Forum Smart'ny Dom

Weather Station - S...
 

Weather Station - Stacja Pogodowa v2  

Strona 1 / 2
  RSS
lukas121
(@lukas121)
Brygadzista Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Stacja pogodowa z zainstalowanym oprogramowaniem AFE T6 służy do monitorowania :

  • pyły zawieszone: PM2.5 oraz PM10
  • lotne związki organiczne (VOC)
  • temperatura (st.C)
  • wilgotność (%)
  • ciśnienie atmosferyczne (hPa)
  • natężenie światła (lux)

Dokładny opis możliwości oprogramowania:

https://www.smartnydom.pl/stacja-pogody-esp8266-afe-firmware/

Do budowy stacji będziemy potrzebować czujników takich jak:

  • BME680 lub BME280 lub BMP180
  • BH1750
  • Honeywell HPMA115S0
  • moduł główny
  • moduł power lub bat

Moduł główny Stacja Pogodowa v2 może zostać wyposażony w układ esp 12F/ 07S. Do podłączenia czujników służą gniazda I2C goldpin raster 2.54 oraz ZH4-1,5 i złącze HPMA do podłączenia czujnika Honeywell. Stacja wyposażona jest też w konwerter usb to rs232 na układzie cp2102. Do komunikacji (programowania) wykorzystujemy złącze micro-usb, które też służy do zasilania. Na module znajdziemy też złącze adc. Aby stacja działała samodzielnie (bez modułów bat lub power), musimy zamontować zwory na złączu power_set.

Moduł power  służy do zasilania stacji z sieci 230V oraz został wyposażony w przekaźnik z stykami NO/NC o obciążalności 10A.

Moduł bat służy do zasilania stacji z akumlatora 18650 który możemy ładować z panelu solarnego lub złącza micro-usb.

Na module zamontowano układ do ładowania akumlatora i przetwornice step-up 5V do zasilania czujnika HPMA.

Panel Solar 5V

Czujniki montujemy na uchwycie wraz z antena do układu esp 07s a całość umieszczamy w tzw radiatorze.

 

Tak wygląda stacja z akumlatorem 3500mA oraz czujnikiem Honeywell HPMA115S0. Obudowę oraz wszystkie uchwyty wydrukowane na drukarce 3D z filamentu PET-G.

 

 

 

 

Cytuj
Dodane : 04/08/2019 3:27 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@lukas121 fajnie to wyszło , nie mam drukarki 3D , drukniesz mi taką obudowę ?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/08/2019 9:04 pm
lukas121
(@lukas121)
Brygadzista Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@isom pewnie że druknę, będzie dostępna w sprzedaży na części jak i cała zmontowana.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/08/2019 10:54 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Ok dzięki 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/08/2019 9:00 am
ziomek_kanzas
(@ziomek_kanzas)
Nowy

@lukas121

Gdzi można nabyć taką całą kompletną stację pogody?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/08/2019 2:25 pm
lukas121
(@lukas121)
Brygadzista Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@ziomek_kanzas muszę jeszcze poprawić parę rzeczy w obudowie i uchwytach. Dokładne info o kosztach na PW.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/08/2019 7:54 pm
adrian polubień
lukas121
(@lukas121)
Brygadzista Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Czujnik opadów:

Czujnik siły wiatru:

OdpowiedzCytuj
Dodane : 15/09/2019 4:47 pm
adrian i isom polubień
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Robiłeś na wzór z jakimś gotowcem ? Pytam o ewentualną kalibrację 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 15/09/2019 8:56 pm
lukas121
(@lukas121)
Brygadzista Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Wzorowane na sprawdzonych rozwiązaniach aby nie było problemu z kalibracją.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 15/09/2019 9:55 pm
Wenar
(@wenar)
Brygadzista Moderator Zasłużony dla Forum

czekam z niecierpliwością na czujnik siły wiatru i opadów.

a u mnie wygląda to tak jak w załącznikach.

 

www.Smarticz.pl
Wybieram AFE
Od 1.11.2019r testuje hassio na dockerze.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/09/2019 8:37 pm
Wenar
(@wenar)
Brygadzista Moderator Zasłużony dla Forum

na grupie fb pojawił się komentarze dotyczące stacji pogody.

"ale czy ten czujnik pyłu nie powinien mieć grzałki by nie zawyżać pomiarów przy dużej wilgotności?"

"czujniki te mierzą ilość cząstek przez ilość odbitych promieni od cząstek w powietrzu. Gdy jest duża wilgotność to kropelki pary wodnej odbijają światło lasera w czujniku i są traktowane jako zanieczyszczenie. Dlatego stosuje się grzałki by osuszyć powietrze, które dotrze do czujnika. Polecam projekt https://starter-kit.nettigo.pl/2018/12/nettigo-air-monitor-zbuduj-wlasny-czujnik-smogowy-wersja-0-2-1/?fbclid=IwAR0T_oXLQPmDjpWwWAqlwB2gYgDwsarHa954zmwlAFQ_RsIngYMZegP3gZY jest już wersja nowsza na stronie sklepu są gotowe koty do złożenia"

www.Smarticz.pl
Wybieram AFE
Od 1.11.2019r testuje hassio na dockerze.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 25/09/2019 10:25 am
lukas121
(@lukas121)
Brygadzista Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Ciekawy artykuł, chwali się że chcą dbać o czystość powietrza. Stacja przeznaczona aby wykonać najprostszym sposobem. Nie wiem jak oni przeprowadzali testy że aż taką wielką różnicę mieli w pomiarach przy grzałece, prawie 300ug. Możliwe że czujnik sds011 jest tak czuły. Porównywałem pomiary z stacja która jest oddalona  2km i przy wilgotności 80% moje wskazania nie były większe niż 15ug dla pm10 a dla pm2.5 nie przekraczały 10ug.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 25/09/2019 7:56 pm
adrian polubień
Wenar
(@wenar)
Brygadzista Moderator Zasłużony dla Forum

Mam problem gdyż stacja jest ok 10m od rutera oddzielane dwie ściany nośne. I zasięg jest albo bardzo słaby albo nie ma wcale. Stacja działa przez max 12h po czym należy ją zrestartować. 

Pytanie 1. Czy ustawienie obu anten pionowo pomoże w zwiększeniu zasięgu?

2. Jak wymusić łączenie się stacji nawet na słabym zasięgu?

www.Smarticz.pl
Wybieram AFE
Od 1.11.2019r testuje hassio na dockerze.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 28/09/2019 11:30 am
lukas121
(@lukas121)
Brygadzista Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Anteny zawsze powinny być w tej samej polaryzacji pionowej lub poziomej. Sprawdź na innym urządzeniu jaką masz tam siłę sygnału i możesz spróbować zmienić kanał. U mnie odległość podobna i też dwie ściany i sygnał bardzo dobry.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 28/09/2019 2:09 pm
Wenar
(@wenar)
Brygadzista Moderator Zasłużony dla Forum

@lukas121

Jaki kanał będzie dla tego ESP najlepszy?

www.Smarticz.pl
Wybieram AFE
Od 1.11.2019r testuje hassio na dockerze.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 28/09/2019 3:21 pm
lukas121
(@lukas121)
Brygadzista Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Musisz poszukać jaki jest najmniej zakłócany, są do tego apki na telefony.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 28/09/2019 8:27 pm
Wenar
(@wenar)
Brygadzista Moderator Zasłużony dla Forum

Mam jakiś dziwny problem z tym ESP. 

Nie loguje mi się do wifi nawet z odległości 4-5 metrów w linii prostej nie ma przeszkód.

www.Smarticz.pl
Wybieram AFE
Od 1.11.2019r testuje hassio na dockerze.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 28/09/2019 8:27 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@wenar

kabelek od anteny nie rozłączył się z ESP?

Nie odpowiadam na prośby o pomoc, sugestie przez wiadomości prywatne - pisz na Forum! Dzięki za zrozumienie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 28/09/2019 8:29 pm
Wenar
(@wenar)
Brygadzista Moderator Zasłużony dla Forum

Jak przeczytałem o antenie to poleciałem to sprawdzić. 

Wtyczka jest na swoim miejscu, nawet nie drgnęła przy próbie dociśnięcia.

Kabel antenowy też wygląda na cały i zdrowy.

www.Smarticz.pl
Wybieram AFE
Od 1.11.2019r testuje hassio na dockerze.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/09/2019 8:01 am
Wenar
(@wenar)
Brygadzista Moderator Zasłużony dla Forum

Najprawdopodobniej trafił mi się wadliwie ESP.

Stacja z wgranym ESPeasy i telefon obok siebie. Odległość to ok 5m bez przeszkód w postaci ściany. 

Zasięg podany przez ruter to

Telefon wskazuje -40,

stacja -70

a laptop leżący pół metra obok -42

Postawienie stacji za oknem w linii prostej do rutera przeszkodą tylko szyba wskazanie -84. Odległość 8m.

Zaznaczam że ESPeasy nie ma możliwości odczytu PM2.5 i PM10 dla tego czujnika. Wskazania widoczności bardzo nie realne sięgające 1000km wilgotność wskazywana ok 30% gdy czujnik xiaomi wskazuje ok 80%

@adrian czy wydałeś już aktualizacje T6?

www.Smarticz.pl
Wybieram AFE
Od 1.11.2019r testuje hassio na dockerze.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/09/2019 2:31 pm
Strona 1 / 2
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj