Przełączniki ścienn...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Tuya Przełączniki ścienne Tuya i pilot RF433MHz

5 Wpisów
3 Użytkownicy
1 Reactions
2,965 Wyświetleń
(@bartlomiej)
Wpisów: 7
Bywalec
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

[#2215]

Hej!
Jestem tu nowy (zarówno na forum, jak i w temacie SmartDom). Kupiłem i remontowałem dom, mam poprowadzoną nową elektrykę, w puszkach wszędzie jest linia N, ale ja nie o tym.
Podłączam sobie różne sprzęty w oparciu o system TUYA i WiFi. Z obsługą przez komórkę i Google Assistant nie ma problemu.

Ostatnio kupiłem 2 przełączniki ścienne, dwu- i trzyklawiszowy, oba z obsługą przez pilota RF433MHz. Niestety, instrukcja parowania jest niejasna - w dodatku angielska i polska bardzo się różnią. Sklep zasłania się instrukcją, ale to nie działa.

• Wg polskiej przytrzymanie klawisza sparuje z guzikiem pilota (patrz zdjęcie), ale powoduje to tylko reset połączenia z WiFi i nie ma żadnych sygnałów dźwiękowych.
  • Wg angielskiej w parowaniu jest potrzebne wciśnięcie przycisku "S1" (patrz zdjęcie, znajduje się koło prawej śruby mocującej), ale nie ma potwierdzających błysków. Po za tym nie ma informacji, jak zaprogramować drugi przycisk. 

Potrzebuję 4-klawiszowym pilotem (patrz zdjęcie) obsługiwać dwuklawiszowy przełącznik (ze zdjęcia, w łazience, bo syn podczas kąpieli zapomina włączyć wentylację) i skrajne klawisze trzyklawiszowego (tej samej firmy, obsługuje światło zewnętrzne, nie sterowane czujnikiem ruchu)

Link do zdjęć: Album Google

Dodane : 09/02/2021 10:46 am
(@bartlomiej)
Bywalec
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

No cóż, skoro #nikogo, to pozostaje mi oddać te piloty i żyć z asystentem Google...

Dodane : 12/02/2021 9:41 am
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5319
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

@bartlomiej mało kto używa w dzisiejszych czasach sterowania po RF , bo  ma za dużo wad . Nie lepiej do tej łazienki zamontować czujnik wilgotności i niech sam steruje tą wentylacją ? Po co to pamiętać o takich pierdołach jak włączanie wentylatora .

Dodane : 12/02/2021 10:00 am
(@bartlomiej)
Bywalec
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

@isom

OK, Łazienkę ogarnę higroskopem, ale co z oświetleniem? Potrzebuję na podwórku - mam przełącznik trzyklawiszowy Tuya w warsztacie, zapala mi światła we wnętrzu pomieszczenia, przed wejściem do niego i (czeka na podłączenie) pod dachem. Nie potrzebuję wyzwalacza automatycznego (czujki ruchu), bo mam taką podłączoną nad wejściem do domu. Potrzebuję pilotem podłączonym do kluczyków auta ogarnąć 2 klawisze z tego przełącznika, by nie otwierać warsztatu i nie musieć wyciągać komórki (mam zablokowane "OK Google", muszę nacisnąć dłużej klawisz Home). Światła te będą potrzebne od czasu do czasu (np. późny grill)...

Dodane : 12/02/2021 10:43 am
(@mig41)
Wpisów: 630
Ekspert
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Wg tego trzeba trzymać któryś z przycisków , mimo ,że chyba esp też się zrestartuje i wszystko trzeba bedzie robić od nowa:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3769864.html

Dodane : 12/02/2021 4:21 pm
Bartłomiej zareagował
Udostępnij: