Asystent AI
Głowice TUYA do kot...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Głowice TUYA do kotła CO Viessmann 111

5 Wpisów
3 Użytkownicy
0 Reactions
2,411 Wyświetleń
(@pawelbiskupski)
Wpisów: 2
Świeżak
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

[#2031]

Cześć wszystkim ! 🙂

Szukałem i nie mogę znaleźć.

Proszę o pomoc w odpowiedzeniu na pytanie co trzeba zrobić, żeby głowice "gadały" z piecem ? Aktualnie mam bezprzewodowy czujnik SALUS, który uruchamia piec przy konkretnej temperaturze powietrza, a ręczne głowice są cały czas otwarte. Chciałbym do kaloryferów w pokojach założyć głowice tak, aby można było sterować każdym pokojem osobno.

Nie znam się, dlatego biorę wszystko na logikę B) a logika podpowiada mi, że pomiędzy głowicami tuya a kotłem CO trzeba coś jeszcze podłączyć. Główne pytanie brzmi jak należy wykonać takie cudo prawidłowo ? (nie jestem związany emocjonalnie z głowicami TUYA, mogą być inne, po uruchomieniu będę też chciał dodać to do HA. 

Dzięki serdeczne za każdą pomoc 🙂

Dodane : 22/11/2020 3:20 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5319
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

@pawelbiskupski Nie wiem czy to dobry pomysł , żeby dowolna głowica aktywowała załączenie kotła , ale jeśli masz taką koncepcję to nie wnikam . Na początek wykorzystując zigbee2mqtt w HA integrujesz wszystkie głowice z serwerem automatyki , potem przy kotle montujesz moduł który będzie sterował kotłem, z HA łatwo integrują się Shelly, a wersja 1 - najtańsza ma wyjście przekaźnika beznapięciowe - idealne do sterowania kotłem . Teraz w zależności jak sobie to wymyślisz możesz na podstawie  stanu otwarcia poszczególnych głowić lub wartości temperatur odczytanych z głowic  włączać lub wyłączać moduł shelly a tym samym uruchamiać lub wyłączać kocioł.

Cała magia musi odbywać się w HA , czyli reguły tworzone w automatyzacjach , albo w Node Red .

Przy takim sterowaniu będzie dużo start/ stopów kotła i czy to optymalne musisz sam ocenić . Moim skromnym zdaniem takie głowice są ok do regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu niezależnie , ale kocioł powinien być uruchamiany przez czujnik zamontowany w pomieszczeniu które najszybciej się wychładza i wtedy można uzyskać optymalny komfort cieplny przy niezbyt dużej ilości start/stopów kotła

Dodane : 22/11/2020 6:53 pm
(@pawelbiskupski)
Wpisów: 2
Świeżak
Autor tematu
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

@isom dzięki serdeczne za odpowiedź

tak jak napisałem, sam nie do końca właśnie mam pomysł jak należy to zrobić prawidłowo, dlatego proszę o radę (pod kątem wykorzystania głowic i kotła) Czyli jak rozumiem nie ma dobrego rozwiązania dla kotłów CO?

Uruchamianie kotła przez czujnik w najchłodniejszym pomieszczeniu też nie jest rozwiązaniem bo przy takim rozwiązaniu używanie sterowanych głowic nie ma sensu, bo defa-kto tracimy niezależną możliwość sterowania temperaturami w różnych pomieszczeniach. Poza tym jak to "najchłodniejsze" pomieszczenie akurat nie będzie najchłodniejsze to nigdzie nie będzie grzało. Więc głowice tracą sens? I tu właśnie mam wrażenie, że albo czegoś nie kumam 🙂 albo nie da się tego zrobić po ludzku...

Dodane : 22/11/2020 7:39 pm
isom
 isom
(@isom)
Wpisów: 5319
Szef wszystkich szefów Moderator Zasłużony dla Forum, Donator 2K19, Donator 2K20
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

@pawelbiskupski Dlaczego przy czujniku sterującym kotłem tracimy niezależne sterowanie ? Przecież możesz ustawić że w pokoju 1 ma być 23 a innym 21 , natomiast najchłodniejsze pomieszczenie to u jednych będzie duży hol , a u innych sypialnia . Duży hol raczej najszybciej się wychłodzi i uruchomi kocioł , reszta pomieszczeń będzie mieć temperaturę ustaloną za pomocą głowic + - histereza czujnika w holu.

Dla przykładu ja steruję na podstawie dwóch czujników z których wyliczam średnią i to jest podstawa do odpalenia kotła , reszta pomieszczeń w domu ma głowice . Ponieważ to kocioł na pellet to nie jest tak łatwo utrzymać komfort jak przy gazie , ale mi się to sprawdza 

Zawsze w salonie mam chłodniej niż w biurze 

graf

Dodane : 22/11/2020 7:59 pm
(@terrasmarthome)
Wpisów: 4
Świeżak
Translate
English
Spanish
French
German
Italian
Portuguese
Russian
Chinese
Japanese
Korean
Arabic
Hindi
Dutch
Polish
Turkish
Vietnamese
Thai
Swedish
Danish
Finnish
Norwegian
Czech
Hungarian
Romanian
Greek
Hebrew
Indonesian
Malay
Ukrainian
Bulgarian
Croatian
Slovak
Slovenian
Serbian
Lithuanian
Latvian
Estonian

Witam

kocioł działa na zadana temperaturę na powrocie z poszczególnych obiegów grzewczych uwzględniając nastawiony tryby pracy temperaturowej dzień/noc, warunki pogodowe na zewnątrz i inne programy realizowane z nastaw sterownika kotła głowice natomiast w żadnym wypadku nie powinny sterować załączaniem i wyłączaniem kotła - ich zadaniem jest utrzymać zadana temperaturę w pomieszczeniu na konkretnym kaloryferze. 

Dodane : 07/12/2020 6:27 pm
Udostępnij: