Forum Smart'ny Dom

[Rozwiązany] Problem z AFE Firmware 1.2.2/T2  

Strona 1 / 2
  RSS
tomils
(@tomils)
Stażysta

Witam

Tym razem mam problem z 

AFE Firmware 1.2.2/T2 

mianowicie jest problem z połączeniem z siecią, sieć ustawiona prawidłowo bo na innych oprogramowaniach działa...

tak jak by tracił sieć co chwilę, wgrywałem T0, T1 gdzie wszystko działało prawidłowo.

wersja mojego sonoffa to TH_V1.1 (wgrywałem oprogramowanie ESP8266 jak i również ESP8285 i na obu to samo)

dioda mignie na zielono co jakiś czas...

żeby wejść w konfigurację to muszę za każdym razem wcisnąć na sonoffie przycisk konfiguracji i czekać aż dioda zacznie szybko migać i dopiero wtedy może wejśc do konfiguracji

 

Dodane : 01/09/2018 10:51 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Wyślij screenshot z konfiguracji sieci WiFi 

OH2+AFE

Dodane : 01/09/2018 11:13 am
tomils
(@tomils)
Stażysta

oto i screen

Dodane : 01/09/2018 11:25 am
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Zaznacz konfiguracja przez dhcp

nie można konfigurować urzadzenia ze stałym  IP 0.0.0.0 oraz bramka z adresem 0.0.0.0 - router WiFi tego nie przyjmie 

OH2+AFE

Dodane : 01/09/2018 11:43 am
tomils
(@tomils)
Stażysta

z takim ustawieniem również to samo...

Dodane : 01/09/2018 12:18 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

A jak się dioda teraz zachowuje ? Po włączeniu i po 1m ?

OH2+AFE

Dodane : 01/09/2018 12:42 pm
tomils
(@tomils)
Stażysta

po włączeniu 5x mrugnie po chwili 1x po chwili 1x i tak co 10s mruga  1x

 

dodam tylko że na tym oprogramowaniu tylko tak jest (T2) na innych jest wszystko ok

 

i żeby wejść do konfiguracji muszę przytrzymać przycisk systemowy (na innych oprogramowaniach od razu przechodzi...)

Dodane : 01/09/2018 1:06 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

Jak często jest ustawione wysyłanie temperatury i wilgotności?

uzywasz Mqtt ?

jak wciskasz przycisk to przełącza przekaźnik?

OH2+AFE

Dodane : 01/09/2018 1:45 pm
tomils
(@tomils)
Stażysta

tak jak włączam przycisk to przełącza przekaźnik, wyłączone Mqtt , DHT wyłączone.

 

oprogramowanie wgrywałem już parę razy...

Dodane : 01/09/2018 2:01 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

A po czym wnosisz ze nie działa? W routerze WiFi nie dodaje adresu IP?

OH2+AFE

Dodane : 01/09/2018 2:22 pm
tomils
(@tomils)
Stażysta

w routerze jest adres 

tyle że kiedy chcę wywołać stan poprzez http to się zawiesza. tak samo nie wejdę w konfigurację kiedy nie wcisnę przycisku na dłużej (chyba że to normalne w tej wersji)

Dodane : 01/09/2018 2:49 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

wklej tę komendę.

HTTP Api masz włączone?

w konfigurację wchodzisz wciskając przycisk po 5sek chyba mrugnie puszczasz i powinno wejść w konfigurację przez router WiFi

jeśli będziesz trzymać dłużej 10+sek to wejdzie w tryb konfiguracji jako hot-spot

OH2+AFE

Dodane : 01/09/2018 3:02 pm
tomils
(@tomils)
Stażysta
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

a jak to  http://192.168.1.21  wpisujesz to pojawia się okno tego sonoffa?

OH2+AFE

Dodane : 01/09/2018 5:31 pm
tomils
(@tomils)
Stażysta

właśnie nie... oto mi chodziło odnosząc się do innych oprogramowań

 

Dodane : 01/09/2018 5:43 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

a wpisujesz dobry IP adres przyznany przez Twó WiFI router dla urządzenia o adresie mac: dc:4f:22:00:19:d6

OH2+AFE

Dodane : 01/09/2018 6:13 pm
tomils
(@tomils)
Stażysta

no tak ten adres jest w moim routerze, sprawdzałem MAC i się wszystko zgadza...

 

i właśnie chodzi mi oto że na tym Firmware nie chce to działać... na T0 i T1 wszystko działa a tu nie mogę dojść do tego o co kaman?

 

mruganie diody (1x) co 10s jest normalne?

Dodane : 01/09/2018 6:24 pm
adrian
(@adrian)
Prezes Zasłużony dla Forum, Patron Strony

jeśli czujnik temp jest wyłaczony i mqtt tez to nie powinien mrugać co 10sek - chyba ze go coś jeszcze co te 10sek odpytuje o cos np, openhab, domoticz

wyczysc mu moze cały flash wgrywajc blank1m.bin znajdziesz na tym forum lub w google

pozniej wgraj mu jeszcze raz firmware koniecznie wersje 8285 do TH1.1

PS. wsiadam teraz w samochd i przede mna 450km - jutro mogę kontynuować pisanie

OH2+AFE

Dodane : 01/09/2018 6:58 pm
tomils
(@tomils)
Stażysta

no i wgrałem wersję 8266 i kurcze odziwo ruszyło?! dioda nie mruga co 10s itp.

blank+8285 i lipa, co 10s mruga dioda... może musi być ten 8266?!

na płytce sonoff JAK BYK napisane TH_V1.1 2017-5-5

jutro spróbuje podpiąć czujnik dht11 i będę działał...

@adrian wielkie dzięki za poświęcony czas...

Dodane : 01/09/2018 9:14 pm
tomils
(@tomils)
Stażysta

no i mam znowu problem 😛 nie mogę odczytać temperatury i poziomu wilgotności (dht11) rezystor 10k Między 3,3v-Dane próba odczytu w domoticz.

 

IDX wpisuję z Urządzeń a nie z Sprzęt prawda? bo u mnie to dwie różne wartości.

Dodane : 02/09/2018 12:19 pm
Strona 1 / 2
Udostępnij:



Udostępnij
  • 1
    Share

Proszę Zaloguj Się lub Zarejestruj