Forum Smart'ny Dom

Wgranie softu Supla...
 

Wgranie softu Supla za pomocą Flash Dowload Tool v1.2  

Strona 2 / 2
  RSS
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Wyjaśnij proszę co znaczy zero reakcji ? w supli  zero reakcji, czy dioda led od transoptora nie reaguje ? 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 26/02/2019 9:28 pm
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019

Dioda od transoptora nie reaguje wcale po podaniu 5V jak pisałeś.

Jeśli podam 12V na wejście zasilania to dioda D4 świeci bardzo blado na reszcie modułu zero innych reakcji.

Masz jakieś sprawdzone obudowy do tych modułów ? Jeśli tak gdzie kupujesz ?

Dariusz

OdpowiedzCytuj
Dodane : 26/02/2019 9:33 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Dobra robię to chociaż nie lubię wyrwij lub wylutuj to co zaznaczyłem na czerowno 

Obudowy nie potrzebowałem bo montowałem w obudowach od NICE a one są tak duże że zmieszczą  kilka takich 

Fota co usunąć 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 26/02/2019 9:40 pm
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019

Zstąpić czymś te diodę ?

Dariusz

OdpowiedzCytuj
Dodane : 26/02/2019 9:44 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

nie, nie masz przecież takiej samej a to tylko zabezpiecza wejście transoptora . Jak nie pomylisz polaryzacji tzn +  i - to nic się nie stanie 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 26/02/2019 9:46 pm
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019

Ale moduł nadal się  nie budzi. Podpinając zasilanie 12V mignie tylko dioda na ESP i tyle gdy założę zworkę aby wprowadzić moduł w stan programowania nic się nie dzieje ;/

Dariusz

OdpowiedzCytuj
Dodane : 26/02/2019 9:48 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Podłącz konwerter i zobacz czy żyje ESP , tzn spróbuj wgrać blanka , oczywiście prawidłowa procedura czyli zwierasz GPIO 0 do GND itd

OdpowiedzCytuj
Dodane : 26/02/2019 9:52 pm
lukas121
(@lukas121)
Brygadzista Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Sprawdź miernikiem jakie masz napięcia na stabilizatorze, esp zawsze można wymienić.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 26/02/2019 9:56 pm
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

@daro1003 kolega lukas dobrze prawi możesz zmierzyć co wychodzi tam gdzie dolutowałeś nogę rezystora 10k , albo podłącz zasilanie 5 V tak jak na foto i zobacz czy ożyje .

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 27/02/2019 5:46 pm
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019

Witam

Dziekuje Panowie za zainteresowanie tematem.

Napiecia są ok na wejściu i na wyjściu ze stabilizatora. 

Podłączyłem wiec pod USB i do zasilania założyłem zworką i ku mojemu zdumieniu blank poszedł to następnie załadowałem soft który tez poszedł moduł odżył połączył się z laptopem przez wifi i ukazała się strona z pierwszym menu konfiguracyjnym na resztę zabrakło czasu 🙂

Teraz pytanie co zrobić z wyrwana dioda ? Zalutowany czy zostawić ?  Czy ona mogła siać zament ? 

Dariusz

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/03/2019 9:22 pm
lukas121
(@lukas121)
Brygadzista Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Nie musisz wlutować, bez diody nie będzie zabezpieczenia diody w transoptorze. Uszkodzona nie wpływała na pracę esp, tylko na pracę transoptora.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/03/2019 9:35 pm
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019

Ok moduł wykorzystam do otwarcia elektrozaczepu furtki przez podanie sygnału na wejście w videodomofonie do tego celu wiec w tym module wykorzystam sam przekaźnik. 

Dariusz

OdpowiedzCytuj
Dodane : 01/03/2019 9:39 pm
domin
(@domin)
Młodzik

jak ustawić tego Yunshan w supli jako bramę, a nie oświetlenie? Dacie radę mi to wytłumaczyć - soft multiboard.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 13/06/2019 11:30 am
isom
 isom
(@isom)
Dyrektor Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2019

Przy pierwszej konfiguracji modułu trzeba ustawić przyciski na bistabilne , domyślnie są monostabilne , jak już zgłosiłeś moduł do clouda to musisz go usunąć i po ponownej konfiguracji z przyciskami bistabilnymi dodać wtedy pojawi się mozliwość ustawienia obsługi bram, drzwi itp.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 13/06/2019 12:28 pm
domin
(@domin)
Młodzik

@isom dzięki wielkie 🙂 
a powiedz mi jak wejść w tryb konfiguracji nie wgrywając od nowa softu... bo mam problem przytrzymuję zworkę 6s+ potem zdejmuje a wifi supli się nie pojawia 🙂 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 13/06/2019 4:00 pm
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019

Zdejmij zworką jak dioda zacznie szybko migać. Po ok 3 sekundach

A z wi miewam podobny problem czasem, pomaga wyłączenie i włączenie wifi w komputerze.

Dariusz

OdpowiedzCytuj
Dodane : 13/06/2019 4:18 pm
domin
(@domin)
Młodzik

Właśnie rzecz w tym, że mi nie miga ta niebieska dioda... próbowałem na samych 12v, na 12v + UART, ze zworką, bez zworki... 
Niebieska dioda mignie tylko po tym jak dostanie prądu, a potem świeci się tylko IN przy D4, bez UART swieci się out.

Ok.
W jednym po 100 próbie odpaliła się dioda, w drugim dalej walczę.... 🙂 
Dzięki

OdpowiedzCytuj
Dodane : 13/06/2019 4:39 pm
Daro1003
(@daro1003)
Brygadzista Donator 2019

Wrzuć zrzut ekranu z ustawieniami jakie masz.

Dariusz

OdpowiedzCytuj
Dodane : 13/06/2019 10:11 pm
muchac35
(@muchac35)
Majster

Zabieram się do wgrania AFE-firmware do Yunshan i chciałem się upewnić gdyż wgrywałem jak do tej pory tylko do sonoffów tam podłączałem GND Tx RX i 3V bezpośrednio z programatora

A czy w Yunshan mam podłaczyć RX TX GND a zasilanie podać z dowolnego zasilacza? np 9V?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 06/11/2019 10:21 pm
Strona 2 / 2
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj