Forum Smart'ny Dom

Wysyłanie do wartości z wejścia analogowego ESP8266 do Domoticz  

  RSS
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Na potrzeby innego swojego projektu robiłem odczyty wartości analogowych w ESP8266 - moge ten kod przenieść do AFE Firmware.

Kod działa tak, że odczytuje wartość z wejścia analogowego X razy (X-definiowalne) . Po to, aby uśrednić odczyt, żeby był bardziej stabilny.

Wartość tę mogę wysyłaś do Domoticz w postaci liczby od 0 do 1023 lub wartości napięcia 0 - 1V

@isom kiedyś byłeś zainteresowany

Parametery konfiguracyjne byłyby:

  • interwał odczytów - 0.1 sek do ????
  • ilość próbek odczytów (ten X dla uśrednienienia odczytu) od 1 do 255
  • Wysyłanie danych w postaci liczby od 0 .. 1023 lub wartości napięcia 0-1V (wartość rzeczywista pewnie ok 4 miejsca po przecinku)
  • IDX do domoticz
  • MQTT Temat

Pytanie do użytkowników Domoticz do czego - jakiego sprzętu/urządzenia w ramach Domoticz wysyłać tę wartość

OH2+AFE

Cytuj
Dodane : 07/02/2019 9:07 am
Krzysztofch polubień
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@adrian jeżeli odczyt będzie w postaci liczbowej 0- 1023 bez możliwości konwersji na np % to najlepszym urządzeniem w domoticz będzie Custom Sensor. W domoticzu jest oczywiście więcej urządzeń, które z powodzeniem obsłuża taką wartość liczbową, ale wskazanie przy czujniku "Procent"= 999 będzie bez sensu.
Interwał odczytów myslę, że od 0,1sek do 3600 sek

OdpowiedzCytuj
Dodane : 07/02/2019 12:39 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

mogę też zrobić % przy jednym strzale

  • surower dane z GPIO: 0 - 1023
  • skonwertowane do napięcia 0 - 1V

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 07/02/2019 1:41 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

To poprosimy jakąś wersję do testów to otworzy nowe możliwości dla wszystkich i wymianę oprogramowania na AFE w kolejnych moich modułach. 

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 07/02/2019 6:25 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@isom, poniżej link

nie opisuję co jak, bo bez mojej pomocy będziesz wiedział jak to ruszyć.

To jest wersja deweloperska, która wypuszcza dużo logów do analizy na TX/TR

Dane  z analog'a wysyłane są do Custom Sensors (jest tylko integracja z Domoticz) nie ma HTTP i nie ma MQTT - zrobię później jak dostanę OK od @isom

https://www.smartnydom.pl/download/afe-firmware-1-5-b1-t0-dev/

Przy okazji testuję zupełnie inny sposób zapisywania danych do urządzenia (dotyczy tylko konfiguracji tego wejścia Analog)

Daj znać co zmieniać, przerabiać - nie mam na czym konkretny testować tego Analog'a

pozdrawiam

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 08/02/2019 2:48 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Dzięki . Ja akurat mam na czym testować  więc niebawem dam znać 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 08/02/2019 2:57 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Pierwsze wrażenia z wgrania AFE z obsługą ADC do "ulubieńca" czyli sonoff basic
Podłączając dzielnik z fotorezystorem ( wyłącznik reagujący na natężenie oświetlenia) działa bardzo dobrze.
https://drive.google.com/open?id=19hsUT_LJ-dM6Xs096RJRbVjpobngwKHX

Regulacja a raczej uśrednianie wyników przy podłączonym fotorezystorze w pełnej ciemności (trochę źle dobrany dzielnik) widać na poniższym foto

Uśrednianie bez fotorezystora - dzielnik dobrany tak żeby na wejscie podawane było 50mV ( zmierzone dość dokładnym przyrządem wachało się między 48-49mV)
To oczywiście nie koniec, jutro dalsza część testów z wyższymi napięciami i czujnikami serii MQ i zmiana modułu na wemosaD1mini
OdpowiedzCytuj
Dodane : 08/02/2019 11:10 pm
adrian polubień
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

w tym basic to rozumiem wlutowałeś się do esp8266 bezpośrednio? raczej nie ma tam wejścia analogowego gdzieś dostępnego?

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/02/2019 9:55 am
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@adrian żeby w sonoff korzystać z ADC trzeba się niestety dolutować bezpośrednio do ESP poniżej wstawiam rysunek z zaznaczoną "nogą".

Dziś mam trochę rozbiegany dzień i nie potestowałem softu za dużo, ale jedno udało mi się sprawdzić i powiem że przy wyższych zakresach napięć soft radzi sobie też całkiem ok.
Dodatkowo przy dobrze dobranym dzielniku napięcia z rezystorami o małej tolerancji wskazania wartości są naprawdę powtarzalne.
Dla zobrazowania jak to działa wstawiam filmik " Kontola napięcia 5V i sygnalizacja alarmowa przy napięciu poniżej 2,5V.
https://drive.google.com/open?id=17rBJOQLUr1PS-DO0dffKx7hhEfLKqvGZ

Nie chciało mi się bawić w dziesiątki wolta więc dokładność jest do 0,5V
Wieczorem, albo jutro powalczę z czujnikami gazu i wgram soft do wemosa.

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/02/2019 3:27 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

precyzyjne wlutowanie się  w takim razie - mi się już ręce trzęsą i wzrok nie ten. 

wnioskuje, że w miare dobrze zachowuje się soft, będe w takim razie czyścił kod, dorobie brakujące elementy HTTP, MQTT. Kod zrobiłem tak, że moge go praktycznie z niewielkim nakładem pracy dodać do każdej wersji AFE.

Daj znać jeśli coś przydałoby się dorobić jeszcze - jeśli chodzo i tego analoga. 

-----

Ja na razie mam problem z tym analogowym wejściem. W zasadzie nie wejściem co pomiarem temperatury z termistora NTC10K. Wartości jakie dostaję do 50-60st C w przypadku temperatury pokojowej. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Mam w silniku NTC10k - ale zupełnie nie znam jego parameterów - będę waczył. 

 

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/02/2019 4:52 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@adrian na czym testujesz ten termistor ? Jeżeli to jakiś wemos , lub NodeMCU to tam ADC ma zakres napięć 0 do 3,3V , może to Cię wprowadza w błąd

Podeślę za godzinkę coś na priv to sobie na to zerkniesz 

A z tymi trzęsącymi rękoma i wzrokiem to nie przesadzaj , ja też bez lupy i małego piwa do tego nie podchodzę 🙂 wiek robi swoje

 

PS Jak się uda ogarnąć tego NTC , to można by rozszerzyć funkcjonalność czyli oprócz % , V i wartości podstawowych , taki czujnik temp może się przydać .

Test z czujnikiem gazu na sonoff wypadł ok , zobaczę jutro na wemos z fabrycznym dzielnikiem jak to wszystko będzie działać

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/02/2019 8:04 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Co Ty mówisz??

Testuje na podróbce Wemosa mini. Tam nie jest, ze max 0 - 1V? W Soft który testujesz zakłada, że na wejściu jest od 0 do max 1V i tak liczy %, V

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/02/2019 11:24 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

wiem , że soft tak liczy , dlatego do V dobierałem swój dzielnik , zobaczę jutro na wemosie 🙂 

Sprawdz po ścieżkach od ADC znajdziesz rezystory albo wstaw foto tej podróbki 

Widziałem tego twojego wemosa 🙂 masz tam dzielnik więc 0- 3,3V na bank

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/02/2019 11:30 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@isom - tak sobie pomyślałem, że dodam jeszcze parametr konfiguracyjny: max napięcie na wejściu np. 1V, 3,3V (lub w zasadzie dowolne). To spowoduje, że AFE będzie zwracało wartość napięcia w tej właśnie skali np

  • 0 - 1V
  • 0 - 3.3V
  • 0 - 100v - też zadziała

Wejście analogowe i tak ma rozdzielczośc 1024 możliwych wartości, więć napięcie na wyjściu to kwestia bardzo prostej matematyki. Nie będzie konieczne wtedy ręczne przeliczanie napięcia jeśli komuś one będzie potrzebne 

Co myślisz?

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/02/2019 6:41 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Rewelka @adrian , to kolejny dobry ruch , w przyszłości widziałbym podobne parametry dla np LUX z zakresem światła widzialnego  itd . Ale o tym pomyślimy przy dalszym rozwoju tego analoga . 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/02/2019 7:13 pm
Krzysztofch
(@krzysztofch)
Brygadzista Zasłużony dla Forum

Nie moge sobie z tym poradzic. 

Wemos

Mam zamiar mierzyc napiecie na akumulatorze 12v

zbudowalem  dzielnik do ktorego moge podlaczyc max 20 volt. Konwertuje z 20 na 3.3v bo tyle moge dac max na wemos do pinu ADC. 

Dzielnik zbudowany z 10kOm i 2kOm

Dla bezpieczenstwa podlaczylem baterie ktora ma 1.45v

za dzielnikiem pokazuje  okolo 1.2v 

w panelu konfiguracyjnym afe ustawilem tak jak na zdieciu. Czyli napiecie max 3.3v , 10k i 2k Om

utworzylem w domoticzy wszyskie czujniki 

nie wiem dlaczego domoticz pokazuje mi 7.6v a nie 1,45v? 

jak to zkalibrowac? 

Pozatym zauwazylem ze idx napiecie na wejsciu i idx napiecie przeliczone domoticz pokazuje takie same wartosci  

 

 

 
edit: ok poradzilem sobie. To znaczy nie popatrzylem dokladnie na rezystory i je mialem zamienione. A szukalem wiatru w polu. 
Zostal jeden problem a mianowicie dlaczego sa dwie takie same wartosci tak jak zaznaczono na zdieciu
OdpowiedzCytuj
Dodane : 27/10/2019 9:29 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@krzysztofch

przy takim dzielniki powinno za dzielnikiem pokazac 0,2V

wg tego wzoru

http://www.calculatoredge.com/electronics/voltage%20divide.htm

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/11/2019 4:47 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony
Dodane przez: @krzysztofch

(...)

Pozatym zauwazylem ze idx napiecie na wejsciu i idx napiecie przeliczone domoticz pokazuje takie same wartosci  

Właśnie zauważyłem, że jest tam błąd - poprawiam.

https://github.com/tschaban/AFE-Firmware/issues/501

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 04/11/2019 1:51 am
Krzysztofch
(@krzysztofch)
Brygadzista Zasłużony dla Forum

@adrian

Tak to zrobilem i dzialalo ale z powodu czekania na czesci odlozylem to tymczasowo az dojda. 

z takiej app na ajfona . Polecam
 
OdpowiedzCytuj
Dodane : 04/11/2019 2:57 am
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj