Podłączenie czujnik...
 
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

ESP8266/ESP8285 Podłączenie czujnika AS3935 z ESP8266 - sprwadzone, działająće

22 Wpisów
4 Użytkownicy
1 Likes
2,916 Wyświetleń
adrian
(@adrian)
Wpisów: 3948
Szefu Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
Autor tematu
 

Cześć, powoli tracę cierpliwość do czujnika AS3935 (wykrywania burz)

Wczoraj waliły u mnie pioruny i nic.

Jeśli ktoś z Was ma w jakieś swojej instalacji podłączony jeden z poniższych czujników to proszę o pomoc, jak macie go podłączonego do ESP2866 z wykorzystaniem I2C

 

U mnie oba, czujniki są elegancko wykrywane przez ESP, ustaweinia się zapisują itd. Natomiast nic mi się nia pojawia na GPIO do którego podłączony jest sygnał IRQ.

Czasami łapię jakiś szum, zakłócenie, ale jedynie podczas uruchamiania ESP lub jakiegoś pukania w przewody czujnik.

Korzystałem z gotowych bibliotek, napisałem własną do obsługi czujnika i cisza.

Nie mam oscyloskopu, żeby podejrzeć co tam słychać na tym gpio.

Pomoc proszę - dzięki!

 
Dodane : 08/06/2020 9:56 am
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5063
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@adrian niestety nie mam tego czujnika , ale może warto wgrać do esp np tasmotę i sprawdzić same czujniki 

 
Dodane : 08/06/2020 12:59 pm
adrian
(@adrian)
Wpisów: 3948
Szefu Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
Autor tematu
 

dzięki @isom za sugestię. Właśnie zainstalowałem tasmotę,ale nie mogę tam znaleźć AS3935 wiesz jak może namierzyć wersję tego firmware, która zawiera obsługę tego czujnika?

 
Dodane : 08/06/2020 3:07 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5063
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@adrian pobierz i wgraj tasmota sensors.bin  tylko ta wersja obsługuje ten czujnik , zobacz sobie to https://tasmota.github.io/docs/AS3935/

PS Gdyby coś nie szło to pisz 

 
Dodane : 08/06/2020 4:15 pm
(@krzysztofch)
Wpisów: 490
Ekspert Donator 2K20 Zasłużony dla Forum, Donator 2K19
 

Hej ja niewiele moge pomoc jedynie moge sie podzielic co u mnie nastapilo. Czujnik podlaczylem wedlug schematu 

098132E3 30A4 41A6 A08A 602E9C7A61C6

 

Pare dni temu u mnie w Anglii padal deszcz i pare razy podczas zabawy innych prac powiadamialo mnie ze schodzilo do zera, ale u nas burz nie bylo. Nie mam zdiecia. Zmienilem  tylko ustawienia w panelu i dalej czekalem.  

 

Kilka dni temu wrocilem  z pracy moja zona mowila ze cos gdzies tam grzmialo , poprostu slyszala. Ale u mnie na wykresie nic nie pokazalo. 

Ogolnie tez pare dni temu zaczela sie rysowac na wykresie linia 250 km non stop. Czasami byly te zejscia do zera , jakby falszywe alarmy. A burzy nie bylo. Zmienilem aby mnie informowalo przy min 5. I dalej czekam. 

0B4CD4FF EB64 4313 8638 ADC9B9908754

Dzis czujnik wyglada tak jak kiedys na wykresie nic sie nie rysuje i czujnik jest na czerwono jakby nie dostawal zadnych sygnalow ze gdzies jest burza. Tez pogoda sie poprawila i nie pada  

AD7C397D 4F29 488C 8514 1EF297CF34A3

467EDB3C 29CA 4BA7 8360 32947BEBEA87

Ogolnie tu w Angli tych burz jest jak na lekarstwo, czyli bardzo bardzo rzadko. 

 
Dodane : 08/06/2020 7:32 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5063
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@krzysztofch raczej nie doczekasz się na zmiany w tych wykresach , czujnik nie żyje od 4 dni 

@adrian udało się z tasmotą ? 

 
Dodane : 08/06/2020 9:06 pm
adrian
(@adrian)
Wpisów: 3948
Szefu Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
Autor tematu
 

@isom zainstalowałem, skonfigurowałem wg tego linku co podesłałeś

Napisane tam było, że: After a reboot the driver will detect AS3935 automatically.

I tutaj nic się nie wydarzyło i utknąłęm - nie miałem wiecej czasu kombinować. 

Więć na razie jeszcze rozgryzam tę tasmotę

 
Dodane : 08/06/2020 9:09 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5063
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@adrian uruchom consolę i wpisz   I2Cscan

 
Dodane : 08/06/2020 9:23 pm
adrian
(@adrian)
Wpisów: 3948
Szefu Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
Autor tematu
 

@isom ok, mam - teraz jak ponownie włączyłem esp do zasilania to mi się to pojawiło

Więc mam go w Tasmocie już

- teraz dodam sobie to jakoś do openHAB i bedę wyczekiwał burzy

tasmota as3935
 
Dodane : 08/06/2020 9:27 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5063
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@adrian wzmocnienie sobie przestaw na outdoors  konsola i według tego linku masz komendy AS3935setgain , zmień żeby było tak 

 1
 
Dodane : 08/06/2020 9:37 pm
adrian
(@adrian)
Wpisów: 3948
Szefu Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
Autor tematu
 

ustawione

 

 
Dodane : 08/06/2020 9:42 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5063
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

Dodać do OpenHAB nie pomogę 

 
Dodane : 08/06/2020 9:51 pm
adrian
(@adrian)
Wpisów: 3948
Szefu Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
Autor tematu
 

też nie wiem jak, bo nie znam formatów, ale przechwytuję wszystko z Brokera wiec nie mam problemu. Będę czekał na burzę. Telefon mówi, że w środę i czwartek powinna u mnie być

dzięki za pomoc @isom

 

all mqtt topics
 
Dodane : 08/06/2020 10:00 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5063
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@adrian Przy porannej kawie zerknąłem na tą współpracę tamota - OpenHAB i nie jest to zbyt skomplikowane , wstępnie w tasmota ustaw sobie częstotliwość wysyłania danych przez czujnik i parametry mqtt brokera + tematy 

2
 
Dodane : 09/06/2020 8:53 am
adrian
(@adrian)
Wpisów: 3948
Szefu Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
Autor tematu
 

@isom brakuje mi info jaki konkretny JSON jest wysyłany przez Tasmote i AS3935 - muszę go dokładnie znać, żeby odpowiednio sparsować w openHAB

.... i to będzie chyba ten po nocy zebrany w moich logach więc dalej sobie juz ruszę

{"Time":"2020-06-08T23:16:25","AS3935":{"Event":0,"Distance":0,"Energy":0}}

 
Dodane : 09/06/2020 9:16 am
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5063
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@adrian do domoticz dla przykładu wysyłał bym tak

tele-AS3935#Distance do publish domoticz/in {"idx":XX,"nvalue":0,"svalue":"%value%"} endon 

więc to dobry trop 

 
Dodane : 09/06/2020 9:27 am
adrian
(@adrian)
Wpisów: 3948
Szefu Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
Autor tematu
 

@isom dokładnie tak dzisiaj wysyłam informacje do Domoticz z AFE, problem jest, że z jakiegoś powodu nie mogą przechwycić danych z czujnika. Chwytam jakieś "bzdury" szum, zakłócenia, ale nie pioruny a w okolicy wali. Zobaczymy co mi pokaże Tasmota, na takim samym podłączeniu jakie mam.

pzdr.a

 
Dodane : 09/06/2020 11:53 am
adrian
(@adrian)
Wpisów: 3948
Szefu Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
Autor tematu
 

Właśnie przeszła (dalej przechodzi) u mnie burza i AS3935 nic nie wykrył zarówno na Tasmota jak i na moim firmware.

Muszę coś źle podłączać albo ..... 

Tak mam w Tasmota

  • Zasilanie +5V
  • GND 
  • SCL,SDA - muszą być okay bo zapisuję/odczytuję konfigurację
  • SI - 3.3v i próbowałem 5V
  • CS - GND
  • IRQ - GPIO13 - dałem też 4,7k rezystor do GND - ale próbowałem też bez rezystora

Podłączone do zasilania bateryjnego - gdzieś tam przeczytałem, że z USB, czy ładowarka może uziemiać i czujnik nic nie łapie

 

 
Dodane : 17/06/2020 1:43 pm
steel_rat reacted
(@steel_rat)
Wpisów: 602
Ekspert
 

 A to oglądałeś?

https://tasmota.github.io/docs/AS3935/

 
Dodane : 17/06/2020 3:13 pm
adrian
(@adrian)
Wpisów: 3948
Szefu Admin Zasłużony dla Forum, Patron Strony
Autor tematu
 

@steel_rat tak patrzyłem + ten link poniżej ze problemami - i dupencja

 
Dodane : 17/06/2020 3:27 pm
Strona 1 / 2
Udostępnij: