Kontaktron w Tasmoc...
 
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Rozwiązany] Kontaktron w Tasmocie

adrianbc
(@adrianbc)
Młodzik

Witam . Robię obecnie pewien projekt oparty na Tasmocie i mam pewien problem . Potrzebuję podpiąć jeden kontaktron . Na ten cel utworzyłem w Tasmocie przycisk i do niego wirtualny przekaznik który pokazywał będzie stan kontaktronu . Obecnie działa to tak , że gdy nacisnę przycisk , to przekaznik pokazuje stan wysoki , jak ponownie nacisnę to na przekazniku jest stan niski . A powinno być tak że do kiedy przycisk jest naciśnięty to przekaznik jest w stanie wysokim , a gdy zwolnię przycisk to dopiero przekaznik powinien zmienić stan . Czy da się to zrobić z konsoli , czy trzeba tworzyć automatyzację ?

Bez tytułu 2
Bez tytułu 2

 

Autor tematu Dodane : 18/10/2021 10:55 am
MiG41
(@marcingajda)
Brygadzista

Generalnie switchmode 1 7  ,ale tutaj u Ciebie  switchmode 3 7

https://www.youtube.com/watch?v=kiXAGkyqFeU

 

Dodane : 18/10/2021 11:22 am
pawell32
(@pawell32)
Ekspert

switchmode 1

https://tasmota.github.io/docs/Buttons-and-Switches/

Dodane : 18/10/2021 11:47 am
MiG41
(@marcingajda)
Brygadzista

Chyba faktycznie 1 , a ja filmiku nie zrozumiałem 🙂

Dodane : 18/10/2021 11:56 am
adrianbc
(@adrianbc)
Młodzik

Niestety coś jest nie tak . Gdy tylko na sekundę podaję masę na GPIO 4 to przekaznik 3 zmienia swój stan za każdym dodknięciem masy . Natomiast gdy podam masę na dłużej na GPIO4 to układ się zawiesza i muszę wyłączyć z prądu .

Autor tematu Dodane : 18/10/2021 7:26 pm
MiG41
(@marcingajda)
Brygadzista

Bo musisz mu ustalić stan , rezystor 10k albo do GND albo do 3,3V ....

Dodane : 18/10/2021 7:31 pm
adrianbc
(@adrianbc)
Młodzik

Walczyłem wczoraj do pózna w nocy , lecz nic nie wychodziło . Nie pomagało switchmode 1 , Układ cały czas pracował nie tak jak powinien . Aż w końcu podczas niezliczonych konfiguracji trafiłem . Po prostu GPIO przycisku który przełącza wirtualny przekaznik sygnalizujący pracę kontaktronu  było zle ustawione . Miałem je ustawione jako "Przycisk" a powinno być ustawione jako "Przełącznik" . Po takim ustawieniu wszystko zaczęło działać idealnie i nie były potrzebne żadne komendy w konsoli ustawiające stan przycisku . Natomiast bardzo przydatne okazało się wstawienie rezystora które poradził MIG41 . Teraz układ się nie wiesza i chodzi bardzo stabilnie . Dziękuję wszystkim którzy zabrali tu głos za okazaną pomoc . Szkoda że wielcy tego forum milczą . 

Autor tematu Dodane : 19/10/2021 10:20 am
maras
(@maras)
Brygadzista Donator 2K19

Nie lepiej nie łączyć kontraktonu z przekaźnikiem tylko zrobić sobie regułę? Nie marnujesz wtedy GPIO

on Switch3#state do

Publish stat/garaz/POWER3 %value%

endon

 

Dodane : 19/10/2021 5:20 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@adrianbc a kto to są wielcy tego forum ?? 😀 

Dodane : 19/10/2021 7:06 pm
adrianbc
(@adrianbc)
Młodzik

I ty wiesz i ja wiem pomimo że jestem tu dopiero chwilkę na tym forum . A jak nie wiesz to spojrzyj na ilość postów . A swoją drogą na temat mojego problemu nie powiedziałeś nic , choć  dla ciebie była to zapewne pesteczka , a odpowiedziałeś dopiero na stwierdzenie "a kto to są wielcy tego forum ??" Pozdrawiam .

Autor tematu Dodane : 21/10/2021 11:16 am
pawell32
(@pawell32)
Ekspert

@adrianbc nie przesadzaj, dostałeś odpowiedź? Czy to ważne kto odpowiada? Nie każdy jest tu obecny 24h.

Dodane : 21/10/2021 11:27 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@adrianbc czytam większośc postów i stwierdzenie mnie zaintrygowało.

Pewnie nie uwierzysz, że tasmotę miałem zainstalowaną raz - przez parę godzin, nie wspomnę o innych EasyEsp czy coś takiego - kocham AFE  (ciekawe czemu 🤣 ) więc może być, że Twój staż i expertyza z Tasmotą jest większa niż np. moja i może wileu innych z tego forum, którzy cicho siedzą. 

Przykro mi, że forum nie spełnia Twoich oczekiwań, bo nie wszyscy natychmiast reagują na Twoje pytania  

pzdr.a

Dodane : 21/10/2021 7:55 pm
Udostępnij: