Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Pytanie BME280

pawell32
(@pawell32)
Brygadzista

Witajcie,

jeden z moich czujników zewnętrznych zbudowany jest na ESP01 + BME280 + pozostałe. Chodzi a taki przypadek, że przywiesza mi się. Procek działa, na tej samej szynie działa nadal cz. światła, a ten urywa się. Miałem spokój przez kilka miesięcy i znów wróciło. Na jednym zasilaniu działa jeszcze kilka urządzeń i tylko ten ma problem. Pomaga tylko wyłączenie zasilania. Wcześniej miałem BMP180 i to samo.

Cytuj
Autor tematu Dodane : 22/03/2021 1:52 pm
Adam Dudek
(@adamdudek)
Początkujący

Witam

Nie wiem kolego dlaczego Ci się zawiesza, bo jestem w te klocki za cienki ale jak ja miałem podobny problem to go rozwiązałem wpisując 4 takie reguły które restartują esp co 6 godzin.

 

image
OdpowiedzCytuj
Dodane : 28/03/2021 9:16 am
pawell32
(@pawell32)
Brygadzista

@adamdudek dla mnie to nie jest rozwiązanie. Wiem, że mogę robić restart, ale to nic nie daje. po samym restarcie esp nadal nie wykrywa czujnika na szynie i2c. Na ten samej szynie mam 2 czujniki - bme280 i cz. światła, a przestaje działać tylko bme. Dopiero po restarcie zasilania na listwie pomaga. Wcześniej miałem inny układ z czujnikiem bmp180 i taki sam problem, dlatego wrzuciłem zapytanie, to dość popularny czujnik.

Poprawiałem zasilanie, chyba że od lata rozsechł się kondensator. Z drugiej strony, na tym samym zasilaniu mam jeszcze inny układ i działa dobrze.

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 29/03/2021 2:10 pm
edass
(@edass)
Majster

Cześć.

Miałem podobny problem ale z nodemcu i czujnikami ds18b20 (6sztuk na jednym GPIO) . zawieszały się odczyty a po restarcie nie wszystkie były widoczne. Problem był z zasilaniem - u mnie ładowarka do telefonu. Zmieniłem na mocniejszą i wszytko działa już kilka m-cy bez problemu. 

 

Pozdrawiam

OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/03/2021 12:13 pm
pawell32
(@pawell32)
Brygadzista

@edass może coś w tym jest, choć mam tam zasilacz 15v/3A tylko tyle, że zasilanie idzie po utp. Jest ciepło, można robić na zewnątrz i przebuduję to.

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 30/03/2021 12:56 pm
edass
(@edass)
Majster
  • Sprawdź co masz na końcu tej skrętki - może jest duży spadek napięcia. Ta skrętka służy ci tylko do zasilania? Jeśli tak to daj po 2pary na + i - . 
OdpowiedzCytuj
Dodane : 30/03/2021 7:19 pm
Udostępnij: