Asystent AI
Listwa zasilająca Z...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Listwa zasilająca ZEOOTA 3xAC 4xUSB 2500W 10A - ESP8285

2 Wpisów
2 Użytkownicy
1 Reactions
3,063 Wyświetleń
kpisiek
(@kpisiek)
Wpisów: 73
Kontrybutor
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

[#861]

W związku, że zakupiłem na promocji Aliex ciekawą listwę i wkręciłem w to dziesiątki Polaków za pośrednictwem serwisu pepper. Pragnę wam przedstawić listwę zasilającą  opartą na układzie wi-fi Tuya TYWE2S (ESP8285 chip)

Posiada:
- WI-FI 2,4GHz
- 4 gniazda USB (jak producent deklaruje fast charge z maksymalnym obciążeniem 2,4A - dla 1 lub współdzielone dla 4 urządzeń)
- 3 niezależnie załączane gniazda z przycisku (oraz z oficjalnego oprogramowania)
- 1,8m przewód 3-żyłowy
- wykonany z trudnopalnego materiału ABS
- obsługiwany w oryginale przez aplikację SmartLife, Google Home, Alexa oraz iOS od 8.0
- ile w tym prawdy co do standardu oceńcie sami - VDE / TuV-MARK / TuV-GS CE

Naturalnie, że w oryginale ta listwa nie interesowała mnie postanowiłem wgrać oprogramowanie ESPEasy(ESP_Easy_mega-20190315_normal_ESP8285_1M) do współpracy z Domoticz'em. Podstawowa konfiguracja wi-fi, zakładki rules , hardware podobna jak w artykule YuntongSmart.

Konfiguracja Devices:

Następnie w Rules podajemy następujący skrypt:

On System#Boot do 
gpio,3,0
timerSet,1,3
endon
##On Rules#Timer=1 do # dla Domoticz stan po zaniku napięcia - wyłączona
##SendToHTTP IP,8080,/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=XX&switchcmd=Off - XX liczba własna IDX
##SendToHTTP IP,8080,/json.htm?type=command&param=switchlight&idx=XX&switchcmd=Off - XX liczba własna IDX
##endon on Button1#state do if [Relay1#state]=0 or [Relay2#state]=0 or [Relay3#state]=0 gpio,5,1 gpio,4,1 gpio,13,1 else gpio,5,0 gpio,4,0 gpio,13,0 endif endon on Relay1#state do if [Relay1#state]=0 gpio,1,1 else gpio,1,0 endif endon on Relay2#state do if [Relay3#state]=0 gpio,1,1 else gpio,1,0 endif endon on Relay3#state do if [Relay3#state]=0 gpio,1,1 else gpio,1,0 endif endon

Niestety LEDY z oprogramowania ESP Easy są nie do ruszenia. Albowiem są zablokowane możliwości ich przypisania (np w hardware pod WI-FI). W skrypcie po załączeniu listwy załączam GPIO-3 które odpowiada za WI-FI (ale nie będzie mrugać - parametr ,1 włącza ją na stałe), natomiast GPIO-1 (czerwona) to jedyna z LED, przypisana do pracy przekaźników. Z skryptu jak widać, będzie się załączać i wyłączać - niezależnie od stanu. Jednakże, dzięki temu będziemy mieli świadomość, że przekaźnik lub przekaźniki zmieniają swój stan. 

Oczywiście można GPIO-3 niebieską diodę przypisać do przekaźnika, ja go wykorzystuje jako wskaźnik obecności napięcia na układzie. 

Lutujemy jak na zdjęciu:

GPIO-0  znajdujemy z drugiej strony układu

GPIO-0 naturalnie zwieramy do GND przed wykonaniem FLASH (programowania)

Pozostałe zdjęcia:

Jeżeli zdarzy się komuś, że listwa zapętli się "załącza/wyłącza", to oznacza, że Kontroler-domoticz w urządzeniu powinien zostać skonfigurowany tak aby quene nie była wiekszą liczbą niż 1, a czas z 100ms zwiększyć do 1000 (1s).

Dodane : 27/03/2019 7:56 pm
adrian zareagował
adrian
(@adrian)
Wpisów: 4083
Szefu Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
Translate
English
Spanish
French
German
Italian