Forum Smart'ny Dom

Wersja Smarticz + G...
 

Wersja Smarticz + Grafana - propozycja zigbee2mqtt, z-wava, RF Linka 433  

  RSS
abulec
(@abulec)
Stażysta Donator 2019

@isom @wenar

Przeklikałem obraz na RPi 3B 1.2 i u mnie wszystko chodzi.

Ponadto :

1. Zainstalowałem na nim zigbee2mqtt server oraz wtyczkę zigbee2mqtt połączyłem z Mosquitto i skonfigurowałem z domoticzem bramkę CC2531. Sparowałem całość z czujnikiem drzwi xiaomi i wszystko ruszyło.

2. Podłączyłem moduł z-wava Aeotec Z-Stick Gen5 i ruszył bez problemu.

3. Podłączyłem RF Linka 433  oraz czujnik temp/hum i również zagadało.

 

Teraz pytanie. pkt 2 i 3 ruszają bez żadnych dodatków. Są wspierane natywnie przez domoticza. Zigbee wymaga postawienia servera i wtyczki w domoticzu. Mogę to zrobić, zgrać obraz i go udostępnić do dalszych poprawek

Do tego co zrobiłem, użyłem obrazu z http://smarticz.pl/tester/ . Pytanie czy to jest to samo co wersja beta na Smarticz2020-beta-v5.1 

Jeśli miał bym doinstalować obsługę zigbee to do której wersji?

 

Cytuj
Dodane : 01/12/2019 9:05 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@abulec też mam wstępnie odpalone zigbee2mqtt na tym testerze , ale cieszę się, że chcesz dołożyć coś od siebie , korzystaj z wersji "tester" bo ta na bank była u mnie testowana i nie ma do niej zastrzeżeń . Dzięki 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/12/2019 9:48 pm
Wenar
(@wenar)
Brygadzista Moderator Zasłużony dla Forum

@abulec @isom

oczywiście wszyscy są za aby dodać do nowej wersji.

www.Smarticz.pl
Wybieram AFE
Od 1.11.2019r testuje hassio na dockerze.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/12/2019 7:39 am
bandi
(@bandi)
Młodzik
Dodane przez: @abulec

@isom @wenar

Przeklikałem obraz na RPi 3B 1.2 i u mnie wszystko chodzi.

Ponadto :

1. Zainstalowałem na nim zigbee2mqtt server oraz wtyczkę zigbee2mqtt połączyłem z Mosquitto i skonfigurowałem z domoticzem bramkę CC2531. Sparowałem całość z czujnikiem drzwi xiaomi i wszystko ruszyło.

2. Podłączyłem moduł z-wava Aeotec Z-Stick Gen5 i ruszył bez problemu.

3. Podłączyłem RF Linka 433  oraz czujnik temp/hum i również zagadało.

 

Teraz pytanie. pkt 2 i 3 ruszają bez żadnych dodatków. Są wspierane natywnie przez domoticza. Zigbee wymaga postawienia servera i wtyczki w domoticzu. Mogę to zrobić, zgrać obraz i go udostępnić do dalszych poprawek

Do tego co zrobiłem, użyłem obrazu z http://smarticz.pl/tester/ . Pytanie czy to jest to samo co wersja beta na Smarticz2020-beta-v5.1 

Jeśli miał bym doinstalować obsługę zigbee to do której wersji?

 

Co jest dodatkowo potrzebne aby ruszyły czujniki xiaomi?

Takie coś jak tutaj wystarczy: https://allegro.pl/oferta/cc2531-zigbee2mqtt-openhab-homeasistant-domoticz-8030599540

Chodzi o to aby było bez ich gatewaya, który jest mi niepotrzebny. Pisałem do gościa ale on nie wie:-)

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/12/2019 10:15 am
abulec
(@abulec)
Stażysta Donator 2019

@bandi Wystarczy to coś 🙂

Reszta będzie zaszyta w obrazie, czyli serwer zigbee2mqtt oraz skonfigurowana wtyczka w domoticz. Wystarczy wpiąć i będzie wszystko działać

Zostało mi jeszcze kilka szt. CC2531 jak chcesz mogę Ci podesłać.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/12/2019 7:33 pm
bartolomeo
(@bartolomeo)
Początkujący

Hej, tak się właśnie składa że planuję podpiąć kilka czujnikow temperatury i wilgotności Xiaomi za pomocą tego modułu CC2531 (hardware już mam). Obraz Beta Domoticza wygrywałem wczoraj, więc pewnie nie ma jeszcze tych dodatków zigbee2mqtt itd. Lepiej poczekać na kolejny update smarticza, czy konfiguracja tego zigbee jest możliwa do ogarnięcia dla laika? 😊

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/12/2019 8:28 pm
bandi
(@bandi)
Młodzik
Dodane przez: @abulec

@bandi Wystarczy to coś 🙂

Reszta będzie zaszyta w obrazie, czyli serwer zigbee2mqtt oraz skonfigurowana wtyczka w domoticz. Wystarczy wpiąć i będzie wszystko działać

Zostało mi jeszcze kilka szt. CC2531 jak chcesz mogę Ci podesłać.

Z chęcią. 🙂 Podasz szczegóły na priv?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/12/2019 8:51 pm
abulec
(@abulec)
Stażysta Donator 2019

@bartolomeo Poczekaj jeszcze chwilę a będzie dostępny obraz. Mam go już gotowego muszę go tylko sprawdzić jeszcze i umieścić na serwerze.

@wenar @isom Będę miał to na google drive, ale nie wiem jak to podlinkowac na stronie. Podepniecie to na stronie ?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/12/2019 9:13 pm
Wenar
(@wenar)
Brygadzista Moderator Zasłużony dla Forum

Podeślij mi na priv utworze nowy katalog z tą beta.

www.Smarticz.pl
Wybieram AFE
Od 1.11.2019r testuje hassio na dockerze.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/12/2019 9:37 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@wenar może podmień wersje zamiast nowego katalogu żeby nie mieszać wersji bo już nawet ja się zaczynam gubić w tym 2019, 2020 .

Ja mogę usunąć swoją wersję , niech będzie jedna aktualna

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/12/2019 9:43 pm
Wenar
(@wenar)
Brygadzista Moderator Zasłużony dla Forum

Ok.

 

www.Smarticz.pl
Wybieram AFE
Od 1.11.2019r testuje hassio na dockerze.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 02/12/2019 9:44 pm
Wenar
(@wenar)
Brygadzista Moderator Zasłużony dla Forum

Nowe wydanie bety dostępne tu: http://smarticz.pl/download/smarticz2020-beta/

www.Smarticz.pl
Wybieram AFE
Od 1.11.2019r testuje hassio na dockerze.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 03/12/2019 5:17 am
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj