Forum Smart'ny Dom

Instalacja openhab
 

Instalacja openhab  

  RSS
Pasta20
(@pasta20)
Młodzik

Wita wszystkich. Zainstalowałem na RPI2 ubuntu-18.04.2-preinstalled-server-armhf+raspi2 openhab2 zgodnie z tym opisem.  Po uruchomieniu tej komendy

sudo /etc/init.d/openhab2 status
Wyświetliło ,że serwer uruchomiony.
openhab2.service - openHAB 2 - empowering the smart home
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/openhab2.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (running) since Thu 2019-07-18 14:24:12 UTC; 1h 3min ago
Docs: https://www.openhab.org/docs/
https://community.openhab.org
Main PID: 10065 (java)
Tasks: 85 (limit: 2151)
CGroup: /system.slice/openhab2.service
└─10065 /usr/bin/java -Dopenhab.home=/usr/share/openhab2 -Dopenhab.conf=/etc/openhab2 …in
Po wywołaniu adresu IP:8080 nic się nie pokazuje :(

HTTP ERROR 404

Problem accessing /start/index. Reason:

    Not Found
Eh czy o czymś zapomniałem czy ,źle wziąłem się za uruchamianie.
Pozdrawiam.
Cytuj
Dodane : 18/07/2019 5:30 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

dałeś mu chwilkę, żeby się rozkręcił?

Zobacz co tam w log widać:

/var/log/openhab2/openhab.log  

o ile dobrze pamiętam

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/07/2019 5:37 pm
Pasta20
(@pasta20)
Młodzik

Tak. Jeśli 40 minut nie wystarczy to nie wiem ile czekać 🙁

2019-07-18 03:08:41.426 [INFO ] [.dashboard.internal.DashboardService] - Started Dashboard at  http://192.168.2.208:8080 
2019-07-18 03:08:41.459 [INFO ] [.dashboard.internal.DashboardService] - Started Dashboard at https://192.168.2.208:8443
2019-07-18 03:08:46.588 [INFO ] [thome.model.lsp.internal.ModelServer] - Started Language Server Protocol (LSP) service on port 5007
2019-07-18 03:09:26.480 [INFO ] [.dashboard.internal.DashboardService] - Stopped Dashboard
2019-07-18 03:09:27.159 [INFO ] [thome.model.lsp.internal.ModelServer] - Started Language Server Protocol (LSP) service on port 5007
2019-07-18 14:25:12.758 [INFO ] [thome.model.lsp.internal.ModelServer] - Started Language Server Protocol (LSP) service on port 5007

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/07/2019 5:48 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

w logu masz, że zatrzymuje Ci Dashboard

Stopped Dashboard

Jak odpalisz po https to też nic?

https://192.168.2.208:8443

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/07/2019 5:58 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Dodaj mu może jeszcze raz service

sudo systemctl enable openhab2.service 
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl start openhab2.service

Jak nic,

  • to skasuj logi w /var/log/openhab2
  • zrób restart, ubuntu
  • po 10min od uruchomienia
  • podeślij jeszcze raz log'a po tym restart

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/07/2019 6:03 pm
Pasta20
(@pasta20)
Młodzik
ubuntu@ubuntu:~$ nano /var/log/openhab2/openhab.log
ubuntu@ubuntu:~$ sudo systemctl enable openhab2.service
Synchronizing state of openhab2.service with SysV service script with /lib/systemd/systemd-sysv-install.
Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install enable openhab2

Po restarcie 

2019-07-18 16:10:08.107 [INFO ] [thome.model.lsp.internal.ModelServer] - Started Language Server Protocol (LSP) service on port 5007

Czyli dalej nic.

ubuntu@ubuntu:~$ openhab-cli info

Version: 2.5.0-SNAPSHOT (#1640)

User: openhab (Active Process 1245)
User Groups: openhab tty dialout audio

Directories: Folder Name | Path | User:Group
----------- | ---- | ----------
OPENHAB_HOME | /usr/share/openhab2 | openhab:openhab
OPENHAB_RUNTIME | /usr/share/openhab2/runtime | openhab:openhab
OPENHAB_USERDATA | /var/lib/openhab2 | openhab:openhab
OPENHAB_CONF | /etc/openhab2 | openhab:openhab
OPENHAB_LOGDIR | /var/log/openhab2 | openhab:openhab

URLs: http://192.168.2.208:8080
https://192.168.2.208:8443

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/07/2019 6:21 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

uruchomiłeś go?

sudo systemctl start openhab2.service

Jest jakiś powód, że wersje bete instalujesz? 2.5?

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/07/2019 8:50 pm
Pasta20
(@pasta20)
Młodzik

@adrian

Hm wybrałem stabilny

Apt Based Systems

First, add the openHAB 2 Bintray repository key to your package manager and allow Apt to use the HTTPS Protocol:

wget -qO - 'https://bintray.com/user/downloadSubjectPublicKey?username=openhab' | sudo apt-key add -
sudo apt-get install apt-transport-https
  • Stable Release

    Add the openHAB 2 Stable Repository to your systems apt sources list:

    echo 'deb https://dl.bintray.com/openhab/apt-repo2 stable main' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/openhab2.list

A jak sprawdzić wersję którą mam zainstalowaną ??

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/07/2019 8:58 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Hm... no jakby okay to co napisałeś. Na stronie napisane jest, że na razie 2.4, jest wersją oficjalnie - stabilna

https://www.openhab.org/download/

z tego Twojego log'a to wersja 2.5.0 Snapshot 

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/07/2019 9:06 pm
Pasta20
(@pasta20)
Młodzik

@adrian

A co to ten Snapshot  to instalator skrypt sprawdzający hm.

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/07/2019 9:20 pm
Alien
(@alien)
Stażysta

@pasta20

Snapshoty od momentu migracji są nie do użytku trzeba poczekac do M2 w tej chwili 2.5 M1 jest ok.
Wersję widać w openhab-cli 

Version:     2.5.0-SNAPSHOT (#1640)

Próbowałeś instalować w ten sposób

https://www.openhab.org/docs/installation/openhabian.html

Szybciej, prościej i zawsze działa:) no chyba że walnięta jest karta SD
 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/07/2019 9:21 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@pasta20

snapshot to wersja do testów, na najnowszym kodzie, najczęściej odświeżana co 1,2 dni.

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 18/07/2019 9:31 pm
Pasta20
(@pasta20)
Młodzik

Witam wszystkich. Wczoraj bawiłem się na rpi2 botowanie z usb czyli na karcie sd plik bin a na usb nowy obraz gołego rasbiana.  Nie ustawiłem ssl więc znalazłem na internecie ,że można przez putty po uart rs oglądnąć malinkę tylko trzeba aby komunikacja była na 3.3v Posiadam usbasp 2.0 zmieniłem zworkę i heja. Oczywiście był problem z sterownikami więc podarowałem sobie ale oczywiście podłączyłem rs ro malinki. Po nie udanej próbie połączenia próbuje przez sieć ethernet i też nic niby odbiera ale chyba nie wysyła nic i nie wiem czy malinka się ubiła ;/ po wifi tez nie działa wygląda jakby do sieci się nie logowała ;/ czy ktoś ma jakąś teorie aby sprawdzić czy malina żyje czy się komunikuje z światem. Pozdrawiam 🙁

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/08/2019 5:06 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

@pasta20

Proszę nie mieszać różnych tematów w jednym wątku. Robi się śmietnik, ciężko później korzystać w sensowny sposób z wiedzy zebranej na forum, trudniej dostać odpowiedz. 

dzięki za zrozumienie, Pzdr.

Jeden temat jeden wątek. Nie mieszamy wielu wątków w jedym temacie, zakładamy nowy teamt do nowego pytania lub dyskusji. Moderatorzy będą rozdzielać wątki w jedym temacie bez uprzedzenia, aby zwiększyć czytelność forum.

OH2+AFE

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/08/2019 1:26 pm
Alien
(@alien)
Stażysta

@pasta20

Witam,
Po etehernecie łączysz się standardowo przez putty po SFTP (port 22) instalacja trochę trwa daj RPi jakies 30 min. Jeżeli łączysz się po kablu to podajesz jako adres http://openhabianpi:8080 jak włączyłeś wifi i po nim to nie zawsze działa więc próbuj łączyć się po IP. Możesz to samo zrobić instalując rasbiana z karty SD potem w configu jest move files to USB i tak samo karta służy do bootowania tylko. Co prawda czy masz system na SD czy na pendrive prędzej czy później musisz liczyć się z padnie nośnik tak że bootowanie z USB ma w zasadzie sens przy SSD podpiętym do RPi.To czy RPi żyje widac po tzw Heartbeat zielona dioda powinna okresowo pulsować jak świeci tylko czerwona to znaczy że coś nie tak. Można podłączyć malinę do monitora przez przejściówkę HDMI / DVI czy HDMI / VGA 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 22/08/2019 1:40 pm
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj