Problem z dostępem ...
 
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Domoticz Problem z dostępem do domoticza po aktualizacji 2023.1

15 Wpisów
5 Użytkownicy
4 Likes
537 Wyświetleń
(@zbyszek82)
Wpisów: 2
Nowy
Autor tematu
 

Witam,

nieumyślnie z poziomu telefonu zaktualizowałem domoticza do najnowszej wersji (zawsze to robiłem z konsoli). Po aktualizacji gdy chcę wejść z poziomu przeglądarki do domoticza wyświetla mi się okno do logowania, hasła nie ustawiałem, domyślny użytkownik i hasło nie działa. Przywracałem już kopię bazy danych z poziomu konsoli niestety dalej bez rezultatu, nadal się wyświetla okno do logowania. Może ktoś się już spotkał z takim problemem?

 
Dodane : 16/02/2023 6:00 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 4617
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@zbyszek82 z tego co widzę to wprowadzono bardzo dużo zmian zwiazanych z zabezpieczeniami i użytkownikami, sprawdzałeś tą opcję 

https://www.domoticz.com/wiki/Lost_Username_Password

Po tej operacji wyczyść dane przeglądania przeglądarki, albo spróbuj użyć trybu incognito 

 
Dodane : 16/02/2023 6:48 pm
(@zbyszek82)
Wpisów: 2
Nowy
Autor tematu
 

Dziękuję za pomoc @isom, skorzystałem właśnie z uruchomienia domoticza w podanej poniżej opcji. 

./domoticz -nowwwpwd

Udało mi się wejść w ustawienia, co ciekawe pomimo podmiany bazy z poziomu konsoli nie widział urządzeń, musiałem przywracać bazę z poziomu przeglądarki. Przyczyną wyskakującego okna do logowania było wyczyszczenie ustawień w Trusted Networks (no username/password), na nowo musiałem wprowadzić adresy ip z lokalnej sieci.

 
Dodane : 17/02/2023 6:47 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 4617
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@zbyszek82 ważne że coś ruszyło 🙂

 
Dodane : 17/02/2023 6:53 pm
(@mw_wierzba)
Wpisów: 4
Nowy
 

Dołączę się do pytania. Zaktualizowałem Domoticza do wersji 2023. po uruchomieniu nie mam odczytu z PZEM 004 mam tylko to w domoticzu. Przed aktualizacją wszystko działało. PZEM mam podłączone przez ESP i odczyt z ESP działa. Nie zrobiłem kopii folderu z domoticzem wgranie kopi bazy danych nic nie daje. 

 
Dodane : 18/02/2023 6:56 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 4617
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

mqtt czy http ? Co jest wgrane do ESP ? Zaufane sieci w domoticz ustawione ? 

 
Dodane : 18/02/2023 7:08 pm
(@mw_wierzba)
Wpisów: 4
Nowy
 

Nie ustawiłem zaufanych sieci.Dodałem adres IP ESP i działa. Czy muszę dodać każde ESP osobno czy można to jakoś w puli podać ?

 
Dodane : 18/02/2023 7:50 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 4617
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

Nie odpowiadasz na pytania ale domyślam się że komuniakcja jest po http i wgrane espeasy , nowy domoticz wymaga usera i hasła do połączeń po http, więc albo ustawisz możliwość logowania bez hasła dla całej swojej sieci , albo będziesz musiał każdy moduł dodawać, co jest bez sensu.

Przetłumacz sobie tą stronę https://www.domoticz.com/wiki/Security

i ustaw w sieciach zaufanych dane twojej sieci ( zakres adresacji w routerze ) 

 
Dodane : 18/02/2023 8:04 pm
(@mw_wierzba)
Wpisów: 4
Nowy
 

Tak ESP ma wgrane espeasy łączy się po http. Czyli w ESP Controllers w polu Controller User i C. Pass. ustawiam usera np. esp i hasło. W esp mam tworzyć usera z tym hasłem co ESP trochę jestem w tym zielony 🙂  

 
Dodane : 18/02/2023 9:07 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 4617
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@mw_wierzba kurde niedość, że piszesz nie w temacie, bo dostęp do domoticza masz, to jeszcze masz problem z czytaniem ? 

Napisałem wejdz na stronę z linku i przetłumacz sobie, ale proszę masz 

1

 Więc nic nie trzeba ustawiać w ESPEasy, tylko w Domoticz w sieciach zaufanych wpisać np 192.168.0.* 

Taki zapis pozwoli wszystkim modułom z adresami 192.168.0. 1 - do 254 wysyłać dane z czujników bez hasła i loginu 

 
Dodane : 18/02/2023 9:42 pm
Maciek90 reacted
Daro1003
(@daro1003)
Wpisów: 684
Dyrektor Patron Strony Donator 2K19, Donator 2K20, Donator 2K21
 

Aż strach aktualizować, co nowa aktualizacja problemy ledwo co się nie dawno uporałem z roletami to znów nowa wersja z innymi problemami - zero przyszłości ten domoticz.

A co w przypadku gdyby darować sobie aktualizowanie ? Coś przestanie działać po jakimś czasie ?

 
Dodane : 19/02/2023 11:12 pm
adrian
(@adrian)
Wpisów: 3776
Szefu Zasłużony dla Forum, Patron Strony
 

@daro1003 aaałłłłć - no to rozumiem, dlaczego guru @isom przesiada się z Dom ->na HA 🤣

 
Dodane : 20/02/2023 11:27 am
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 4617
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@daro1003 zapraszam do przesiadki z Domoticz na HA , będziesz miał aktualizacje raz na tydzień, albo czasami częściej, ciekawe co wtedy napiszesz i jaka jest przyszłość dla HA. 🙂 Masz jedną , czy dwie aktualizacje w roku i narzekasz, ja bym nie rezygnował z Domoticz gdyby aktualizacje były przynajmniej raz w miesiącu a nie tak rzadko jak teraz. 

Aktualizacje to rozwój , jak go nie chcesz i nie będziesz już nic dokładał do swojego systemu, to możesz zostać na tym co masz i przypuszczam, że długo wszystko będzie normalnie działać.

 
Dodane : 20/02/2023 12:36 pm
adrian and Mariusz reacted
Daro1003
(@daro1003)
Wpisów: 684
Dyrektor Patron Strony Donator 2K19, Donator 2K20, Donator 2K21
 

@isom chodzi o to ze po aktualizacjach coś nie działa zawsze. 
Raczej przesiadki nie będę robił to dla mnie znów szukanie pomocy i nauka w całkiem nowym środowisku. Wiec raczej będę walczył z Domoticzem. 
Po ostatnich problemach nauczyłem się stawiać system na innym SSD przywrócić kopie i doprowadzić domoticza do działania wiec teraz robię taki dysk zastępczy i na nim aktualizacja coś nie idzie to przecinka SSD na działający. 

 
Dodane : 20/02/2023 1:43 pm
Daro1003
(@daro1003)
Wpisów: 684
Dyrektor Patron Strony Donator 2K19, Donator 2K20, Donator 2K21
 

No i poszło wygląda że wszystko działa.

Polecam troszkę poczytać na:

https://domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=39924&sid=2cd537e335af7f4695391583f2726398

Wcześniej na starej wersji ustawiłem sobie sieci zaufane co dało mi to że po aktualizacji bez problemu dostałem się do domoticza mimo że login i hasło zmienione.

Dalej zmiana loginu i hasła to tylko szybka formalność.

No i ustawienie jeszcze:

vvv2023

 Bo coś z apki zdalnie nie chciało bez tego działać.

I mam:

vv2023

 Chociaż raz bez tygodni walki.

 
Dodane : 21/02/2023 10:11 pm
isom reacted
Udostępnij: