Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AFE T6 stacja pogody

steel_rat
(@steel_rat)
Ekspert

Jest jakiś problem z nową wersją 3.0.1 dla stacji pogody. Wgrałem v2.1 Teraz nie da się zalogować przez www. Stacja normalnie pracuje, czujki się odświeżają. Tylko nie mogę nic sprawdzić.

Cytuj
Autor tematu Dodane : 17/04/2021 6:52 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

ok, ale "jest jakiś problem" nie specjalnie mi coś mówi 😋 

jak rozumiem wgrałeś teraz wersję 2.1? to jest  jakiś staroć 9 wersji do tyłu. Przy takiej aktualizacji to trzeba AFE resetować do ustawień początkowych.

Jeśli miałeś zdefiniowany przycisk systemowy to 11-15 sek wciśnięty (led mignie 2x) wprowadza w tryb konfiguracji HotSpot, a 30-34 sek resetuje do ustawień początkowych (led mignie 3x) 

Jeśli nie możesz używać wersji 3.0.1 to zaktualizuj do wersji 2.5.3 niż 2.1

OdpowiedzCytuj
Dodane : 17/04/2021 7:27 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Ekspert

Po resecie z zasilania działa. Tylko ciężko zdefiniować problem jak nie można się zalogować do niego. Wygląda że tylko wywaliło serwer http bo reszta podsystemów działa. Tą stację pogodową aktualizowałem ze wszystkimi  innymi urządzeniami z AFE. Tylko u niego padło http.

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 17/04/2021 7:46 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Nie zmieniło sie IP? lub nie m jakiegoś konfliktu z innym IP jeśli na stale przypisałeś?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 17/04/2021 8:05 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Ekspert

Właśnie IP mam cały czas takie samo.

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 17/04/2021 8:17 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

a masz IP z DHCP czy na stałe wpisany?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 17/04/2021 8:22 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Ekspert

Mam po DHCP. Ale przed podłączeniem sprawdziłem w routerze. I tam cały czas był ten sam adres. Teraz po aktualizacji mam tylko 3 urządzenia bez nazwy tą stację pogody oraz dwie czujki temperatury. Na openwrt jak DHCP przyzna adres ip to się nie zmienia na inny. Szkoda tylko, że pinga nie sprawdziłem.

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 17/04/2021 8:28 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

a masz w tej stacji przycisk systemowy? wciśnij na 11sek - to może wejdzie w tryb HotSpot http://192.168.5.1

jaki masz tam soft bo sie pogubiłem? v3 v2?

OdpowiedzCytuj
Dodane : 17/04/2021 8:33 pm
steel_rat
(@steel_rat)
Ekspert

Mam dokładnie to

  • AFE T6.3.0.1 ESP8266.4Mb
  • Urządzenie: iECS Weather Station v2.1
  • API: Domoticz

Po resecie zasilania już działa. Tylko po prostu nie dobrze jest jak jakaś usługa pada. Stacja na dachu i jest lekko utrudniony dostęp. Ale kabel zasilający jest podłączony w domu i mogę go wyłączyć.

OdpowiedzCytuj
Autor tematu Dodane : 17/04/2021 8:40 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Jasne rozumiem. Za jakieś 10-15min będzie T6-3.0.2 z tym host-name poprawionym. 

Już wszystkie wersje zaktualizowałem T6 i koniec.

 

 

OdpowiedzCytuj
Dodane : 17/04/2021 8:47 pm
Udostępnij: