Smarticz - problem ...
 
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Smarticz - problem z RFLinkiem

15 Wpisów
7 Użytkownicy
1 Reactions
1,512 Wyświetleń
(@kriso73)
Wpisów: 2
Świeżak
Autor tematu
 

Witam wszystkich,

Jestem początkujący w temacie automatyki domowej. Pierwszy raz na forum, gdyż zawsze staram się znaleźć sam rozwiazanie, ale tym razem nie daje rady ... :(.

Posiadam RPI 3B i RFLinka w celu zdalnego otwierania i zamykania bramy. Wcześniej miałem wgrany obraz Domoticza v.14 z tego forum i wszystko działało bez problemu. Po jakimś czasie, prawdopodonie po aktualizacji, malina zaczęła mi się zawieszać od czasu do czasu i postanowiłem zmienić system na obraz Smarticza. Zainstalowałem wszystko zgodnie ze wskazówkami, wszystko ładnie działa, lecz mam problem z RFLinkiem. Dodaje sprzęt RFLinka Gataway USB (mam podłaczony pod usb), dodaje mi się on do Domoticza, pokazuje mi się ver. 48.4 i ostatecznie RFLink nie wyszukuję żadnych urządzeń i sygnałów RF.

Myślałem, że problem jest sprzętowy ale gdy włożyłem starą kartę z systemem to RFLink działa normalnie i wyszukuje urzadzenia w pobliżu bez problemu. Obraz wgrywałem już kilkakrotnie i cały czas ten sam problem.

Czy mogę prosić o jakąś podpowiedź co moze być nie tak?

 

PS. Ogólnie to pozdrawiam wszystkich forumowiczów SmartnyDom. Robicie kawał dobrej roboty!

 

 
Dodane : 30/01/2020 6:58 pm
Tagi tematu
(@bandi)
Wpisów: 54
Kontrybutor
 

Jaki masz ustawiony port?

Ja mam /dev/ttyUSB0 i działa bez problemu

 
Dodane : 31/01/2020 10:20 am
(@kriso73)
Wpisów: 2
Świeżak
Autor tematu
 

Port mam ustawiony prawidłowy. Problem leży gdzie indziej... Obecnie z braku czasu wgrałem obraz domoticza sprzed roku, zaktualizowałem i wszystko śmiga. Jeśli uda mi się zlokalizować problem napiszę.

 
Dodane : 02/02/2020 3:03 pm
(@g_januszgiel)
Wpisów: 2
Świeżak
 
Dodane przez: @kriso73

Port mam ustawiony prawidłowy. Problem leży gdzie indziej... Obecnie z braku czasu wgrałem obraz domoticza sprzed roku, zaktualizowałem i wszystko śmiga. Jeśli uda mi się zlokalizować problem napiszę.

Witam, mam podobny problem, po aktualizacji pakietów RFLink przestał działać. Pojawił się port USB:  /dev/serial/by-id/usb-Arduino__www.arduino.cc__0042_95634313632351D0D0F1-if00 ale po wybraniu tego portu niestety nie działa. Wgrałem starszą kopię Domoticza i RFLink pracuje normalnie. Proszę o pomoc.

 
Dodane : 19/04/2020 7:39 pm
(@mareq)
Wpisów: 3
Świeżak
 

Miałem ten sam problem z RFLinkiem po przejściu na  Smarticza. Udało się go  rozwiązać przez czyszczenie i sprawdzenie bazy:

 

sudo apt-get install sqlite3

cd domoticz

sqlite3 domoticz.db

pragma integrity_check;

.exit

 
Dodane : 04/01/2021 2:18 pm
(@g_januszgiel)
Wpisów: 2
Świeżak
 

Dziękuję za pomoc, niestety u mnie bez zmian.

 
Dodane : 05/01/2021 6:56 pm
(@bomberas)
Wpisów: 9
Bywalec Donator 2K21
 
Dodane przez: @mareq

Miałem ten sam problem z RFLinkiem po przejściu na  Smarticza. Udało się go  rozwiązać przez czyszczenie i sprawdzenie bazy:

 

sudo apt-get install sqlite3

cd domoticz

sqlite3 domoticz.db

pragma integrity_check;

.exit

U mnie baza wyczyszczona według powyższego poradnika i nic to nie 'zmieniło jak RFlink nie działał tak nie działa dalej. Ktoś coś, jakieś podpowiedzi za co by się jeszcze zabrać żeby RF zaczął gadać??? 

 
Dodane : 17/01/2021 11:44 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5100
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@bomberas nie mam RFLinka i nie mogę odtworzyć tego problemu , każde arduino podłączone przez USB działa bez problemu na tym obrazie .

Ten zestaw komend nie czyści bazy danych a jedynie sprawdza pod względem ewentualnych błędów , jak chcesz odkurzyć bazę danych to musisz zatrzymać domoticza 

sudo service domoticz stop

przejść do folderu domoticz

cd domoticz

i dopiero


ls -lh domoticz.db
sudo sqlite3 domoticz.db
VACUUM;
.quit
ls -lh domoticz.db
sudo service domoticz start
 
Dodane : 18/01/2021 12:00 am
(@bomberas)
Wpisów: 9
Bywalec Donator 2K21
 

@isom RfLink dodany na nowo do Domoticza, niby wszystko jest OK w logach nie ma błędów ale też nie ma nowych urządzeń które pojawiały by się po RF-ie. Już brakuje mi koncepcji jak to by ugryźć. 🤔 

Jednak jest jakiś błąd odnośnie proxy

2021-01-20 20:43:13.531 Proxy: disconnected
2021-01-20 20:43:13.531 Proxy: Error, reconnecting (End of file)
 
Dodane : 20/01/2021 9:20 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5100
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@bomberas nie wiem jak mogę pomóc RFLink nie korzysta z zajętych portów przez inne usługi , jak masz włączoną akceptację nowych urządzeń w ustawieniach to jedno co można zrobić dość szybko to przeinstalowanie samego domoticza.

Zrób kopię bazy danych jak masz dużo urządzeń 

uruchom terminal przeloguj się na usera root

sudo -i

potem 

mc

wejdz do etc i usuń  /domoticz

potem usuń /etc/init.d/domoticz.sh

i na końcu przejdz do home/pi i usuń cały folder domoticz

potem 

su pi
cd 
sudo curl -L install.domoticz.com | bash

przy instalacji ustaw port na 8082 

na czystej instalacji sprawdź tego RFlinka

PS możesz też uruchomić webmin i wyłączać pojedynczo dostępne usługi i zobaczyć czy ruszy i kiedy 

 
Dodane : 20/01/2021 9:50 pm
(@bomberas)
Wpisów: 9
Bywalec Donator 2K21
 

@isom trochę boję się podejmować tak radykalnych środków ze względu na to że jak coś pójdzie nie tak to cały dzień w plecy 😉 

port domoticza jest ustawiony na 8082 i z żadnym urządzeniem nigdy nie miałem problemu żeby się połączyć.

Zastanawiają mnie tylko te wpisy w rejestrze

2021-01-20 20:43:13.531 Proxy: disconnected
2021-01-20 20:43:13.531 Proxy: Error, reconnecting (End of file).
 
Poza tym w ustawieniach Domoticz mam "Zdalny port udostępniania" ustawiony na 6144, nie wiem czy to tak powinno być?
 
Dodane : 20/01/2021 10:01 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5100
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
 

@bomberas Nie sądzę żeby Proxy miało coś wspólnego z RFlink - to oprogramowanie działa lokalnie na arduino i łączy się przez USB 

Port 6144 jest do połączeń dwóch domoticzów między sobą i tak jest ustawiony domyślnie więc tak być powinno.

Gdybym miał arduino mega to bym to sprawdził ale nie mam i nie potrzebuję 

PS

Zrób kopię obrazu na dysk kompa i jak przy kombinacjach z przeinstalowaniem pójdzie coś nie tak to wgrasz od nowa wszystko.

Albo Duplicati i kopia w chmurze np GoogleDrive 

 

 
Dodane : 20/01/2021 10:16 pm
(@bomberas)
Wpisów: 9
Bywalec Donator 2K21
 
Status: RFLink: Worker stopped...
2021-01-20 21:42:42.247 Status: RFLink: Using serial port: /dev/ttyACM0
2021-01-20 21:42:43.179 Status: RFLink: Controller Initialized!...
2021-01-20 21:42:43.255 Status: RFLink Detected, Version: 1.1 Revision: 48 Build: 4
Takie logi dostaję po zmianie portu na ten właściwy, jednak nic się nie dzieje żadne nowe urządzenia się nie dodają. 
Powalczę jeszcze trochę z tym i pewnie skończy się na przeinstalowaniu Domoticza 😥 
Pozdrawiam i już nie męczę pytaniami.
Dziękuję za poświęcenie mi czasu.  👍 👍 👍 
 
Dodane : 20/01/2021 10:49 pm
(@bomberas)
Wpisów: 9
Bywalec Donator 2K21
 

@isom Udało się 😀 😀 😀 

Status: RFLink: Worker stopped...
2021-01-20 22:08:07.259 Status: RFLink: Using serial port: /dev/serial/by-id/usb-Arduino__www.arduino.cc__0042_55731323436351401221-if00
2021-01-20 22:08:14.331 (RFLINK) Light/Switch ()
 
Port zmieniony na powyższy ale najpierw potrzeba było wyeliminować te nieszczęsne błędy z serwerem proxy, wynikały one złych ustawień w domoticzu "Sieci Lokalne bez hasła loginu" nie było wprowadzonego adresu domoticza dlatego nie mógł się połączyć.
Po wprowadzeniu adresu domoticz i ustawieniu portu Rflink-a wszystko zaczęło hulać .
Pozdrawiam.
 
Dodane : 20/01/2021 11:16 pm
isom reacted
(@szmek2)
Wpisów: 1
Świeżak
 

@bomberas dzieki wielkie. Dzięki tobie nie musiałem kopać zbyt gleboko aby rozwiązać swoj problem który okazal się identyczny 😊 😊 😊 😊. Jeszcze raz wielkie dzięki.

 
Dodane : 06/03/2021 8:58 pm
Udostępnij: