Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Uwaga: Muszę przeprowadzić modernizację oprogramowania na serwerze, a w czarnym scenariuszu oznacza przeinstalowanie całego serwera na co muszę się przygotować.

Planuję to zrobić w ten weekend (25-26 Wrzesień). Prace będa wyglądały tak, że

- musze przygotować drugi zapasowy serwer i przenieść na niego strony: Smart'ny Dom, Forum, AFE

- przeprowadzić modernizację, która zajmie kilka godzin

- przenieść ponownie strony na modernizowany serwer

W tym czasie mogą występować braki w dostępie do strony lub mogą występować problemy z działaniem strony (wydajność, błędy) itp za co z góry przepraszam

Pozdrawiam, Admin

Sonoff 4CHPRO R3 - jak zresetować AFE przyciskiem

Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Młodzik

AFE-Device, sieć ok po zalogowaniu i ustawieniu SSID i hasła urządzenie znika i nie łączy się z docelową siecią.

1/ Dioda "wifi" szybkie miganie na niebiesko - parę razy na sekundę. Czyli teoretycznie połączone, ale router nic nie pokazuje. 

2/ Próba resetu przyciski R1 - po 30 sekundach nic się nie dzieje. Urzadzenie reaguje tylko na trzyanie 5 sekund i 10 (1 błysk diody, 2 błyski)

Drugi urządzenie takie samo ten sam problem - ssid i hasło na 100% ok. 

 

Jak je zresetować do hotposta, aby sprawdzić na innym routerze? p.s. mam jeszcze innego sonoffa 1 relay z AFE i on działał, ale po restarcie router również się już do niego nie łączy. 

 

Cytuj
Autor tematu Dodane : 21/07/2021 11:17 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Hey, jaka konkretnie wersja AFE - to sprawdzę

te miganie jak w pkt 1 oznacza ze AFE jest w trybie konfiguracyjnym, albo podłączony do routera albo w trybie hotspot (192.168.5.1)

w pkt 2 jak napisałeś to rozumiem że po 30 sek led nie miga 3x

Jak zachowuje się dioda led podczas łączenia się do sieci? Napisz trochę więcej. 

Ustawiasz stałe IP w konfiguracji sieci, DHCP w AFE? może podeślij jakiś screenshot z konfiguracji sieci

pzdr.a

OdpowiedzCytuj
Dodane : 21/07/2021 11:40 pm
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Młodzik

@adrian AFE 2.02 już wpadłem na to - klawisz jakieś 15 sekund, nadal jednak nie łączy do właściwego routera. Połączył się natomiast z hotspotem a telefonie bez problemu - czyli wina routera, co ciekawe poprzedni sonoff działał i przestał i już tak samo nie łączy. W routerze są inne połączone urządzenia 5ghz oraz także 2,4ghz więc dziwne

Jaka wersję firmware powinene tutaj mieć?

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 22/07/2021 8:19 am
_MarSs_
(@_marss_)
Majster Donator 2K21 Donator 2K18

@jacekkaczmarczyk

A może masz ustawiony kanał 13 w routerze? Miałem podobny problem z jakimś Sonofem. Telefony zwykle wystawiają kanał 1, 6 lub 11 dlatego działa.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/07/2021 10:24 am
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Młodzik

@adrian Aktualizacja do 3.0 w wersji T0 3.0 pomogła, ale nadal nie wiem jak zresetować a 2.x a pierwszym poszło, na drugim się męczę 🙂

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 22/07/2021 11:32 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

a jesteś w stanie wejść do konfiguracji AFE przez WWW?

masz w konfiguracji AFE stałe IP czy DHCP?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/07/2021 8:50 pm
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Młodzik

@adrian no właśnie nie, bo po skonfigurowaniu ssid/hasła i dhcp on się nie łączy. Jego stan : 

1/ niebieski miga 1 cykl sekunda

2/ Przycisk R1 reaguje i przełącza przekaźnik dioda / dźwięk przekaznika

3/ Trzymanie przytrzymanie przycisku 2 - 4: po 4-5 sekundach jeden błysk szybki diody led (wifi), po 7 sekundach 3 szybkie błyski, dłuższe trzymanie brak efektu zauważalnego

4/ Trzymanie przycisku 1 - efekt podobny z tym, że przekaźnik dodatkowo zmienia stan co chwilę na on/off

 

nie rozumiem tego 2 identyczne urządzenia taki sam AFE 2.0.2 jeden po trzymaniu 10 sekund się resetuje, drugi nie 🙂

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 22/07/2021 11:08 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

To wciśnij ze stoperem na 12 sek i puść

a później po ok 2-3 sek zobacz czy nie pojawiła się nowa sieć WiFI o nazwie może AFE-Device lub inna w zależności czy zmieniłeś nazwę urządzenia

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/07/2021 11:13 pm
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Młodzik

@adrian czy AFE łączy się po SSID czy po macku SSIDa, który pobiera sobie w momencie wyboru SSID z dropdowna? Ustawię inny router o tym samym ssidzie i spróbuję połączyć urządzenie

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 22/07/2021 11:15 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

po nazwie - nie mac'u

- natomiast jesli masz zdefiniowany przycisk systemowy - no to po tych 10+ sekundach powinien wejść w tryb konfiguracji przez HoTSpot

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/07/2021 11:25 pm
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Młodzik

@adrian który Rx domyślnie jest systemowym ? na poprzednim urządzeniu R1 działał bez problemu a potwierdzeniem resetu był strzał cewki głośny i faktycznie to następowało około 10-13 sekundy

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 22/07/2021 11:38 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

domyślnie to przycisk na GPIO-0

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/07/2021 11:53 pm
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Młodzik

@adrian po 12 sekundach nic - w poprzednim po 12 był trzask cewki i pojawialo się faktycznie hotspot. Jestem już bliżej udaje mi się zmieniać tryb a operacyjny (wciśięcie krótkie R1 odpala lub gasi przekaźnik) a tryb konfiguracji. Dioda led miga 2x sek a przycisk R1 nie steruje przekaznikiem. Zastawiam się jaką funkcję pełnią 3 i 5 sekundowe mignięca 1/3 krotne. W oryginalny sofice tak się paruje

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 23/07/2021 3:50 pm
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Młodzik

ok udało się. najpierw doprowadziłem do wyjścia z trybu normalnej pracy tzn. wciskanie R1 nie powoduje zian przekaźnika. W drugim etapie 12 sekud i wskoczył hotspot. Zaktualizowałem a 3.01, ustawiłem wifi i restart. 

 

Dioda świeci cały czas nie łączy się, nie chce wrócić do hotspota 🙂

 

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 23/07/2021 4:25 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

W internecie napisane jest ze ten 4CH R3 ma takie ustawienia GPIO. Przekaźniki i przyciski. Sprawdziłeś, że tam maiłeś?

image

Czy ustawiłeś jeden  przycisków na systemowy, albo sprawdziłeś czy jest ustawiony?

Dobrze byłoby przy następnej okazji, żebyś porobił kilka screenshotów z konfiguracji, żeby móc zobaczyć to czego może Ty nie widzisz - większa część problemów jest związana z konfiguracją.

Czasami przy niektórych urządzeniach dobrze jest odłączyć urządzenie od zasilania po aktualizacji

Gdybyś miał adapter do wgrywania firmware to sugerowałbym, żebyś mu jeszcze raz wgrał firmware, wcześniej czyszcząc flash/pamięć - np, używając tego narzędzia do wgrywania

W 3 wersji AFE jesl możliwość ustawienia 2 WiFI, jeśli nie pójdzie do innego do próbuje do drugie. Mógłbyś do drugiego wprowadzić HotSpot do komórki żeby poratować się w sytuacji problemów z łączeniem sie z głównym routerem.

--- Co do mignięć

te po 3, 5 sekund - jak urządzenie dostaje jakiś komunikat np. z systemu do automatyki to mignie.

Mignie również jak coś wysyła - tym bym się jakoś specjalnie nie sugerował.

 

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 23/07/2021 4:51 pm
Jacek Kaczmarczyk
(@jacekkaczmarczyk)
Młodzik

@adrian miganie po 3,5 sekundach nie jest przypadkowe. Wywołuje je dowolny przycisk, oraz zwieranie gnd i pinu R21. Wygląda na to, że R1 jest systemowy domyślnie po wgraniu firmwaru jednak nadal nie trafian w odpowiednią sekwencję - nie rozumiem co oznacza świecąca niebieska dioda led od samego podłaczenia DC. Ja nie zmieniałem konfiguracji od wgrania tylko wifi ssid/hasło i reset, później aktualizacja do 3.0.1 i reset. 

Dobra, czekam na usbttl i go zfleshuję

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 23/07/2021 5:42 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Hey, nie napisałem że jest przypadkowe. Dioda systemowa informuje o różnych zdarzeniach. odbiór komunikatu wysłanie komunikatu, przyciśnięcie przycisku itd Inaczej zachowuje się podczas łączenia do WiFi, MQTT, po 35 sekundach, itd.

Wersja AFE 4CH jest prekonfigurowane do Sonoff 4CH, a 4CH Pro - może - nie koniecznie, ma inną konfigurację GPIO, nie mam jej w domu

Jeśli ta niebieska dioda jest systemowa to może być ustawiona w AFE że ma świecić cały czas, a gasi się w momencie zdarzenia (odwrotne ustawienie) - nie wiem bo nie widziałem screenshotów z Twoich ustawień i jak tak dioda w 4CHF Pro 3 jest podłączona.

Tutaj jest trochę więcej o diodzie LED systemowej https://afe.smartnydom.pl/pl/konfiguracja/konfiguracja-urzadzenia/konfiguracja-diody-led/dioda-systemowa

Otworzyłem instrukcje obsługi tego sonoff: http://dl.itead.cc/4chr3-pror3/images/4CHR3-4CHPROR3-V1-user-manual.pdf

i jeśli to jest wersja 4CH PRO V3 RF (nie napisałeś więc zakładam że nie) natomiast w tej wersji przycisk R1 służy też do parowania pilotów, jest tam wszystko napisane 3sek, 5sek itd,

OdpowiedzCytuj
Dodane : 23/07/2021 6:10 pm
Udostępnij: