Problemy z wyłączni...
 
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Problemy z wyłącznikami ściennymi

2 Wpisów
1 Użytkownicy
0 Reactions
355 Wyświetleń
(@pafcio)
Wpisów: 16
Praktykant
Autor tematu
 

Witam Wszystkich

Zakupiłem swego czasu wyłączniki King Art, które niejako są zamiennikami dobrze znanych Sonoff. Niestety producent wycofał się z zastosowania układów ESP i zastąpił je AltoBeam (niekompatybilnych z Tasmota).

Problem z tymi wyłącznikami u mnie polega na tym, iż przestało działać niebieskie podświetlenie przycisków. Pomyślałem o przepięciach. Za tą teorią przemawia to niebieskie LEDy siadają tylko tych w wyłącznikach, które są najbliżej tablicy bezpiecznikowej. Czy ktoś ma ten sam problem? Czy na "wysokości" wyłącznika da się zastosować jakiś filtr napięcia (który zmieści się w puszce)? Albo może inaczej: jak zabezpieczacie dodatkowo swoje IoT tego rodzaju?

Zdjęcia w załącznikach

Wyjaśnienia

Na zdjęciu wyłącznik z padniętymi niebiueskimi podświetleniami

W przypadku załączenia przekaźnika podświetlenie jest kolorze magenta (zmieszany niebieski z czerwonym). W przypadku wyłączenia przekaźnika podświetlenie jest tylko niebieskie.

Ze zdjęć wynika, że tylko środkowy przycisk działa normalnie (w kwestii podświetlenia)

IMG 1166
IMG 1165

Pozdrawiam

 
Dodane : 08/09/2023 12:46 pm
(@pafcio)
Wpisów: 16
Praktykant
Autor tematu
 

Podbijam temat.

Będzie to na tyle istotne, że nie chcę innych urządzeń narazić na przepięcia (min. NSPanel Pro)

Pozdrawiam

 
Dodane : 19/09/2023 9:02 pm
Udostępnij: