Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AFE Firmware T7 [Rozwiązany] T7

pawell32
(@pawell32)
Kierownik

jak podłączyć AFE T7 do HA?

 

Cytuj
Autor tematu Dodane : 14/05/2022 9:25 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony
  • Zainstaluj wersję dedykowaną dla HA
  • W AFE
    • skonfiguruj MQTT Broker
    • wpisz dowolne tematy MQTT do np przekaźników, RGBLED - co tam masz podłączone
    • sprawdź, czy masz minimalnie tak ustawioną integracje z HA
image
    • Zapisz wszystko i wyjdź z konfiguracji
  • AFE powinno dodać i skonfigurować urządzenie automatycznie w HA - tak, jak na screenshot'ach tutaj
  • Jeśli dodane elementy w HA nie będą aktywne to wyłącz/włącz urządzenie z AFE, aby mogły przyjść do HA informacje, że urządzenie podłączyło się (może wystąpić jeśli w AFE jest skonfigurowane LWT)

Pzdr.a

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/05/2022 10:08 pm
pawell32
(@pawell32)
Kierownik

@adrian wgrywałem wersje 1 i 4 MB, pl i en - nie wykrywa. Nasłuch tematu działa, pewnie coś robię nie tak. 

ledy można podłączać tylko na GPIO13?

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 17/05/2022 8:36 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@pawell32 nie wykrywa RGB LED ?  Czy, jakieś inne wykrywa, bo nie jestem pewien co masz na myśli.

GPIO: niestety na sztywno. Pierwszy (pasek) LED 13 gpio a drugi na 14-stym

Testowałem LEDy WS2812B - tylko takie mam/miałem. Z dokumentacji inne z rodzin WS281x są kompatybilne, ale nigdy nic nie wiadomo na 100%, dopóki nie przetestuje się.

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 17/05/2022 10:29 pm
pawell32
(@pawell32)
Kierownik

@adrian nic nie wykrywa i to mnie martwi. Pasek jest ok, na innym działa.

co ciekawe podłączam do gpio i nic się nie zapala, z innym wkładem zapala się choć jedna przy uruchomieniu.

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 18/05/2022 8:56 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@pawell32 zróbmy krok do tyłu bo na prawdę "nic" mi jeszcze nic nie mówi 🙂 gdzie identyfikowac problem

  • AFE zainstalowało się?
  • WiFi skonfigurowane, łączy się?
  • wychodzisz z konfiguracji AFE?
  • Konfiguracja w HA zrobiła się automatycznie?
  • Pasek jaki?
  • Odpowiednio mocne zasilanie zewnętrzne paska?

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/05/2022 9:54 am
pawell32
(@pawell32)
Kierownik

@adrian staram się nie pisać o błahych tematach, oprogramowanie wgrane i mam pełną kontrolę, pasek dodany, wszystko pozaznaczane. Na innym sofcie działa poprawnie.

W HA nie pojawia się konfiguracja, sądziłem że źle wgrałem lub czegoś nie rozumiem. Może wgrywam nie tym programem, korzystam z espeasy flasher. Wieczorem będę miał trochę czasu to usiądę do tego.

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 18/05/2022 10:29 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

oki, dzięki

  • raczej nie da się źle wgrać. Jeśli uruchamia się to wgrał się, a jeśli nie uruchamia się to wtedy szukamy problem z wgrywaniem + sprzętem

proszę

  • sprawcz czy wgrales wersje pod HA i masz to okno jak w moim drugim post u góry
  • czy jest temat MQTT w konfiguracji paska LED
  • czy MQTT Broker w AFE dobrze skonfigurowany - konfig jest wysyłany przez MQTT do HA, a jeśli nie idzie to to coś z konfiguracją MQTT w AFE?

Czy w HA w konfiguracji MQTT Brokera to coś jest zaznaczone

image

Nie wiem co to za inny soft o którym napisałeś i nie wiem jakie kolorowe LEDy on obsługuje, żeby porównać z LED'ami które obsługuje AFE

pzdr.a

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/05/2022 1:34 pm
pawell32
(@pawell32)
Kierownik

@adrian mam tu wolną malinę, sprawdzę.

ledy ws2812 + wemos d1 mini. 

Z wgraną Tasmotą działa

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 18/05/2022 1:47 pm
pawell32
(@pawell32)
Kierownik

ok, działa. Nie wiem co robiłem źle.

🍺

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 18/05/2022 3:41 pm
adrian polubień
Udostępnij: