nie działa sterowni...
 
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Problem [Rozwiązany] nie działa sterownik bramy T5 na openwrt

Strona 1 / 2
hryst
(@hryst)
Młodzik

Witam,
Mój sterownik bramy T5 łączy się tylko do wifi na fabrycznych ustawieniach. Przez jakiś czas sterownik jest widziany w sieci i da się na nim wprowadzić pierwsze zmiany. Po restarcie lub zostawieniu urządzenia T5 już z problemem (losowo po jakimś czasie) podłącza się do wifi. Kliknięcie w tryb normalny restartuję sterownik i wyświetla się tło wraz z czarną ramką u góry.
Na openwrt widać że AFE próbuje ciągle podłączyć się do wifi.

AFE T5, v3.1 oraz 2.4, flash4Mb, konfiguracja przez dhcp
Sprzęt: Tp-link WR1043nd z OpenWrt 21.x a wcześniej 18.x
Inny sprzęt z ESP8266 (esp mega) działa w sieci poprawnie.

Pozdrawiam.

Autor tematu Dodane : 23/11/2021 1:58 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

Na fabrycznych ustawieniach to AFE udostępnia swoją sieć wifi czyli robi za AP , a po konfiguracji parametrów domowej sieci WIFI albo się łączy i działa , albo przy błędnej konfiguracji nie łączy się wcale. Pozostałe ustawienia nie mają wpływu na samo połączenie , jeżeli występują jakieś problemy , najlepiej wstawić zrzuty z całej konfiguracji , wtedy można coś wywnioskować, bez tego raczej nikt tu nie pomoże.

Dodane : 23/11/2021 6:46 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@hryst jesli rozumie

ESP8266 (mega) działa na T5 tak? a inne urządzenie nie działa?

Jeśli te inne nie działa to możesz coś więcej o nim powiedzieć? co to za urządzenie?

Dodane : 23/11/2021 9:35 pm
isom
 isom
(@isom)
Prezes Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20

@adrian esp mega to inaczej espeasy w wersji mega czyli wersja jedna z najnowszych i tu raczej chodzi o moduł z wgranym AFE i jego konfiguracją 

Dodane : 23/11/2021 9:40 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@isom ok, nie bylo dla mnie jasne

@hryst wersja 3.1.0 czy 3.1.1 która konkretnie wersja: domoticz, standard 

ten sterownik co używasz to co to?

Dodane : 23/11/2021 9:44 pm
hryst
(@hryst)
Młodzik

@adrian obecna wersja AFE T5 3.1.0-ESP8266 standard.

Na T5 nie wgrywałem espmega. Mam inny sprzęt esp8266 z programem esp-mega który łączy się z siecią poprawnie.

Na mikrotik z tym samym ssid sterownik bramy AFE T5 działa poprawnie (bez zmiany konfiguracji)

Autor tematu Dodane : 24/11/2021 8:00 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

prześlij screenshota z konfiguracji WiFi w AFE

pzdr.a

Dodane : 24/11/2021 8:05 am
hryst
(@hryst)
Młodzik

na openwrt zmieniałem tryb pracy radia z N na legacy oraz inne parametry bez rezultatów.

Screenshot 20211124 091748
Screenshot 20211124 091003
Autor tematu Dodane : 24/11/2021 9:22 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

z datasheet nie jestem 100% pewien czy esp dobrze wspiera WPA2 PSK

image

raczej na pewno nie wspiera 40Mhz tylko 20MHz -> HT20

image

 

Dodane : 24/11/2021 10:56 am
hryst
(@hryst)
Młodzik

obecnie tak wyglądają u mnie podłączone urządzenia

Szerokość pasma wcześniej miałem ustawione na 20MHz, a rodzaju szyfrowania nie zmieniałem bo mam takie na mikrotiku i działa.

Boję się że jest to wina samego chipsetu i jego niekompatybilności z T5

Screenshot 20211124 111654

 Obecnie mam podłączone dwie sztuki ESP8266 (podkreślone)

pozdrawiam

Autor tematu Dodane : 24/11/2021 11:25 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

jak jesteś "obcykany" z wgrywaniem sofu to możesz wgrać wersje "T5 debug" która wyrzuca logi z działania po GPIO TX,RX to coś mogłoby powiedzieć o co chodzi

Dodane : 24/11/2021 1:02 pm
hryst
(@hryst)
Młodzik

@adrian, z wgraniem wersji debug trochę poczekam.

Dziś w logach widzę ze T5 posiada dwie nazwy

09:54:09 daemon.notice hostapd: wlan0: AP-STA-DISCONNECTED 40:f5:20:xx:xx:xx
09:54:09 daemon.info hostapd: wlan0: STA 40:f5:20:xx:xx:xx IEEE 802.11: disassociated
09:54:09 daemon.info hostapd: wlan0: STA 40:f5:20:xx:xx:xx IEEE 802.11: disassociated
09:54:09 daemon.info hostapd: wlan0: STA 40:f5:20:xx:xx:xx IEEE 802.11: disassociated
09:54:09 daemon.info hostapd: wlan0: STA 40:f5:20:xx:xx:xx IEEE 802.11: disassociated
09:54:10 daemon.info hostapd: wlan0: STA 40:f5:20:xx:xx:xx IEEE 802.11: deauthenticated due to inactivity (timer DEAUTH/REMOVE)
09:54:14 daemon.info hostapd: wlan0: STA 40:f5:20:xx:xx:xx IEEE 802.11: authenticated
09:54:14 daemon.info hostapd: wlan0: STA 40:f5:20:xx:xx:xx IEEE 802.11: associated (aid 6)
09:54:14 daemon.notice hostapd: wlan0: AP-STA-CONNECTED 40:f5:20:xx:xx:xx
09:54:14 daemon.info hostapd: wlan0: STA 40:f5:20:xx:xx:xx WPA: pairwise key handshake completed (RSN)
09:54:14 daemon.info dnsmasq-dhcp[7630]: DHCPDISCOVER(br-lan) 40:f5:20:xx:xx:xx
09:54:14 daemon.info dnsmasq-dhcp[7630]: DHCPOFFER(br-lan) 192.168.100.233 40:f5:20:xx:xx:xx
09:54:14 daemon.info dnsmasq-dhcp[7630]: DHCPREQUEST(br-lan) 192.168.100.233 40:f5:20:xx:xx:xx
09:54:14 daemon.info dnsmasq-dhcp[7630]: DHCPACK(br-lan) 192.168.100.233 40:f5:20:xx:xx:xx ESP-119Axx
09:54:15 daemon.info dnsmasq-dhcp[7630]: DHCPREQUEST(br-lan) 192.168.100.233 40:f5:20:xx:xx:xx
09:54:15 daemon.info dnsmasq-dhcp[7630]: DHCPACK(br-lan) 192.168.100.233 40:f5:20:xx:xx:xx AFE-brama

Autor tematu Dodane : 25/11/2021 10:03 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

tak on tam łączy się z WiFi, a później zmienia nazwę hostsa i próbuje ją zaktualizować w routerze

Tego tutaj screena - w sensie wszedles w konfigurację na mikrotiku tak?

image
Dodane : 25/11/2021 11:17 am
hryst
(@hryst)
Młodzik

sterownik jest ponownie podłączony pod openwrt.

Mam do niego dostęp aby wybrać tryb normalny lub AP.

Teraz próbując wejść bezpośrednio do menu IP/?o=0&i=16 wszedł mi w tryb AP

Autor tematu Dodane : 25/11/2021 12:00 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Jak widzisz taki ekran przez openwrt 

image

to on łączy się w Twoim routerem

Możesz podesłać informacje o tym urządzeniu co masz w nim to T5, prosiłem nie dostałem info. 

Co tam jak jest podłączone, to jest goły np. ESP Wemos nnic więce do niego nie jest podłączone?

Jeśli pojawia się coś takiego, jak powyżej wciskasz zielony w wchodzi Ci AP to nie jest to "normalne"

 

Dodane : 25/11/2021 12:49 pm
hryst
(@hryst)
Młodzik

sorki, myślałem że opis sterownik bramy T5 opisuje gate driver dual

Soft jest prawie czysty, zmieniona nazwa, ustawione dwa przekaźniki i chyba to wszystko. Nie mam obecnie dostępu bo w trybie AP 🙂 i na działce z openwrt. Fizycznie nic nie jest do niego podłączone.

Tak jak pisałem pierwsze połączenie jest ok, potem jak wybieram tryb normalny to się "zapętla"

Jutro go ponownie zresetuje do fabrycznych i jedynie ustawie parametry wifi.

Jak nie pomoże to zmienię mu mac adres, aby wykluczyć jakieś komplikacje przy dhcp.

AFE gate driver dual
Autor tematu Dodane : 25/11/2021 1:28 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@hryst ja robie soft, a kto do czego sobie to instaluje to inna bajka

jeszcze pytanie - jest w tym sterowniku dioda led, która coś tam miga? 

jeśli jest możesz opowiedzieć jak się zachowuje lub nagrać video?

Dodane : 25/11/2021 1:32 pm
lukas121
(@lukas121)
Ekspert Donator 2K19 Zasłużony dla Forum

Na początek to proponuję wyczyścić pamięć w sterowniku i wgrać soft od nowa programatorem.

https://www.smartnydom.pl/download/blank-1mb-do-czyszczenia-esp8266-esp8285-1mb-flash/

ja wgrywam tym programem

https://github.com/Jason2866/ESP_Flasher/releases

Dodane : 25/11/2021 1:47 pm
hryst
(@hryst)
Młodzik

jest dioda, z tego co pamiętam chwile świeci potem chwilę migocze. Oczywiście po pierwszym zapisie ustawień.

Jutro dokładnie opisze.

Pozdrawiam.

edit, zmieniałem soft, ale nie czyściłem

Autor tematu Dodane : 25/11/2021 1:51 pm
hryst
(@hryst)
Młodzik

zresetowałem do ustawień fabrycznych, działa

ustawiłem siec wifi i podłączył się. Mogłem na nim pracować, przeglądać itp. Nie zmieniałem żadnych innych parametrów. Po około godzinie loguję się ponownie zdalnie do sterownika i pojawia się okno wyboru trybu. Wybieram tryb normalny i robi "zwiechę". Jeszcze raz wprowadzając adres ręcznie IP/?o=0&i=3 resetuje się i wchodzi w tryb AP

Robię sobie na razie przerwę aby was nie męczyć 🙂

Jak będzie chwila wgram firmware z posta @lukas121

Autor tematu Dodane : 25/11/2021 6:29 pm
Strona 1 / 2
Udostępnij: