Asystent AI
Domoticz w wersji 4...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Domoticz w wersji 4.10717

1 Wpisów
1 Użytkownicy
0 Reactions
2,668 Wyświetleń
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5319
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

[#1031]

Dziś padło na mój produkcyjny serwer domoticz , czyli aktualizacja po długim czasie, bo nie robię tego jak tylko pojawia się nowsza wersja ale czekam aż wersja stabilna rzeczywiście okaże się stabilna.

Nie będzie to poradnik , a raczej recenzja z tego jak to przebiegło więc jak ktoś już ma to za sobą to raczej niczego nowego się nie dowie.

Jak to zawsze zacząłem od zrobienia kopi bazy danych i wiedząc że różnie może być  kopi całego katalogu „domoticz”.

Jako że jestem uczulony na błędy przy tworzeniu kopi , zawsze przed aktualizacją zatrzymuję usługę domoticza i dopiero robię kopię katalogu i bazy. Tak już mam i może to głupie , ale uważam że kopia na działającym systemie to duże ryzyko ze względu na to że przy pracującym serwerze struktura bazy danych zmienia się na bieżąco  i robienie kopi na aktywnej bazie może spowodować kłopoty.

Drugie co robię zawsze przed aktualizacją domoticza to aktualizacja listy pakietów

sudo apt-get update

a po niej aktualizacja zainstalowanych pakietów do ich najnowszych wersji

sudo apt-get dist-upgrade

Wiedząc że system jest zaktualizowany zostało przejść do katalogu domoticza i uruchomić aktualizację

cd domoticz
./updaterelease

No i poszło bez najmniejszych problemów, serwer wystartował , zero błędów , wszystkie 6 pluginów pythona wystartowało i nie zgłosiło błędów , fail2ban gładko zaakceptował nowe pakiety , monit bez problemu rozumiał czego ma pilnować .

Powiem tak nie ma się co bać aktualizacji do aktualnej stabilnej wersji domoticza , jedno tylko zalecam dmuchać na zimne i robić kopie

Dodane : 12/07/2019 6:24 pm
Udostępnij: