Powiadomienia
Wyczyść wszystko

RFID - PN532

Strona 1 / 2
muchac35
(@muchac35)
Ekspert

Podłaczyłem do NodeMCU RFID - PN532 mam grane ESPeasy dodałem urządzenie do domoticz i wyswietla kody z kart RFID

jak mogę zrobić w blocky aby dana karta gdy ją zbliżę załączała coś lub wyłączała?

zrobiłem w blockly coś takiego ale nie działa

 

bl
Cytuj
Autor tematu Dodane : 09/10/2020 10:52 pm
pawell32
(@pawell32)
Brygadzista

dodaj zmienne użytkownika

 

 blockly
OdpowiedzCytuj
Dodane : 10/10/2020 1:16 pm
muchac35
(@muchac35)
Ekspert

@pawell32

czytnik RFID mam dodać jako custom sensor czy tekst?

nie dzała mi ani tak ani tak

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 10/10/2020 6:14 pm
muchac35
(@muchac35)
Ekspert
Dodane przez: @pawell32

dodaj zmienne użytkownika

 

blockly

zrobiłem dokładnie tak samo na custom sensor i widzę że przesyłany kod domoticz odczytuje tak:

 bl
OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 10/10/2020 8:29 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

Na czujniku tekst nie uda się nawet ze zmienną bo to czujnik tylko informacyjny , Custom sensor powinno działać nawet bez zmiennej , ale jak widać czujnik nie ogarnia długości kodu . Albo się trzeba dokształcić w regułach espeasy i bezpośrednio z modułu wysyłać json do załączenia przekaźnika w domoticz, albo trzeba sprawdzić czy za każdym razem te dziwne kody są takie same i można wtedy napisać skrypt w dzVents

OdpowiedzCytuj
Dodane : 10/10/2020 9:08 pm
muchac35
(@muchac35)
Ekspert

Myslalem ze bedzie to łatwiejsze

Chyba sklonie sie na reguly espeasy znalazlem przykladową ale nie działa

 

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 10/10/2020 11:57 pm
muchac35
(@muchac35)
Ekspert

@isom

znalazłem taki rules w necie ale nie działa podpowiesz?

On lighton do
gpio,2,0
gpio,16,0
endon

On lightoff do
gpio,2,1
gpio,16,1
endon

on rfid#tag=3608941081XXX do
if [dummy#swithch]=1
timerSet,2,1
else
timerSet,1,1
endif
endon

on rfid#tag=1461613178XXX do
if [dummy#swithch]=1
timerSet,2,1
else
timerSet,1,1
endif
endon

on Rules#timer=1 do
event,lighon
endon

on Rules#timer=2 do
event,lighoff
endon

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 12/10/2020 10:01 pm
nxtBike polubień
muchac35
(@muchac35)
Ekspert

Może by mi ktoś powiedział jak napisać rules w espeasy że jeśli RFID odczyta dany kod to zostanie załączone wybrane GPIO?

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 13/10/2020 10:51 am
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

@muchac35 Szybkie pytanie szybka odpowiedz . masz dodany dummy switch do tego esp ? zmieniłeś kody na swoje bez tych xxx na końcu?

Ta reguła przy prawidłowej konfiguracji obsługuje dwie karty i zaswieca led na GPIO 2 po użyciu dowolnej karty.

Dodatkowo aktywuje przekaźnik podłączony do tego samego modułu specyficzną komendą lighton którą trzeba wpisac w akcjach przełącznika w domoticz.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 13/10/2020 3:35 pm
muchac35
(@muchac35)
Ekspert

@isom

tak mam dodany dummy do tego esp

kody zmieniłem na odczytane z własnych 2 kart które były widoczne w espeasy RFID - PN532 (tag)

robię to na wemos d1 mini (z antenką)

gdy przykładam kartę wyświetla się kos gdy przykładam drugą wyswietla się drugi ale nawet dioda nie mignie ani tez nie zmienia się state GPIO16 ciągle jest 0

log z espeasy

677645: PN532: New Tag: 3615475893 125
677653: EVENT: rfid#Tag=3615475893
677727: ACT : timerSet,1,1
677945: PN532: Old Tag: 3615475893 126
678732: EVENT: Rules#Timer=1,1
678756: ACT : event,lighon
678758: EVENT: lighon
683345: PN532: New Tag: 664803759 127
683380: EVENT: rfid#Tag=664803759
683480: ACT : timerSet,1,1
683744: PN532: Old Tag: 664803759 128
684483: EVENT: Rules#Timer=1,1
684505: ACT : event,lighon
684506: EVENT: lighon
OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 13/10/2020 8:44 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

@muchac35 Ty nie masz dodanego dummy switch , albo ja już nie dowidzę, albo masz dummy swithch a to zmienia postać rzeczy 

Przynajmniej w twojej regule widnieje wpis dummy swithch 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 13/10/2020 9:36 pm
muchac35
(@muchac35)
Ekspert

@isom

dummy switch tzn mam dodany w domoticz który odczytuje stan GPIO 2 i 16 al e pewnie nie o to chodzi

możesz podpowiedzieć o co chodzi z dummy switch?

bl
 
 
OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 13/10/2020 9:41 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

@muchac35 Przecież Ci wszystko napisałem . Nie umiesz poprawić ?

 rule
OdpowiedzCytuj
Dodane : 13/10/2020 10:04 pm
muchac35
(@muchac35)
Ekspert

@isom

a to chodziło tylko o literówkę?

Niestety nie jestem w tym obeznany i potrzebuję bardziej łopatologicznie

ja to kopiowałem z strony internetowej i tam tak było
dalej nie działa

teraz mam tak:

On lighton do
gpio,2,0
gpio,16,0
endon

On lightoff do
gpio,2,1
gpio,16,1
endon

on rfid#tag=3615475893 do
if [dummy#switch]=1
timerSet,2,1
else
timerSet,1,1
endif
endon

on rfid#tag=664803759 do
if [dummy#switch]=1
timerSet,2,1
else
timerSet,1,1
endif
endon

on Rules#timer=1 do
event,lighon
endon

on Rules#timer=2 do
event,lighoff
endon

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 13/10/2020 10:17 pm
muchac35
(@muchac35)
Ekspert

@isom

Proszę podpowiedz mi aby to zadzialalo

Wiem ze nie lubisz dawac wszystkiego jak na tacy😜

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 15/10/2020 8:42 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

@muchac35 przeceniasz mnie kolego, reguła po poprawkach wygląda Ok , reszta to konfiguracja espeasy i domoticz . Warto też mieć taki układ zmontowany , żeby robić testy. Ty połączyłeś układ skopiowałeś regułę z błędami nie wiadomo skąd a ja mam wiedzieć co jest nie tak ? Sorki 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 15/10/2020 9:19 pm
muchac35
(@muchac35)
Ekspert

@isom

układ mam zmontowany

załaczam ustawienie espeasy i log z niego

jakie jeszcze dane podesłać?

i czy [dummy#switch] tzn jego nazwa ma byc gdzieś wpisana w ustawieniach espeasy lub domoticzu?

ff
OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 15/10/2020 9:29 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

 jakie są komendy w akcjach przełącznika w domoticz , który ma coś włączać ?

nazwa już jest wpisana przecież 

Napisz czy wiesz co się powinno dziać w tym układzie 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 15/10/2020 10:06 pm
muchac35
(@muchac35)
Ekspert

W do.oticz mam 2 przelaczniki w akcjsch jest

http://192.168.2.186/control?cmd=GPIO,2,1

http://192.168.2.186/control?cmd=GPIO,2,0

http://192.168.2.186/control?cmd=GPIO,16,1

http://192.168.2.186/control?cmd=GPIO162,0

Zrozumialem ze gdy czytnik rfid odczyta dowolny kod z tych 2 co wpisalem w rules to mignie dioda ktira jest na gpio2

Oraz gdy jeden z kodów zostanie odczytany to zalaczy gpio2

 

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 15/10/2020 10:16 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

@muchac35 Przepraszam ale co to są za bzdury ? Tak było w tym poradniku z którego skopiowałeś tą regułę ?

W domoticz ma być jeden przełącznik z komendą do załączenia http://192.168.x.xxx/control?cmd=event,lighton a do wyłączenia event,lightoff.

Jedno przyłożenie karty z poprawnym kodem załącza przekaźnik w domoticz i jednocześnie zmienia stan dummy w espeasy na przeciwny.

Drugie przyłożenie tej samej karty wyłącza przekaźnik w domoticz i odwraca stan dummy.

Przy okazji zmienia się też stan LED który jest w module na GPIO 2 . To cała filozofia tej reguły.  

OdpowiedzCytuj
Dodane : 15/10/2020 10:27 pm
Strona 1 / 2
Udostępnij: