Domoticz ma opóźnie...
 
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Domoticz ma opóźnienia w reakcji - lagi  

  RSS
bartolomeo
(@bartolomeo)
Majster

Cześć,

Od ponad tygodnia obserwuje problemy z opóźnieniami w Domoticz. Przekaźniki reagują czasem po 5ciu a czasem po 15tu sekjndach... Do tej pory reakcja była prawie natychmiastowa. Pytanie co i gdzie sprawdzić w pierwszej kolejności?

Nie chcę sugerować odpowiedzi ale jeśli miałby to być hardware, to klej pod radiatorem słabo trzyma i sie radiator odkleja i malina nieco bardziej grzeje, ale ten radiator jest w końcu opcjonalny (?). Może jakaś usługa zamula ale nie wiem jak to sprawdzić? Z góry dziękuję za naprowadzenie.

Cytuj
Dodane : 29/09/2020 9:53 pm
wojtek_gtx
(@wojtek_gtx)
Ekspert Donator 2K20 Zarejestrowany, Donator 2019

Zaloguj sie po ssh na malinę, zainstaluj jeżeli nie ma pakiet Htop odpal go wpisując w konsoli htop i sprawdź co ci obciąża malinę

OdpowiedzCytuj
Dodane : 29/09/2020 11:09 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Brygadzista

Ja tam bym jeszcze sprawdził kartę sd. Często one się psują.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/09/2020 7:37 am
bartolomeo
(@bartolomeo)
Majster

Hej,

odpaliłem htop. Nie widzę nic niepokojącego - obciążenie 7-15% CPU, ale nawet przez SSH mi wolno odpowiada i się zacina.

Karta SD to może być dobry trop bo zmieniałem ją akurat kilka tygodni temu. Coś czuję, że będzie okazja przećwiczyć robienie obrazu karty.

Taśmę termoprzewodzącą pod radiatorem spróbuję nabyć i wymienię tak czy siak.

Jeśli zmiana karty pomoże, to dam znać. Jeśli nie, to coś jeszcze ewentualnie przychodzi Wam na myśl?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/09/2020 8:49 am
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

Jak muli przez ssh to raczej na 99% karta , może pomyśleć o małym ssd ?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/09/2020 11:24 am
steel_rat
(@steel_rat)
Brygadzista

Jeszcze może być, że masz już zapełniona kartę sd np. przez logi. Wtedy też dziwne rzeczy dzieją.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/09/2020 12:14 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Majster

Wymieniłem kartę i działa znowu dobrze... Dzięki! Zgrywanie obrazu ze starej trwało 30 minut, a wgrywanie na nową 8 minut. Te proporcje powinny być odwrotne, więc ewidentnie coś z nią nie tak jest.

Przeszło mi przez myśl by coś podziałać w kierunku SSD, ale zupełnie nie wiem jakie, gdzie i co. Przydał by się tutorial i namiary na sensowny dysk. 🙂

A co do logów i zapisywanych danych to można to jakoś optymalizować, ustawiać czas przechowywania, cyklicznie usuwać czy cokolwiek?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/10/2020 9:34 pm
Udostępnij: