Domoticz ciepłomier...
 
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Domoticz ciepłomierz Kamstrup Multical 402

231 Wpisów
3 Użytkownicy
1 Likes
4,658 Wyświetleń
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 

Witam,

chciałbym odczytywać kilka parametrów z ciepłomierza jak w temacie-najbardziej zależy mi na odczycie mocy dla wyliczenia COP pompy ciepła (Panasonic T-cap 9kW mod F).Mam oczywiście podlicznik i po RTU odczytuję jego wartości-kiedy będzie okienko w moim Smarticzu wyniku ilorazu mocy elektryczne z podlicznika i mocy cieplnej z ciepłomierza , wtedy będzie naprawdę realne COP pompy ciepła (a w osi czasu SCOP).

Ale do rzeczy-mój ciepłomierz ma wyjście IR , podobno można sczytywać dane za pomocą głowicy optycznej IR IEC  IEC 62056-21 (dawniej IEC 61107 / IEC 1107).Na allecośtam jest taka głowica  za ok 250pln.W sieci znalazłem trochę informacji jak to razem spiąć (np tu https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=22663).

Niestety nie znam się na programowaniu typu stretch ,itp-może się wydarzyć , że się przytnę na czymś....

Zacznę od zakupu głowicy -mam nadzieję ,że mi pomożecie w potrzebie...

Plan jest dość prosty-kabel od głowicy optycznej wpinam do Maliny , odpalam komunikację, wyciągam dane ...

Niby proste...ale zapewne w moim przypadku to potrwa.... dość długo zanim spasuję , bo uparciuch ze mnie jest okropny....

Czy ma ktoś uwagi do tej głowicy-nie chciałbym wydać 2,5 stówy w błoto ?

Pozdrawiam

 
Dodane : 06/01/2022 6:47 pm
MiG41
(@marcingajda)
Geek
 

Witaj @bobrow ! Ta głowica wygląda mi na identyczną do tych do odczytywania liczników energii.

Jeśli tak , to mam gdzieś taką ,którą odczytywałem licznik z PGE , ale po wymianie na dwukierunkowy dostałem taki z zablokowanym odczytem przez IR.

Skoro leży niepotrzebny , to Ci go mogę udostępnić.

 
Dodane : 06/01/2022 8:11 pm
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 
Dodane przez: @marcingajda

Witaj @bobrow ! Ta głowica wygląda mi na identyczną do tych do odczytywania liczników energii.

Jeśli tak , to mam gdzieś taką ,którą odczytywałem licznik z PGE , ale po wymianie na dwukierunkowy dostałem taki z zablokowanym odczytem przez IR.

Skoro leży niepotrzebny , to Ci go mogę udostępnić.

Cześć Migu,

to napisz proszę na priv jaką "kaukcję" sobie życzysz za test oraz price za towar jeśli zagada 😉 

Mam nadzieję ,że Cię nie zmęczę jak Isoma....

Pozdrawlayou

 
Dodane : 06/01/2022 9:18 pm
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 

Witam,

jednak zdecydowałem się na zakup głowicy optycznej usb (Migu jeszcze raz dzięki za chęć pomocy)-czekam na dostawę.

Mam tu dwie opcje podłączenia: po usb do maliny lub po wifi.

Znalazłem ciekawą ściągę pod wifi :

https://giters.com/emontnemery/domoticz_kamstrup_mqtt

Mam wolnego wemosa D1 - to spróbuje dwie metody sprawdzić.

A po USB np tak :

https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=18116&start=20

Pzdr

 
Dodane : 07/01/2022 1:42 pm
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 

W uzupełnieniu odnośnie standardu IR :

W 1997 roku IEC 1107 został przemianowany na IEC 61107 , kiedy wprowadzono nazwy IEC „serii 60000”. I wreszcie IEC 61107 stał się IEC 62056-21 , kiedy kilka norm związanych z inteligentną siecią zostało skonsolidowanych pod parasolem IEC 62056

 

 
Dodane : 07/01/2022 1:45 pm
MiG41
(@marcingajda)
Geek
 

Żeby ni było ,że chciałem nie wiadomo jakie pieniądze , żadnej kaucji nie chciałem 🙂 Chciałem wypożyczyć na testy 🙂

 

 
Dodane : 07/01/2022 2:23 pm
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 

Migu-potwierdzam 🙂 

Jeszcze może się okazać ,że jednak mogłem pożyczyć od Ciebie tę głowiczkę...

Wprawdzie mam diody nadawczą i odbiorczą zamontowane w tym ciepłomierzu-ale pytanie mi zaświtało czy jest ten port uruchomiony ?

Hmmm...wyciągnąłem ćwierćwieczną kamerkę Sony (na kasetki) z trybem IR...i cholera nic mi nie pika....Jak piknąłem z pilota to jakby laserem strzał poszedł...Więc podszedłem do podlicznika energii PC-port niby też jest , ale nie pika. Teraz pytanie się nasuwa :

czy musi być najpierw "pytanie" z głowicy , aby uzyskać daną informację , czy leci strumień danych i głowica odbiera wszystko ? 

 
Dodane : 07/01/2022 2:47 pm
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 

Uff...znalazłem na elektrodzie :

"Jedna mała uwaga licznik nic nie wyśle na port optyczny jeśli go nie zapytasz"

Jest zatem szansa ,że mi zafunguje odczyt z ciepłomierza w Domoticzu

 
Dodane : 07/01/2022 2:58 pm
MiG41
(@marcingajda)
Geek
 

Tak , identycznie jak w liczniku energii , nic nie odpowie ,dopóki mu się poprawnego zapytania nie wyśle. Pytanie tylko ,czy masz ten Magic Packet ?:) 

 

Tam jest program do arduino , i być może najpoerw z niego należałoby skrorzystać: https://wiki.hal9k.dk/projects/kamstrup

 

 

Jest też coś takiego:

Wr 80 3f 10 01 00 3c b2 5f 0d
Rd 80 3f 10 01 00 3c b2 5f 0d
Wr 80 3f 10 01 00 50 1f 75 0d
Rd 40 01 41 02 04 00 b0 80 80 00 50 5b 38 1e 0d
Msg CRC error
Wr 80 3f 10 01 00 56 7f b3 0d
Rd 80 3f 10 01 00 56 7f b3 0d
Wr 80 3f 10 01 00 57 6f 92 0d
Rd 00 3f 00 00 ac 12 40 21 10 e6 b4 7b 0d
Msg CRC error
Wr 80 3f 10 01 00 59 8e 5c 0d
Rd 80 3f 10 01 00 59 8e 5c 0d
Wr 80 3f 10 01 00 4a ac 0e 0d
Rd 00 3f 00 00 84 10 20 21 00 c7 a0 f1 0d

 

I to by się zgadzało ,że jest wysyłane 0x3f 0x10 0x01 ... 

 

Może też udałoby ci się zarejestrować i zdobyć ten tool:  https://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?p=250275#p250275

Pokazałoby to ,czy jest połączenie i ogólnie da się coś odczytać.

 
Dodane : 07/01/2022 3:28 pm
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 

Migu,

jak znam życie i geografię -będzie El clasico…tj wgram wszystko co można wgrać w przeróżnych kombinacjach ,a jak nie zagada to będę krzyczał RATUNKU !

Ech…

 
Dodane : 07/01/2022 4:10 pm
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 

Witam Towarzystwo,

głowica optyczna dotarła, wrzucałem do maliny co tylko znalazłem do tego ciepłomierza...i torba...

Żadna wtyczka nie wchodzi-np ta :

https://github.com/bsdphk/PyKamstrup.git

i ta :

https://github.com/ronaldvdmeer/multical402-4-domoticz.git

Próbowałem wrzucić np to :

python3 /home/pi/domoticz/scripts/python/kamstrup_single.py /dev/serial/by-id/usb-FTDI_FT230X_Basic_UART_D306YVGM-if00-port0 113 20

i też nic...

Znalazłem jeszcze kilka "pełnych " skryptów w pythonie , ale jeszcze ich nie wrzucałem (właściwie to jeszcze nie wiem jak to zrobić).

Chyba robię jakiś "klasyczny" błąd...Dodam tylko ,że po wrzutce do maliny komunikaty mam typu brak właściwego folderu czy błędna komenda ,itp...

Poproszę o radę jak to ruszyć.

Z góry dziękuję.

 
Dodane : 17/01/2022 4:13 pm
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 

Dodam ,że chyba prawidłowo wrzucałem wtyczki tj :

cd domoticz/plugins

git clone https://github.com.....dalej
opis we wtyczce

restart
 
Dodane : 17/01/2022 4:23 pm
MiG41
(@marcingajda)
Geek
 

Proponuję najpierw w ogóle sprawdzić ,czy ciepłomierz reaguje na wysyłane komendy.

Spróbuj najpierw głowicę podłączyć do laptopa ( ona jest na usb ? masz do niej sterowniki ? Tak ,żeb został wykryty jakiś port COM ? ).

A później ściągnij program Realterm , ustaw port  , baud 1200 , Parity None , Data bits 8 , Stop bits 2 , i w polu send spróbować wysłać 80 3f 10 01 00 3c b2 5f 0d jako HEX.....

 

A wogóle to próbowałeś zdobyć ten tool Kampstrupa ? Nim być może od razu byś przetestował działanie...

 
Dodane : 17/01/2022 4:52 pm
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 

Hej Migu,

tak głowica jest po USB, sterów jeszcze nie mam. Tylko widzisz myślałem ,że najpierw muszę utworzyć sprzęt w domoticzu-a później konfigurować sam port.

Ok-głowicę mogę przetestować , ale bez dodanego sprzętu w domoticzu kaplica...

Nie szukałem programu kamstrupa-chciałem od razu odpalać w domoticzu 

Nie wiem dlaczego kompletnie nic nie wchodzi do maliny ? Pewnie robię jakiś czeski błąd  

 
Dodane : 17/01/2022 4:57 pm
MiG41
(@marcingajda)
Geek
 

Sterownik pewnie jest jakis standardowy ftdi , albo ch340... po włożeniu do maliny port się dodaje ? w logread zobacz ,czy ostatnie linijki coś mówią o włożeniu urządzenia /dev/ttyUSBx . 

Jak jest , to zobacz telefonem w trybie aparatu , cz coś mruga ta głowica uruchamiając te rzeczy.

 
Dodane : 17/01/2022 5:11 pm
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 

Walczę ze sterami w lapku-to jest cp2102 

 

 
Dodane : 17/01/2022 5:30 pm
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 

Migu,

w malinie nie widzę logów ttyusb.

Na lapku kontrolki w tym programie mrugają jak wysyłam kod ...

 

 
Dodane : 17/01/2022 6:47 pm
MiG41
(@marcingajda)
Geek
 

Poustawiałeś port ? Dostajesz jakąś odpowiedź w tym programie ?

Odpowiedź po przyłożeniu do ciepłomierza

 
Dodane : 17/01/2022 7:05 pm
MiG41
(@marcingajda)
Geek
 

a w malinie po podłączeniu cp2102 i komendzie dmesg coś takiego powinno być:

[6782790.628014] usb 1-1.2: new full-speed USB device number 7 using dwc_otg
[6782790.894207] usb 1-1.2: New USB device found, idVendor=10c4, idProduct=ea60, bcdDevice= 1.00
[6782790.894250] usb 1-1.2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[6782790.894275] usb 1-1.2: Product: CP2102 USB to UART Bridge Controller
[6782790.894299] usb 1-1.2: Manufacturer: Silicon Labs
[6782790.894318] usb 1-1.2: SerialNumber: 0001
[6782791.056661] usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
[6782791.060167] usbserial: USB Serial support registered for generic
[6782791.079630] usbcore: registered new interface driver cp210x
[6782791.079754] usbserial: USB Serial support registered for cp210x
[6782791.079978] cp210x 1-1.2:1.0: cp210x converter detected
[6782791.095110] usb 1-1.2: cp210x converter now attached to ttyUSB0
 
Dodane : 17/01/2022 7:07 pm
Bobrow
(@bobrow)
Geek
Autor tematu
 

Mam tak :

[ 7.928519] brcmfmac: F1 signature read @0x18000000=0x15264345
[ 7.934679] usbcore: registered new interface driver cp210x
[ 7.934770] usbserial: USB Serial support registered for cp210x
[ 7.934984] cp210x 1-1.1.3:1.0: cp210x converter detected
[ 7.940361] usb 1-1.1.3: cp210x converter now attached to ttyUSB1
[ 7.945622] brcmfmac: brcmf_fw_alloc_request: using brcm/brcmfmac43455-sdio f or chip BCM4345/6
[ 7.946718] usbcore: registered new interface driver brcmfmac
[ 8.223551] brcmfmac: brcmf_fw_alloc_request: using brcm/brcmfmac43455-sdio f or chip BCM4345/6
[ 8.225670] brcmfmac: brcmf_fw_alloc_request: using brcm/brcmfmac43455-sdio f or chip BCM4345/6
[ 8.235765] brcmfmac: brcmf_c_preinit_dcmds: Firmware: BCM4345/6 wl0: Jan 4 2021 19:56:29 version 7.45.229 (617f1f5 CY) FWID 01-2dbd9d2e
[ 8.807382] random: crng init done
[ 8.807413] random: 7 urandom warning(s) missed due to ratelimiting

Czyli widzi głowicę.

W lapku port ustawiłem wg menagera

 
Dodane : 17/01/2022 7:18 pm
Strona 1 / 12
Udostępnij: