Notifications
Clear all

skrypt w dzvents  

  RSS
Piotr
(@listek)
Początkujący Donator 2019

cześć czy znalazłby się ktoś kogo mógł bym prosić o napisanie  skryptu w dzvents bądź w lua na podstawie blockly ale aby dodać jeszcze zadany kolor rgb

jeśli nie to może jakieś podpowiedzi albo pomoc jak to zrobić ....blockly nie daje rady bo czasem diody sie nie zaświeca dopiero jak wybiorę kolor ręcznie to zaświeci

z góry dzięki za wszelka pomoc pozdrawiam

Cytuj
Dodane : 10/11/2019 9:51 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@listek na dzień dobry chcę zaznaczyć że nie mam nic z RGB więc kolorów nie dodam, bo nie mam nawet jak sprawdzić , po drugie to chce zaznaczyć że korzystanie z gotowych skryptów niczego nikogo nie nauczy , więc zachęcam do studiowania wiki

https://www.domoticz.com/wiki/DzVents:_next_generation_LUA_scripting

i obejrzenia https://www.youtube.com/watch?v=Y5JB8Vgz4fI

po trzecie to robię wyjątek i  poniżej masz skrypt z opisami , przetestuj i napisz czy działa, bo ja nie mam niczego na czym mogę to przetestować, jedynie na wirtualnych przełącznikach sprawdzałem.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/11/2019 10:48 am
Piotr
(@listek)
Początkujący Donator 2019

dzięki za pomoc ...powiem tak,  myślałem ze jak zobaczę dany skrypt pomoże mi to szybciej rozgrysc pisanie lecz masz racje muszę jeszcze się dożo nauczyć ....bardzo fajny filmik poleciłeś i od tego faktycznie zacznę ...jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/11/2019 11:01 pm
Piotr
(@listek)
Początkujący Donator 2019

niestety nie udało mi się skorzystać ze skryptu ale poradziłem sobie inaczej

utworzyłem dodatkowy włącznik z poleceniem http i udalo mi sie znaleźć informacje odnośnie mojego bleboxa

wystarczyło ze w akcji włącz dam http://192.168.0.192/s/5f7f7f

a w akcji wyłącz http://192.168.0.192/s/00000000

natomiast jak chce sobie zmienić kolor to tym drugim włącznikiem typu dimmer rgb

narazie dzvents jest poza moim zasiegiem ael bede probowal

pozdrawiam

OdpowiedzCytuj
Dodane : 05/04/2020 9:17 pm
on6222
(@on6222)
Stażysta

witam

chce zrobic skrypt do uruchamiania radia w kuchni ale aby to bylo tylko w dzien o ile skrypt dziala to wogule nie trzyma ram czasowych wlacza radio cala dobe ...jak poprawnie uzyc timera mam cos takiego

local MASTER = 'Czujka Ruchu'
local SLAVE = 'Volumio'

return
{
on =

{ devices = {MASTER} },
{ timer = {'between 3 minutes before sunset and 3 minutes after sunrise'} },

execute = function(domoticz, device)

local light = domoticz.devices(SLAVE)

if ((not light.active and device.active) or (light.active and device.active)) then
light.switchOn()

elseif (not device.active) then light.switchOff().checkFirst().afterMin(15)
end
end

}

dzieki pozdrawiam

OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/04/2020 5:15 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@on6222 zerknij na dwa przykłady , jeden to czujnik PIR , który tylko rano włącza ledy i radio w kuchni 

Drugi to bardziej zbliżony do twojej koncepcji skrypt ustawiający przełącznik wyboru w zależności od zakresu czasowego , innymi słowy przełącznik wyboru wskazuje porę dnia , rano , południe itd
OdpowiedzCytuj
Dodane : 24/04/2020 8:09 pm
on6222
(@on6222)
Stażysta

dzięki wielkie za pomoc działa ...w momencie kiedy master nie był w kwadratowym nawiasie nie działało ...natomiast w drugim skrypcie wychodzi na to ze źle dawałem timer , timer  powinien być przed urządzeniem

dzięki pozdrawiam

ps.bede ćwiczył dalej

local MASTER = 'Czujka Ruchu'
local SLAVE = 'Volumio'

return
{
on =

{ devices = {[MASTER] = {'between 8:00 and 08:40'}}
},

execute = function(domoticz, device)

local light = domoticz.devices(SLAVE)

if ((not light.active and device.active) or (light.active and device.active)) then
light.switchOn()

elseif (not device.active) then light.switchOff().checkFirst().afterMin(15)
end
end

}

OdpowiedzCytuj
Dodane : 25/04/2020 7:55 am
isom polubień
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019, Donator 2K20

@on6222 z tym timerem to nie tak , nie ma znaczenia czy jest przed czy za urządzeniami , szukaj różnic w dalszej części kodu , różnica dotyczy funkcji czasowych ( to taka podpowiedz)

OdpowiedzCytuj
Dodane : 25/04/2020 2:08 pm
Piotr
(@upiter81)
Początkujący

Cześć, pytanko: czy jest możliwe wykorzystanie błędu w logach do zainicjowania wyłącznika, np w skrypcie dzvents (najlepiej błędu zawierającego konkretny komunikat)? W sieci udało mi się znaleźć jedynie wywołanie wpisu w logach po zainicjowaniu działania jakiegoś wyłącznika, ale odwrotnie niestety już nie.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 21/06/2020 3:26 pm
Udostępnij: