Forum Smart'ny Dom

Wysyłanie do wartości z wejścia analogowego ESP8266 do Domoticz  

  RSS
adrian
(@adrian)
Dyrektor

Na potrzeby innego swojego projektu robiłem odczyty wartości analogowych w ESP8266 - moge ten kod przenieść do AFE Firmware.

Kod działa tak, że odczytuje wartość z wejścia analogowego X razy (X-definiowalne) . Po to, aby uśrednić odczyt, żeby był bardziej stabilny.

Wartość tę mogę wysyłaś do Domoticz w postaci liczby od 0 do 1023 lub wartości napięcia 0 - 1V

@isom kiedyś byłeś zainteresowany

Parametery konfiguracyjne byłyby:

  • interwał odczytów - 0.1 sek do ????
  • ilość próbek odczytów (ten X dla uśrednienienia odczytu) od 1 do 255
  • Wysyłanie danych w postaci liczby od 0 .. 1023 lub wartości napięcia 0-1V (wartość rzeczywista pewnie ok 4 miejsca po przecinku)
  • IDX do domoticz
  • MQTT Temat

Pytanie do użytkowników Domoticz do czego - jakiego sprzętu/urządzenia w ramach Domoticz wysyłać tę wartość

OdpowiedzCytuj
Dodane : 07/02/2019 9:07 am Krzysztofch polubień
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator

@adrian jeżeli odczyt będzie w postaci liczbowej 0- 1023 bez możliwości konwersji na np % to najlepszym urządzeniem w domoticz będzie Custom Sensor. W domoticzu jest oczywiście więcej urządzeń, które z powodzeniem obsłuża taką wartość liczbową, ale wskazanie przy czujniku "Procent"= 999 będzie bez sensu.
Interwał odczytów myslę, że od 0,1sek do 3600 sek

OdpowiedzCytuj
Dodane : 07/02/2019 12:39 pm
adrian
(@adrian)
Dyrektor

mogę też zrobić % przy jednym strzale

  • surower dane z GPIO: 0 - 1023
  • skonwertowane do napięcia 0 - 1V
OdpowiedzCytuj
Dodane : 07/02/2019 1:41 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator

To poprosimy jakąś wersję do testów to otworzy nowe możliwości dla wszystkich i wymianę oprogramowania na AFE w kolejnych moich modułach. 

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 07/02/2019 6:25 pm
adrian
(@adrian)
Dyrektor

@isom, poniżej link

nie opisuję co jak, bo bez mojej pomocy będziesz wiedział jak to ruszyć.

To jest wersja deweloperska, która wypuszcza dużo logów do analizy na TX/TR

Dane  z analog'a wysyłane są do Custom Sensors (jest tylko integracja z Domoticz) nie ma HTTP i nie ma MQTT - zrobię później jak dostanę OK od @isom

https://www.smartnydom.pl/download/afe-firmware-1-5-b1-t0-dev/

Przy okazji testuję zupełnie inny sposób zapisywania danych do urządzenia (dotyczy tylko konfiguracji tego wejścia Analog)

Daj znać co zmieniać, przerabiać - nie mam na czym konkretny testować tego Analog'a

pozdrawiam

OdpowiedzCytuj
Dodane : 08/02/2019 2:48 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator

Dzięki . Ja akurat mam na czym testować  więc niebawem dam znać 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 08/02/2019 2:57 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator

Pierwsze wrażenia z wgrania AFE z obsługą ADC do "ulubieńca" czyli sonoff basic
Podłączając dzielnik z fotorezystorem ( wyłącznik reagujący na natężenie oświetlenia) działa bardzo dobrze.
https://drive.google.com/open?id=19hsUT_LJ-dM6Xs096RJRbVjpobngwKHX

Regulacja a raczej uśrednianie wyników przy podłączonym fotorezystorze w pełnej ciemności (trochę źle dobrany dzielnik) widać na poniższym foto

Uśrednianie bez fotorezystora - dzielnik dobrany tak żeby na wejscie podawane było 50mV ( zmierzone dość dokładnym przyrządem wachało się między 48-49mV)
To oczywiście nie koniec, jutro dalsza część testów z wyższymi napięciami i czujnikami serii MQ i zmiana modułu na wemosaD1mini
OdpowiedzCytuj
Dodane : 08/02/2019 11:10 pm adrian polubień
adrian
(@adrian)
Dyrektor

w tym basic to rozumiem wlutowałeś się do esp8266 bezpośrednio? raczej nie ma tam wejścia analogowego gdzieś dostępnego?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/02/2019 9:55 am
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator

@adrian żeby w sonoff korzystać z ADC trzeba się niestety dolutować bezpośrednio do ESP poniżej wstawiam rysunek z zaznaczoną "nogą".

Dziś mam trochę rozbiegany dzień i nie potestowałem softu za dużo, ale jedno udało mi się sprawdzić i powiem że przy wyższych zakresach napięć soft radzi sobie też całkiem ok.
Dodatkowo przy dobrze dobranym dzielniku napięcia z rezystorami o małej tolerancji wskazania wartości są naprawdę powtarzalne.
Dla zobrazowania jak to działa wstawiam filmik " Kontola napięcia 5V i sygnalizacja alarmowa przy napięciu poniżej 2,5V.
https://drive.google.com/open?id=17rBJOQLUr1PS-DO0dffKx7hhEfLKqvGZ

Nie chciało mi się bawić w dziesiątki wolta więc dokładność jest do 0,5V
Wieczorem, albo jutro powalczę z czujnikami gazu i wgram soft do wemosa.

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/02/2019 3:27 pm
adrian
(@adrian)
Dyrektor

precyzyjne wlutowanie się  w takim razie - mi się już ręce trzęsą i wzrok nie ten. 

wnioskuje, że w miare dobrze zachowuje się soft, będe w takim razie czyścił kod, dorobie brakujące elementy HTTP, MQTT. Kod zrobiłem tak, że moge go praktycznie z niewielkim nakładem pracy dodać do każdej wersji AFE.

Daj znać jeśli coś przydałoby się dorobić jeszcze - jeśli chodzo i tego analoga. 

-----

Ja na razie mam problem z tym analogowym wejściem. W zasadzie nie wejściem co pomiarem temperatury z termistora NTC10K. Wartości jakie dostaję do 50-60st C w przypadku temperatury pokojowej. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Mam w silniku NTC10k - ale zupełnie nie znam jego parameterów - będę waczył. 

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/02/2019 4:52 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator

@adrian na czym testujesz ten termistor ? Jeżeli to jakiś wemos , lub NodeMCU to tam ADC ma zakres napięć 0 do 3,3V , może to Cię wprowadza w błąd

Podeślę za godzinkę coś na priv to sobie na to zerkniesz 

A z tymi trzęsącymi rękoma i wzrokiem to nie przesadzaj , ja też bez lupy i małego piwa do tego nie podchodzę 🙂 wiek robi swoje

 

PS Jak się uda ogarnąć tego NTC , to można by rozszerzyć funkcjonalność czyli oprócz % , V i wartości podstawowych , taki czujnik temp może się przydać .

Test z czujnikiem gazu na sonoff wypadł ok , zobaczę jutro na wemos z fabrycznym dzielnikiem jak to wszystko będzie działać

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/02/2019 8:04 pm
adrian
(@adrian)
Dyrektor

Co Ty mówisz??

Testuje na podróbce Wemosa mini. Tam nie jest, ze max 0 - 1V? W Soft który testujesz zakłada, że na wejściu jest od 0 do max 1V i tak liczy %, V

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/02/2019 11:24 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator

wiem , że soft tak liczy , dlatego do V dobierałem swój dzielnik , zobaczę jutro na wemosie 🙂 

Sprawdz po ścieżkach od ADC znajdziesz rezystory albo wstaw foto tej podróbki 

Widziałem tego twojego wemosa 🙂 masz tam dzielnik więc 0- 3,3V na bank

OdpowiedzCytuj
Dodane : 09/02/2019 11:30 pm
adrian
(@adrian)
Dyrektor

@isom - tak sobie pomyślałem, że dodam jeszcze parametr konfiguracyjny: max napięcie na wejściu np. 1V, 3,3V (lub w zasadzie dowolne). To spowoduje, że AFE będzie zwracało wartość napięcia w tej właśnie skali np

  • 0 - 1V
  • 0 - 3.3V
  • 0 - 100v - też zadziała

Wejście analogowe i tak ma rozdzielczośc 1024 możliwych wartości, więć napięcie na wyjściu to kwestia bardzo prostej matematyki. Nie będzie konieczne wtedy ręczne przeliczanie napięcia jeśli komuś one będzie potrzebne 

Co myślisz?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/02/2019 6:41 pm
isom
 isom
(@isom)
Szef Moderator

Rewelka @adrian , to kolejny dobry ruch , w przyszłości widziałbym podobne parametry dla np LUX z zakresem światła widzialnego  itd . Ale o tym pomyślimy przy dalszym rozwoju tego analoga . 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 11/02/2019 7:13 pm
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share
  
Pracuję

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj