Forum Smart'ny Dom

Pytania i Problemy ...
 

Pytania i Problemy związane z systemem bazującym na pobranym obrazie DOMOTICZ  

  RSS
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Tu proszę zgłaszać problemy z błędami , hasłami itp, zakładam ten pod temat , żeby nie zaśmiecać głównego , który jest opublikowany na blogu 

Cytuj
Dodane : 13/02/2019 6:24 am
gregaicha
(@gregaicha)
Stażysta

Witam świetna robota 🙂
Jak w tym cudzie zmienić hasło do domoticza.
Jak robię to z ustawień to później nie wpuszcza mnie.
Wgrałem to już 2 raz na kartę bo myślałem że za pierwszym razem coś źle napisałem w haśle

wyskakuje mi tez komunikat na monitorze podłączonym do razbery co jakiś czas [53679.021409] Under-voltage detected! (0x000500005)

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 12:04 am
abulec
(@abulec)
Stażysta Donator 2019

@gregaicha Under voltage oznacza ze masz problem z zasilaniem. Prawdopodobnie masz za słaby zasilacz. Podłącz malinę pod mocniejsze źródło (najlepiej >2,5A). 

 

Co do hasła, połącz się z malina przez https.

 

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 5:55 am
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@gregaicha jak się pomylisz lub zapomnisz hasła to nie trzeba od nowa wgrywać obrazu na kartę , po zmianie hasła z poziomu przeglądarki najlepiej po tym wyczyścić pamieć podręczną przeglądarki zanim się będziesz próbował logować.

Jeżeli jednak pójdzie coś nie tak,to logujemy się do maliny przez SSH ( PUTTY) przechodzimy do katalogu domoticza

cd domoticz

zatrzymujemy usługę domoticz 

sudo service domoticz.sh stop

czekamy kilkanaście sekund i sprawdzamy status 

sudo service domoticz.sh status

Uruchamiamy komendą 

sudo ./domoticz -nowwwpwd

Łączymy się przez www i zmieniamy hasło na poprawne , potem przechodzimy do terminala i wciskamy CTRL + C a potem uruchamiamy usługę domoticz 

sudo service domoticz.sh start
OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 9:59 am
gregaicha
(@gregaicha)
Stażysta

co do hasła to stawiam na to co pisał   isom cahce przeglądarki. Jak za 2 razem stało mi się to samo to zrobiłem tą procedurę z zatrzymaniem domoticza  i odpaleniem go z parametrem -nowwwpwd i jeszcze raz zmieniłem hasło i zadziałało 

Co do zasilania też tak pomyślałem tylko że ta malina chodziła tydzień na domoticzu takim który instalowałem samodzielnie i tam takich błędów nie było chyba że nie wyświetlało. Nie było tam też nic innego tylko czysty domoticz może tak nie obciążało maliny.

Zasilacz mam 3A ( ale to chiński napis tak więc nie do końca może to być prawda )

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 4:08 pm
Toomms
(@toomms)
Młodzik

Mam problem z połączeniem się z moim Rpi przez Putty. Mam taki błąd: 

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

@    WARNING: REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED!     @

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

IT IS POSSIBLE THAT SOMEONE IS DOING SOMETHING NASTY!

Someone could be eavesdropping on you right now (man-in-the-middle attack)!

It is also possible that a host key has just been changed.

The fingerprint for the ECDSA key sent by the remote host is

SHA256:djkshakjhdajkhdjkasbcsjakbckajsbckjasbckjsa.

Please contact your system administrator.

Add correct host key in /Users/toomms/.ssh/known_hosts to get rid of this message.

Offending ECDSA key in /Users/toomms/.ssh/known_hosts:2

ECDSA host key for 192.168.0.01 has changed and you have requested strict checking.

Host key verification failed.

[Proces zakończony]

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 8:50 pm
maciekk
(@maciekk)
Majster

Witam,

U mnie przy próbie zmiany hasła (niestety nie zadziałało wyczyszczenie cache), przy wykonywaniu instrukcji powyżej - kiedy ponownie uruchamiałem usługę domoticz posypały się jakieś błędy. W tej chwili na konsoli widzę takie:

Error: (Monitoring RBPi) 'onStart' failed 'KeyError'

Error: (Monitoring RBPi) ----> Line 235 in /home/pi/domoticz/plugins/PiMonitor-Plugin/plugin.py, function onStart

Error: (Monitoring RBPi) ----> Line 84 in /home/pi/domoticz/plugins/PiMonitor-Plugin/plugin.py, function onStart

Error: SQL Query("UPDATE DeviceStatus SET SignalLevel=12, BatteryLevel=255, nValue=1, sValue='1.39', LastUpdate='2019-02-12 20:55:00' WHERE (ID = 13)") : database is locked

i co kilka linijek tekstu, taką informującą o problemie z zapisem do bazy:

Error: InfluxLink: Error sending data to InfluxDB server (check address/ port/ database)

Kurcze, nigdzie nie zmieniałem portów i nie wprowadzałem jakichś spersonalizowanych danych (poza danymi pogodowymi)

I chyba tylko format mi pozostał...

Chyba, że macie jakiś pomysł 🙂

PS. I cały czas wykonuje coś w pętli (pewno w związku z tymi problemami nie może zapisać i powtarza procedurę).

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 9:06 pm
gregaicha
(@gregaicha)
Stażysta

Podczas restartowanie hasła też widziałem ten błąd. ale teraz go nie wyświetla (może nie wiem gdzie sprawdzić)

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 9:29 pm
gregaicha
(@gregaicha)
Stażysta
Dodane przez: Toomms

Mam problem z połączeniem się z moim Rpi przez Putty. Mam taki błąd: 

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

@    WARNING: REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED!     @

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

IT IS POSSIBLE THAT SOMEONE IS DOING SOMETHING NASTY!

Someone could be eavesdropping on you right now (man-in-the-middle attack)!

It is also possible that a host key has just been changed.

The fingerprint for the ECDSA key sent by the remote host is

SHA256:djkshakjhdajkhdjkasbcsjakbckajsbckjasbckjsa.

Please contact your system administrator.

Add correct host key in /Users/toomms/.ssh/known_hosts to get rid of this message.

Offending ECDSA key in /Users/toomms/.ssh/known_hosts:2

ECDSA host key for 192.168.0.01 has changed and you have requested strict checking.

Host key verification failed.

[Proces zakończony]

Wydaje mi się że to komunikat PUTT było jakieś inne urządzenie pod tym adresem. Wystąpił mi ten błąd kiedy miałem domoticza zainstalowanego a potem zamieniłem kartę i zainstalowałem paczkę z forum putty pamiętał ssh key poprzedniego i wyświetlił taki komunikat zignorowałem to i dałem opcję zamień i się podłączył 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 9:33 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Error: (Monitoring RBPi) 'onStart' failed 'KeyError'

Error: (Monitoring RBPi) ----> Line 235 in /home/pi/domoticz/plugins/PiMonitor-Plugin/plugin.py, function onStart

Error: (Monitoring RBPi) ----> Line 84 in /home/pi/domoticz/plugins/PiMonitor-Plugin/plugin.py, function onStart

Te błędy mogą się pojawić raz przy starcie systemu i nie należy się nimi przejmować 

Error: InfluxLink: Error sending data to InfluxDB server (check address/ port/ database)

Ten błąd wynika z tego że nie zmieniony został adres IP w ustawieniach wysyłania danych do bazy .

Panowie zanim zaczniecie zmieniać hasła proponuję na początek ustawić sobie możliwość logowania bez hasła w sieci lokalnej i dopiero kombinować z hasłem , to uchroni was przed brakiem możliwości zalogowania po wyczyszczeniu pamięci podręcznej.

W Konfiguracja - Wysyłanie danych - InfluxDB - Ustawienia ogólne  zmienić adres IP na adres waszej maliny 

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 9:55 pm
Toomms
(@toomms)
Młodzik

Dziękuję za pomoc. Udało się, mam dostęp.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 10:02 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Do wszystkich , którzy pobrali obraz i nie mają doświadczenia 

Wchodzimy w Ustawienia i tak jak na foto poniżej wpisujemy początek adresu waszego routera , jest tam podany przykład dla routera , który przydziela adresy w postaci 192.168.0 123........, a na czerwono wpisałem dla routera z 1.123......

Wy wpisujecie tak jak przydziela wasz router 

Pozwoli to na logowanie do domoticza w sieci lokalnej bez konieczności podawania hasła , nawet jak je utworzycie .

Jeżeli ktoś ma obawy, i mimo wszystko chce się logować za każdym razem z hasłem , to najpierw go poprawnie zmienić , sprawdzić łącząc się z zewnątrz np z komórki z wyłączoną WIFI i jak będzie można się logować dopiero usunąć wpis w tym oknie 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 10:24 pm
maciekk
(@maciekk)
Majster

@isom - wielkie dzięki za pomoc. Na razie wszystko działa pięknie (i chciałbym aby tak zostało 🙂).

Domyślam się, że czasami bierze Cię irytacja na takich noobasów jak ja - ale, jak większość początkujących muszę najpierw coś zepsuć, aby się tego nauczyć.

Dzięki.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 10:25 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@maciekk lepiej zepsuć na początku niż po stworzeniu sobie rozbudowanego systemu nie robiąc sobie kopi , teraz co najwyżej wgrasz obraz jeszcze raz a potem to już gorzej .

Też kiedyś dużo zepsułem 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 10:32 pm
gregaicha
(@gregaicha)
Stażysta

a ja mam dalej błąd 

2019-02-12 23:14:48.045 Error: InfluxLink: Error sending data to InfluxDB server! (check address/port/database)

nie wiem tylko czy one nie jest tylko na starcie maliny bo pojawia mi się raz.

Nie do końca wiem tez który port powinienem ustawić w Konfiguracja->wiecej opcji -> wysylanie danych ->InfluxDB

bo tam był port 192.x.x.x :8085 a wydaje mi sie ze w obrazie jest porty 8083

tak wiec trzeba i IP i port zmienić.

Troszkę już eksperymentowałem z domotczem ale InfluxDB nigdy nie dotykalem nie wiem jak sprawdzic czy tam cos zapisuje czy nie 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 12/02/2019 11:37 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Masz ten błąd , bo oprócz adresu IP zmieniłeś port . Tak na przyszłość port InfluxDB  to 8086 , a na porcie 8083 mamy mozliwość połączenia się z InfluxDB przez przeglądarkę www.

jak ustawisz poprawny port to w logach domoticza zobaczysz info o wysyłanych danych do bazy.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 13/02/2019 6:39 am
gregaicha
(@gregaicha)
Stażysta

Faktycznie zadziałało próbowałem na porcie 8086 i n 8083.

Musiałem wszystko wpisać od nowa i wtedy poszło.

Mam wrażenie że cache przeglądarki czasami coś pierniczy. To samo miałem z hasłem.

Jestem pewny że dobrze wpisałem (3x wgrywałem system od nowa) a mimo to nie mogłem się zalogować

Dziękuje jest ok .

OdpowiedzCytuj
Dodane : 14/02/2019 10:41 am
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Przy starcie systemu z wgranym obrazem dostępnym na forum występują błędy tak zwane startowe , wynikające z tego że zanim do końca uruchomi się Domoticz , wtyczki chcą już pobierać dane . Szczególnie dotyczy to monitorowania systemu . Nie wpływa to na poprawną pracę i nie trzeba się tym martwić

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/02/2019 8:46 am
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj