arek156
(@arek156)
Początkujący

wpisany mam adres ip na sztywno(sonoff), adres ip routera i maska

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/11/2018 10:04 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

hm... wygląda dobrze - ustawie sobie na jednym z sonoffów stałe IP i poobserwuję

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/11/2018 10:07 pm
arek156
(@arek156)
Początkujący

zadziwiające jest to iż sterowanie poprzez domoticza działa bez problemu, natomiast logowanie przez strone wywala błąd iż "strona niedostępna". Sprawdzałem na kilku urządzeniach i za każdym razem to samo. Jednak po kilku próbach strona logowania wstaje i wszystko działa idealnie 🙂

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/11/2018 10:10 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

u mnie na razie okay, zostawie na 1h i zobacze co po 1h

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/11/2018 10:12 pm
arek156
(@arek156)
Początkujący

podejrzewam że od razu nic się nie będzie działo, u mnie takie rzeczy pojawiają się np po 4h bezczynności.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/11/2018 10:14 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Ja mam wszystkie moduły z softem AFE ustawione na stałe IP i wszystko działa od strzała . Jedno co ustawiłem o czym już pisałem to wszystkie moduły mają adresy z poza zakresu DHCP routera .

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/11/2018 10:15 pm
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj