Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Rozwiązany] Brak odczytu temperatur na nowym AFE

Artur W
(@g_arturw)
Młodzik

Sonof RF R2 1.0 z 2019.08.30

AFE w wersji 1.4.0, DS18b20 wpięty pod GPIO02, w ustawieniach GPIO2 i wszystko cyka, zwraca wartość po HTTP.

zmieniam:
AFE na wersje T1.2.3.1 i na dokładnie tym samym setupie dostaje komunikat:

{"device""Urządzenie o takiej nazwie nie istnieje","status":"error"}

w ustawieniach AFE czujnik DS jest rozpoznany (screen). To samo na GPIO3 (podłączone do RX na płycie).
Zmieniam rezystor na mniejszy, bez skutku. 

czy jest jakas specjalna nazwa urządzenia w AFE 2.3.1 ?
Zmieniam z powrotem na 1.4.0 i wszystko odczytuje poprawnie. 

 Przechwytywanie
Autor tematu Dodane : 09/11/2020 4:00 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

@g_arturw musisz użyć nazwy czujnika takiej jak w AFE  , np gdy czujnik w AFE nazwiesz Kocioł  to komenda będzie 

 http://192.168.x.xxx/?device=ds18b20&name=Kocioł&command=get 

u ciebie zgodnie z tym co na foto będzie 

 http://192.168.x.xxx/?device=ds18b20&name=DS18B20&command=get 
Dodane : 09/11/2020 6:19 pm
Artur W
(@g_arturw)
Młodzik

potwierdzam, działa. dziękuję

przy okazji, czy jest jakaś metoda na 'hard reset' żeby nie flash'ować binarką ?
jakaś 'zworka' na chwilę czy coś ?

 

Autor tematu Dodane : 09/11/2020 7:27 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

Jak przy konfiguracji ustawisz sobie przycisk systemowy to po wciśnięciu tego przycisku na ponad 30 sek resetuje moduł do fabryki

Dodane : 09/11/2020 8:17 pm
Udostępnij: