Waga wifi z powiado...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Waga wifi z powiadomieniem za max 50 zł

13 Wpisów
6 Użytkownicy
2 Reactions
5,587 Wyświetleń
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5319
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

[#1352]

Znalazłem kilka pomysłów na wykorzystanie taniej wagi elektronicznej w  automatyce domowej.

Chociaż np. ważenie misek z karmą dla zwierząt , lub łózka żeby wiedzieć czy ktoś śpi średnio mi się podoba , to już np. waga butli z gazem lub zasobnika z opałem jest już bardziej interesująca.

Żeby zacząć zabawę kupiłem chyba jedną z najtańszych wag elektronicznych , ale ze szkłem pokrytym warstwą blachy  https://allegro.pl/oferta/waga-lazienkowa-stal-nierdzewna-matowa-funkcyjna-8484101653

Ma to dla mnie znaczenie bo butla z gazem na szkle nawet hartowanym to jakoś mi nie pasuje.

Oprócz wagi potrzebny jest moduł HX711 można kupić albo na ali https://pl.aliexpress.com/item/32958628401.html

Albo trochę drożej na allegro https://allegro.pl/oferta/modul-nacisku-hx711-tensometr-8382107838

Moduł to wzmacniacz operacyjny oparty jest na układzie Avia Semiconductor HX711 z dokładnym 24-bitowym konwerterem analogowo-cyfrowym. Dzięki wbudowanemu stabilizatorowi napięcia moduł oferuje dużą swobodę zasilania. Może być zasilony zarówno 5V jak i 3.3V

Ostatnie co potrzebujemy to ESP 8266 , ja wybrałem wemos D1 mini .

Oryginalną elektronikę wagi demontujemy , zostać mają tylko czujniki tensometryczne . Czujniki ze wzmacniaczem łączymy według  schematu poniżej.

waga 2

Do wemosa wgrałem najnowszą tasmotę , być może kiedyś zmienię na AFE , ale nie chcę popędzać @adrian , chłopak i tak ma co robić .

Po wgraniu i wstępnej konfiguracji dodajemy obsługę czujnika i musimy przeprowadzi ć kalibrację , bez tego wskazania będą zawsze 0kg.

Do kalibracji warto użyć czegoś o znanej wadze u mnie sprawdził się 1 kg ciężarek do ćwiczeń.

Proces kalibracji wykonujemy z konsoli tasmoty , według tabeli komend .

waga 4

Jak kalibracja przejdzie bez błędów to waga powinna zacząć działać , jeżeli będą problemy z kalibracją możliwe że odwrotnie są podłączone czerwone przewody do A+ i A- .

Po poprawnej kalibracji i ustawieniu rozdzielczości , komenda   WeightRes 0..3 maksymalnie do trzech cyfr po przecinku, mamy działającą wagę.

waga

Ja dodałem sobie jeszcze do wemosa czerwoną LED na wolnym GPIO i ustawiłem załączenie jako rezerwę .

Wskazania wagi i przełącznik rezerwy dodałem do domoticza i w akcjach On/Off przełącznika wykonują się skrypty  z powiadomieniem na telefon . Jak ktoś nie chce rezerwy to można ustawić powiadomienia  w samym czujniku wagi , lub za pomocą prostych skryptów.

W domoticz wygląda to tak

waga 1

Żeby wysłać wskazania z tasmoty do czujnika w domoticz trzeba użyć reguły , ponieważ nie ma możliwości ustawienia w konfiguracji IDX dla wagi

Reguła która działa dla mnie to

on tele-HX711#Weight do publish domoticz/in {"idx":xxx,"nvalue":0,"svalue":"%value%"} endon

Ktoś może zapytać po co mi to ? Do tej pory zawsze miałem  drugą pełną butlę z gazem w garażu na podmianę , teraz mogę mieć ją pustą a jak dostanę powiadomienie to jechać napełnić .

Z pustą butlą w garażu  jakoś bezpieczniej .

Dodane : 13/12/2019 9:06 pm
Leszek i wojtek_gtx zareagowali
(@leszek)
Wpisów: 7
Bywalec
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Świetna sprawa! dokładnie tego potrzebuje u siebie w garażu, dzięki za opis! 
Mogę pomęczyć jeśli sobie z czymś nie poradzę?
Pozdrawiam

Dodane : 11/04/2021 2:50 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Spoko nie widzę problemu żeby pomóc 

Dodane : 11/04/2021 3:31 pm
(@tomekk87)
Wpisów: 2
Świeżak
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Dodane przez: @isom

Znalazłem kilka pomysłów na wykorzystanie taniej wagi elektronicznej w  automatyce domowej.

Chociaż np. ważenie misek z karmą dla zwierząt , lub łózka żeby wiedzieć czy ktoś śpi średnio mi się podoba , to już np. waga butli z gazem lub zasobnika z opałem jest już bardziej interesująca.

Żeby zacząć zabawę kupiłem chyba jedną z najtańszych wag elektronicznych , ale ze szkłem pokrytym warstwą blachy  https://allegro.pl/oferta/waga-lazienkowa-stal-nierdzewna-matowa-funkcyjna-8484101653

Ma to dla mnie znaczenie bo butla z gazem na szkle nawet hartowanym to jakoś mi nie pasuje.

Oprócz wagi potrzebny jest moduł HX711 można kupić albo na ali https://pl.aliexpress.com/item/32958628401.html

Albo trochę drożej na allegro https://allegro.pl/oferta/modul-nacisku-hx711-tensometr-8382107838

Moduł to wzmacniacz operacyjny oparty jest na układzie Avia Semiconductor HX711 z dokładnym 24-bitowym konwerterem analogowo-cyfrowym. Dzięki wbudowanemu stabilizatorowi napięcia moduł oferuje dużą swobodę zasilania. Może być zasilony zarówno 5V jak i 3.3V

Ostatnie co potrzebujemy to ESP 8266 , ja wybrałem wemos D1 mini .

Oryginalną elektronikę wagi demontujemy , zostać mają tylko czujniki tensometryczne . Czujniki ze wzmacniaczem łączymy według  schematu poniżej.

waga 2

Do wemosa wgrałem najnowszą tasmotę , być może kiedyś zmienię na AFE , ale nie chcę popędzać @adrian , chłopak i tak ma co robić .

Po wgraniu i wstępnej konfiguracji dodajemy obsługę czujnika i musimy przeprowadzi ć kalibrację , bez tego wskazania będą zawsze 0kg.

Do kalibracji warto użyć czegoś o znanej wadze u mnie sprawdził się 1 kg ciężarek do ćwiczeń.

Proces kalibracji wykonujemy z konsoli tasmoty , według tabeli komend .

waga 4

Jak kalibracja przejdzie bez błędów to waga powinna zacząć działać , jeżeli będą problemy z kalibracją możliwe że odwrotnie są podłączone czerwone przewody do A+ i A- .

Po poprawnej kalibracji i ustawieniu rozdzielczości , komenda   WeightRes 0..3 maksymalnie do trzech cyfr po przecinku, mamy działającą wagę.

waga

Ja dodałem sobie jeszcze do wemosa czerwoną LED na wolnym GPIO i ustawiłem załączenie jako rezerwę .

Wskazania wagi i przełącznik rezerwy dodałem do domoticza i w akcjach On/Off przełącznika wykonują się skrypty  z powiadomieniem na telefon . Jak ktoś nie chce rezerwy to można ustawić powiadomienia  w samym czujniku wagi , lub za pomocą prostych skryptów.

W domoticz wygląda to tak

waga 1

Żeby wysłać wskazania z tasmoty do czujnika w domoticz trzeba użyć reguły , ponieważ nie ma możliwości ustawienia w konfiguracji IDX dla wagi

Reguła która działa dla mnie to

on tele-HX711#Weight do publish domoticz/in {"idx":xxx,"nvalue":0,"svalue":"%value%"} endon

Ktoś może zapytać po co mi to ? Do tej pory zawsze miałem  drugą pełną butlę z gazem w garażu na podmianę , teraz mogę mieć ją pustą a jak dostanę powiadomienie to jechać napełnić .

Z pustą butlą w garażu  jakoś bezpieczniej .

Super projekt uruchomiłem i wszystko ładnie działa tylko jest jeden problem z zastosowaniem go do ważenia butli z gazem. W przypadku zaniku napięcia i po ponownym zasileniu waga się taruje, gdy jest na niej butla z pewną ilością gazu to po wytarowaniu z butlą waga wskazuje 0. Muszę zdjąć butlę wytarować wagę i położyć ją ponownie aby wskazywała poprawnie. Jest może na to jakiś sposób? Proszę info.

Jestem tu nowy i dopiero zaczynam z tasmotą.

Pozdrawiam
Tomek

Dodane : 06/01/2022 5:38 pm
isom
 isom
(@isom)
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

@tomekk87 nie znalazłem innego sposobu jak wymontowane ogniwo ze starej baterii od laptopa i moduł ładowania, takie podtrzymanie zasilania , a ponieważ cały serwer u mnie również ma podtrzymanie na przetwornicy z aku , to problemu nie ma .

Dodane : 07/01/2022 7:50 am
(@tomekk87)
Świeżak
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Dodane przez: @isom

@tomekk87 nie znalazłem innego sposobu jak wymontowane ogniwo ze starej baterii od laptopa i moduł ładowania, takie podtrzymanie zasilania , a ponieważ cały serwer u mnie również ma podtrzymanie na przetwornicy z aku , to problemu nie ma .

Dzięki za odpowiedz. Mam pewien pomysł jak to ogarnąć jeszcze w inny sposób. Jak przetestuje i będzie działać to opiszę co wymyśliłem.

Pozdrawiam

Tomek

Dodane : 07/01/2022 9:02 am
(@robertrobert)
Świeżak
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Wszystko OK tylko stanełem na sparowaniu domoticz z Tasmotą i nic nie mogę zrobić a w sieci tysiąc filmów które sprawdzam po kolei. Więc jeśli ktoś może uzupełnić post o dodatkowe informacje jak sparować mqtt i domoticz oraz przypisać wage do domoticza trochę dokładniej był bym wdzięczny.

Dodane : 11/10/2022 4:27 pm
pawell32
(@pawell32)
Wpisów: 1476
Guru Moderator
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

@robertrobert którą wersje Tasmoty wgrałeś?

Dodane : 12/10/2022 7:37 am
(@autotad)
Wpisów: 3
Świeżak
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

@pawell32 mam ten sam problem wersja Tasmoty Tasmota 12.5.0 by Theo Arends

Dodane : 18/04/2023 10:14 am
isom
 isom
(@isom)
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Przy najnowszej wersji Tasmoty zostaje zwykłe MQTT i reguła do przesłania wartości do czujnika w Domoticz 

Rule1 on tele-HX711#Weight do publish domoticz/in {"idx":IDX,"nvalue":0,"svalue":"%value%"} endon

Przy wersjach niższych 12.0.0 jest opcja MQTT Autodiscovery , czyli włączenie so19 1 

Dodane : 18/04/2023 1:20 pm
(@autotad)
Świeżak
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

@isom już to próbowałem nawet wgrałem nową wersje

Zrzut ekranu 2023 04 18 145426

temperaturę i wilgotność odczytuje bez problemu ale wagi nie chce w domoticzu ma idx 2. W espeasy jest ok ale kalibracja masakra

Dodane : 18/04/2023 3:01 pm
isom
 isom
(@isom)
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

@autotad nie ma opcji żeby nie działała reguła, pod warunkiem, że mqtt w tasmota jest ustawiony prawidłowy adres brokera i dane do logowania , w domoticz jest dodany Mqtt Gateway z identycznymi ustawieniami i oczywiście broker działa.

w konsoli wklejasz regułę zmienając IDX na 2 i aktywujesz tą regułę, czyli rule1 1

Dodane : 18/04/2023 5:45 pm
(@autotad)
Świeżak
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

@isom Ok problem rozwiązany żle wpisywałem reguły te działają

Rule "
Rule on tele-HX711#Weight do publish domoticz/in {"idx":2,"nvalue":0,"svalue":"%value%"} endon
Rule 1

wersja tasmoty 12.5.0.1(mega)

Serdeczne dzięki 

Dodane : 18/04/2023 6:32 pm
Udostępnij: